A Rákoscsabán lakók szívét is szeretettel gondozzák

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Virág Mihály környékbeli lakókkal beszélget

A tavalyi borús, őszi nappal ellentétben ez évben igen kegyes volt az időjárás a harmadik Virágtelepi Fesztivál résztvevőihez. A szeptember végi reggelen vidáman sütött a nap, s az előrejelzés sem jósolt semmi olyat, ami az ide érkezőket aggodalommal tölthette volna el. Pedig nem minden évben volt ez így. Amint Virág Mihály, a körzet önkormányzati képviselője s egyben a program házigazdája visszaemlékezett, tavaly ilyenkor reggel hatkor még kétségbeesetten szemlélték az eget. Majd pedig, amikor már minden készen állt, a szűnni nem akaró eső miatt kénytelenek voltak lemondani a rendezvényt.
Idén viszont már kora délelőtt kinn nyüzsgött a játszótérnél a telep apraja-nagyja. Kihozták kicsinyeiket a Tanár utcai kismamák is, aki naponta kijárnak a játszótérre, néha kétszer is. Mint mondják, közel van szinte mindegyikükhöz s a társaság is jó. Sőt, a gyerekeik is hasonló korúak, másfél és három év közöttiek, így tudnak egymással játszani, barátkozni, miközben az anyukák is jól és hasznosan töltik az időt. Vild Nóra másfél éves Bendegúz nevű kisfiával érkezett ezen a reggelen, s a kis család hamarosan gyarapodni is fog, hiszen a Milo névre hallgató ifjabb fiúcska érkezését október végére várják. Ők a Buziási utcában laknak. Tőri Nikolett a Lepkeszeg utcából viszont már két kis csemetét hozott ki, a három éves Hannát és a nyolc hónapos Balázst. Így a mindennapos játék során szerzett bőséges tapasztalatuk azt mutatja, hogy a tér alkalmas a játékra, bár több játék elférne még rajta. Nemrégiben kaptak végre egy kutat, ami működik is. Ennek nagyon fontos szerepe van a játszótér életében, hiszen azon túl, hogy inni lehet belőle, a játék hevében bepiszkolódott kezeket és a kis balesetek okozta sebeket is meg lehet mosni benne. De ígértek felújítást a főként nagyobbak által használt rollerpályán is. A képviselő úrral való kapcsolatuk pedig igen jó, ami azzal kezdődött, hogy írtak neki egy levelet a játszótéri problémákkal kapcsolatban: például hogy a nagyobbak szemetet hagynak maguk után, valamint hogy a füvet is lehetne gyakrabban nyírni. Megkeresésükre ő azonnal reagált is: személyesen kereste meg őket és  felvázolta  az orvoslás lehetőségeit. Így ma már elmondható, hogy folyamatos közöttük a kapcsolat, ami nagyon fontos, hisz a problémákat az ő segítségével így tudják leghamarabb orvosolni.
A számos program, sport és néznivaló közül nagy érdeklődés övezte a Montevigo Szabadidő Centrum trükklovas bemutatóját. Mint Huszár Gábor, a központ tulajdonosa elmondta, a trükklovas fogalom azt jelöli, amikor a fiatalok már megtanultak egy bizonyos szinten lovagolni s már tudják a lovat irányítani. A Fesztiválon ezt a műsort futószáron mutatták be, míg a saját lovardájukban már anélkül is megy a most látott lovasoknak. S annak magyarázata, hogy miért láthatunk elsősorban női lovasokat manapság az, hogy ez a sport kezd már elnőiesedni. Míg 10-20 évvel ezelőtt lényegesen több volt a férfi lovas, mára sajnos az tapasztalható, hogy ez az arány alapvető változáson megy át. A fiúk ugyanis inkább a számítógép előtt töltik az idejüket, míg a lányokban, nőkben jobban benne van a gondoskodási hajlam. Ők nagyon jól bánnak az állattal, ami szeretetet, kedveskedést