Kibővült a gyermekorvosi rendelő a Ferihegyi úton

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Felvételünk az új rendelőben készült

Rég dédelgetett vágya vált valóra a napokban a Ferihegyi út 81. szám alatt lévő gyermekorvosi rendelő orvosainak és személyzetének. Hosszú hetek zajos és poros munkálatai után szeptember 5-én ugyanis végre birtokukba vehették azt a plusz egy rendelőhelyiséget, aminek hiányát már évtizedek óta érezték. Bertalan Ildikó, a Rákosmenti Egészségügyi és Szociális Központ vezetője örömét fejezte ki, hogy ez a régóta húzódó probléma immár végre megoldódott.
A rendelőben három gyermekorvos dolgozik, három asszisztenciával. Így nagy problémát jelentett – különösen az őszi-téli, a gyermekközösségekre kifejezetten jellemző fokozott megbetegedési időszakokban – hogy az orvos  rendelését nem tudja rendelési ideje végéig befejezni. Így aztán az ő munkája időben megnyúlik, már belelóg az utána következő orvoséba, s a probléma így dominószerűen halmozódik tovább fél, de gyakran egy órás csúszást is okozva – mondta Jakubcsik Erzsébet, aki már több évtizede praktizál itt.
Amint elmondta, eredetileg egy konyha és egy zuhanyzó volt az újonnan kialakított helyiség helyén, amiknek szintén sikerült találni egy kisebb, de a célnak megfelelő területet a rendelőben. S ami a legfontosabb: a régi rendelő továbbra is megmaradt központi rendelőnek. Ám ha valamelyik orvos rendelési ideje elcsúszik, nyugodtan át tud menni az új rendelőbe, amit úgy sikerült kialakítani, hogy valamennyi előírásnak megfeleljen. S hogy az intimitás kérdése is biztosítva legyen, ilyen igény esetén a fertőző helyiségébe tudnak átmenni a pácienssel. A gyermekorvos ugyanis bizalmi viszonyban van betegével, hiszen kisgyermek kora óta kezeli. Így az intimitás biztosítása e speciális viszony alapján nem jelenthet különösebb problémát.
Mintegy negyven év problémái szűntek meg egyszerre ezzel a beruházással, aminek költségeit teljes egészében Rákosmente önkormányzata viselte. Csupán a rendelő kialakítása 3 millió forint volt, s további 750.000,- forintba került a számítógépes rendszer. A doktornő külön köszönetet mondott Nagy Anikónak, a körzet önkormányzati képviselőjének, aki rögtön mellé állt a korszerűsítésnek és saját keretéből 1,7 millió forinttal támogatta azt. De köszönet illeti dr. Fenke Ferenc képviselőt is, aki 800.000 forintot juttatott a munkálatok fedezésére, míg a végösszegből fennmaradó hányadot Horváth Tamás és Virág Mihály képviselők biztosították. Szintén köszönet illeti a rendelő valamennyi dolgozóját, akik derekasan tűrték a munkálatok okozta kellemetlenségeket, miközben még ötleteikkel is gazdagították a megvalósítás tökéletesítését.
S hogy egy ilyen volumenű és hosszú ideje húzódó korszerűsítés során váratlan meglepetések is érhetik a kivitelezőt, arról Sásdi István, a Rákosmenti Egészségügyi és Szociális Központ műszaki vezetője beszélt. Amint elmondta, a mintegy 40 éves épületben végzett munkák során a kivitelező vette észre, hogy a közműrendszer igen gyenge állapotú. A vezetékrendszer egyes szakaszokon vasból, máshol pedig ólomból volt, amit szintén kicseréltek, s az emeletre menő részeket is megújították. Ezzel tulajdonképpen lecsökkentették az évközben szükségessé váló karbantartási, javítási költségeket. Az elektromos hálózatot is felújították, összehangolva azt az új számítógépes rendszerrel is. Mindennek eredményeképpen egy sokkal korszerűbb, esztétikusabb rendelőbe érkezhetnek immár a betegek, ahol a gyermek háziorvosok, Jakubcsik Erzsébet, Galambos Éva és Mile Gabriella változatlan rendelési időben várják őket.