Szeressük még jobban az időseket!

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Hagyomány immár, hogy október 1-jén ünnepeljük az idősek világnapját. Az 1990. óta megrendezésre kerülő programhoz csatlakozott Rákosmente is, melynek kerületi megrendezését Riz Levente polgármester, valamint Fohsz Tivadar alpolgármester és dr. Fenke Ferenc önkormányzati képviselő támogatta. A rendezvény lebonyolításában pedig a Rákosmenti Egészségügyi és Szociális Központ és a Vigyázó Sándor Művelődési Ház volt az önkormányzat segítségére. Az eseményen a polgármester és alpolgármester mellett jelen volt Dunai Mónika országgyűlési képviselő, kerületi díszpolgárok, önkormányzati tisztségviselők, továbbá az idősklubok képviselői.
Ünnepi köszöntőjében Riz Levente annak a reményének adott hangot, hogy nemcsak öregebbek, de bölcsebbek is lettünk az elmúlt egy év alatt. Számára a világnapok azt sugallják, hogy egy évben egyszer kellene figyelni azokra, akiknek éppen a napját ünnepeljük. Véleménye szerint viszont az év minden napja fontos az idősek számára, s mind a 365 napon gondoskodnunk kell róluk.
Beszámolt arról, hogy az elmúlt egy évben az önkormányzat intézkedéseket próbált leírni ebben az irányban s egy úgynevezett idősügyi koncepciót kidolgozni. Mindennek az az indítéka és mozgatórugója, hogy szeretjük az időseket. Ebben a szellemben az vezette az önkormányzatot, hogy még jobban kifejezzék: fontosak a számunkra. Ez a cél pedig kijelölt néhány gondolatot, hogy hogyan lehetne az időseket még jobban szeretni.
Kétségtelenül a leghangsúlyosabb téma az egészséggel kapcsolatos, azaz hogy mit lehet tenni, hogy időseink még egészségesebbek legyenek. Ennek érdekében a legfontosabb az egészségmegőrzés. A mozgás, a helyes életmód esetleg segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében. Ezt a célt is szolgálja, hogy most már az önkormányzat a nyolcadik kültéri tornaparkot építi a kerületben. Ezeket természetesen az idősek, 65 év felettiek is használhatják. Jövőre pedig reményeik szerint még több lesz belőlük. Azt is örömmel tapasztalják kerületszerte, hogy egyre többen – köztük idősek is – sétálnak a kerékpárutakon, sőt maguk is beállnak bringázni, esetleg az új sportnak, a ’Nordic Walking’-nak hódolnak.
Az egészségmegőrzés másik fontos területe már az egészségügy világába vezet. Rákosmente önkormányzata ugyanis csatlakozott az időskori tüdőgyulladás elleni védőoltás bevezetésének kampányához. Ezt a programot idén fogják elindítani, amivel remélhetőleg elejét tudják venni sok ilyen jellegű veszélyes megbetegedésnek.
De ha mindezen megelőző intézkedések dacára már van valami egészségügyi probléma, akkor a legfontosabb, hogy komfortos egészségügyi intézmény álljon a rendelkezésünkre. Sajnos, az orvosi rendelők nem tartoznak jelenleg az önkormányzat hatáskörébe. Azonban ennek ellenére célul tűzték ki, hogy 2019 őszére minden kerületi háziorvosi rendelőt rendbe tesznek. Ezen túl pedig a szakorvosi rendelő épületét bővítik egy szinttel. Az idősekkel való törődés egy másik területe a szociális védőháló megléte, amiben az önkormányzatnak is vannak feladatai. Ezért fontos, hogy ha valahol a környezetükben idős, magára maradt emberről szereznek tudomást, értesítsék a kerületvezetést, hiszen ezek felkarolása egyik kiemelt kötelességük.
Az egyedüllét, a magány nem jó társ egyik életkorban sem, s különösen nem az idős korban. Ennek orvoslására látnak el igen fontos feladatot az idősklubok, amelyek között vannak olyanok, amiket az önkormányzat üzemeltet s olyanok is, amiket civil szervezetek. Az önkormányzat e téren is szeretne előre lépni, s a közös programokat erősíteni. A mindennapi biztonság is kiemelt jelentőségű, különösen idős korban. Ennek érdekében a kerületvezetés szorosan együttműködik a rendőrséggel, hogy az ilyen jellegű problémák minél szélesebb körben elkerülhetők legyenek.
A szépkorú, 90, 95 és 100 éves polgártársaink köszöntését pedig az elkövetkező években is tovább szeretnék folytatni.
Szintén örömteli hír, hogy a napokban indult el a Rákosmenti Szabadegyetem, amin lehetőség szerint minél többen vegyenek részt az idősebb korosztály képviselői is. Programjába három területen lehet bekapcsolódni: az idegen nyelvek közül az angol és a német oktatása elérhető, de lehetséges számítástechnikát, sőt különböző közismereti tárgyakat, mint pl. történelem, irodalom is hallgatni.
A felvázolt elképzelések és intézkedések megvalósításában segíti az önkormányzatot a Rákosmenti Idősügyi Tanács is, ami a közelmúltban alakult meg, s máris sok támogatója van.
A program zárásaként ’Te rongyos élet’ című, népszerű operettdalokból álló műsorával szórakoztatta a megjelenteket Kállai Bori, Polli Boglárka és Péter Erik.

\"\"
Kállai Bori