Szegedi Tivadar posztumusz Rákoshegyért-díja

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

\"\"

Zsuzsa asszony átveszi a díjat

Meghitt ünnepség keretében adta át Riz Levente polgármester a Rákoshegyért-díjat szeptember utolsó napján. A posztumusz kitüntetést Szegedi Tivadar baptista lelkész kapta. A rákoshegyi baptista imaházban megrendezett ünnepi eseményen részt vett dr. Bényi Zsolt és Lukoczki Károly önkormányzati képviselő is.
Nemeshegyi Dávid lelkipásztor rövid köszöntőjét követően Szabó Tiborné, a körzet önkormányzati képviselője a díjátadással egyidejűleg megnyitotta a XVIII. Rákoshegyi Napok rendezvénysorozatát is.
A díjazott életútját és munkásságát Mihály Tamás presbiter méltatta. Mint mondotta, Szegedi Tivadar pont 25 éve, levelező hallgatóként végezte el a teológiát. Első szolgálati helyén, Kiskunhalason és körzetében biciklivel járta az utcákat, ahol magyar és cigány embereket látogatott meg. Küldetése teljesítése közben mindig nagyon boldog volt, mert azt tehette, amit nagyon szeretett: Isten küldetését teljesítette. Rákoshegyre 1997-ben került családjával. Az itteni gyülekezetben sokrétű munkát végzett, de mindemellett továbbra is azt érezte küldetésének, hogy kapcsolatot építsen ki a nehéz helyzetben lévő emberekkel, a mások által lenézettekkel. Feléjük is Isten irányította lépteit, ezzel az igével: „Mentsd meg azokat, akiket halálra visznek, akik a megöletésre tántorognak.” Itteni szolgálata során is nemcsak Isten igéjét hirdette, de összetartó közösséget is épített. 2011-ben innen vonult nyugdíjba, s a vajnai Baptista Gyülekezet hívta meg lelkipásztorának, ahol egészen betegségéig végezte munkáját. 
A kitüntetést Szegedi Tivadar özvegye, Zsuzsa asszony vette át, aki rövid beszédében köszönetet mondott a helyi vezetésnek. Mint mondta, bennük megvolt a képesség arra, hogy férjében, a csöndes lelkészben felfedezzék mindazt, ami benne rejlett. Háláját fejezte ki továbbá Rákosmentének és a rákoshegyi gyülekezetnek is, amiért befogadták őket és mindvégig partnereik voltak abban, hogy hirdethessék Isten üzenetét.
A Rákoshegyért-díj díszoklevelét Budai Tibor grafikusművész készítette, a plakett pedig Kiss György Munkácsy-díjas képzőművész alkotása, aki a sors különös játéka folytán szintén ez évben hunyt el.