jelent, nem pedig megfélemlítést. Egy lóval ugyanis nemcsak akkor kell foglalkozni, amikor ráülünk, hiszen ők is szeretetigényesek. Akik pedig a Monte Vigoba járnak, magukhoz tudják édesgetni őket: ezért a lányok rendszeresen kijárnak hozzájuk, ápolják, takarítják őket már akkor is, amikor még nem lovagolnak. Amelyik lovat pedig egyszer már bántották, az nem fogja szeretni az embert. Náluk viszont az a fő, hogy az állat szeretve legyen. A lovassport egyébként nagy fejlődésben van Magyarországon, ami részben azzal is magyarázható, hogy jótékony hatása van az emberekre, gyerekekre egyaránt, akár a kordinációs-, a beszéd- vagy a matematikai készséget nézzük. Mindezeket pedig a ló természetes, három dimenziós limpikus mozgása fejleszti. De a problémás gyerekek, mint például a hiperaktív vagy a különböző tanulási nehézségekkel küzdők fejlesztésében is jótékony szerepet játszik. A mostani bemutatón fellépő lovak közül a fehér színű Kata 11 éves, aki rendkívül figyelmesen vette szemügyre a hozzá közeledő embereket. Egy másik szereplő viszont már a 23. évében jár, azonban nem szereti, ha mellőzik a műsorból, így esetleges kimaradása esetén maga áll be gyakorolni.
Virág Mihály képviselő rendkívül nagy gondot fordított a Fesztivál megszervezésére, melynek során segítségére voltak a Csabaház munkatársai, akik nagy gondot fordítottak a program összeállítására. Az önkormányzat számos munkatársa pedig a szervezésben és lebonyolításban segítette. S annak érdekében, hogy a rendezvény során valamennyi büfé ingyen tudja kínálni finom enni- és innivalóit, saját költségvetéséből is áldozott. Mint mondta, az elmúlt években nagyot változott errefelé a világ, aminek eredményeképpen az emberek végre használni is tudják azt a természetet, ami eddig parlagon volt. A kiváló szervezőmunka mellett köszönet illeti azokat is, akik nagyvonalúan támogatták a rendezvényt azért, hogy ezen a napon senki ne maradhasson éhesen vagy szomjasan.
Dunai Mónika országgyűlési képviselő rövid köszöntőjében kiemelte, milyen jó látni, hogy Rákosmentén nemcsak megszépülnek a különböző helyek és terek, hanem mindez az itt lakó emberek örömére történik. Jó látni azt is, hogy kicsik és nagyok egyaránt jól érzik itt magukat, s azt kívánja a képviselőknek, hogy ilyen szeretetben gondozzák ne csak az utcák állapotát, hanem az ott lakók szívét is.
A színes programkínálatban fellépett a Mimikri Gyermekszínház a Kismalac meg a Farkasék című óriásbábos előadásával, majd pedig a rákoscsabai óvodák és iskolák bemutatói szórakoztatták a résztvevőket. De tapsolhattak az egybegyűltek a Meteor Dance TSE akrobatikus rock and roll bemutatójának, az Ametiszt Hastánciskola, a Zumba fitness csoport, a Jamland hip-hop tánciskola, valamint az E-Dance jazztáncbemutató műsorának is. Délután meghallgathatták Mahó Andrea musicalműsorát, majd pedig Budapest DJ (Demjén Dávid) szórakoztatta a közönséget. A sportversenyek eredményhirdetése után a késő délutáni órákban a Mystery Gang élő koncertjével egybekötött utcabál zárta a programot, amit Rabb Ferenc, az M 1 műsorainak népszerű s kerületszerte jól ismert munkatársa vezetett. S annak, hogy Rákosmentén több alkalommal is találkozhatunk vele különféle rendezvényeken egyszerű a magyarázata: ő is a Virágtelepen nőtt fel, szülei az első építkezők között voltak az Almafa utcában.

\"\"