Wizz Air Félmaraton Riz Leventével

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Riz Levente, Monspart Sarolta és Novák Katalin a célbaérkezés után

A férfiaknál és a nőknél is kenyai futó (Henry Kemboi és Christine Oigo Moraa) nyerte a Wizz Air Budapest Félmaratont. A versenyen a szabadidősport is teret kapott, többek között betyárnak, és Pókembernek öltözött futó is indult a mezőnyben. A távot Riz Levente polgármester is sikerrel, 2 óra 10 perces egyéni rekorddal teljesítette.
Vasárnap rendezte meg a Budapest Sportiroda (BSI) a 31. Wizz Air Budapest Félmaratont, melyen egyéniben több mint tízezren, összességében pedig több mint 15 ezren vettek részt. A BSI tájékoztatása szerint külföldről 77 országból összesen 2177 nevezés érkezett, ami rekord az esemény történetében.
A startpisztolyt 9 órakor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sütötte el a Városligetben, egyúttal ő maga is teljesítette a 21,097 kilométeres távot.
Érdekesség, hogy az indulók közül 332-en – 171 férfi és 161 nő – életük első félmaratonija előtt álltak, közülük a legidősebb a 66 éves Ignácz Magdolna. A verseny korelnöke a 83 éves Kenyér Imre lett, de rajta kívül még három 80 évnél idősebb indult, a legidősebb hölgy a 73 éves Czenner Zsuzsa.
Riz Levente mások mellett Szijjártó Péter külügyminiszter, Novák Katalin államtitkár, Kovács Koko István, Lisztes Krisztián és Hrutka János egykori aktív sportolók társaságában vágott neki a Budapest szép pontjain keresztül haladó útvonalnak. Mint a polgármester elmondta, az időjárás nem volt túl kedvező. A levegő hőmérséklete 31 fok volt, míg az aszfalt ilyenkor 40-45 fokos hőséget sugároz ki magából. Ezzel nem is birkózott meg mindenki, több futót a mentő vitt el, egy pedig a célba érkezés után közvetlenül Riz Levente mellett csuklott össze. Ilyenkor nagyon kell vigyázni a folyadékvesztésre. Rákosmente polgármestere nem vitt magával ásványvizes flakont, hanem a frissítő pontoknál – 11, 14 és 17 km megtétele után – vett magához hűsítőt. Mint mondta, nagyon örül az egyéni rekordnak, bár hozzátette, hogy ennél tud jobbat is futni. Az esti tréningeken kb. 5 perc alatt fut le 1 km-t, amit most a hőség miatt nem sikerült tartani. A legkritikusabb szakasz véleménye szerint a Lánchíd és a Rákóczi híd között húzódott, ahol semmiféle árnyék nem könnyítette a futók életét. Kegyetlenül perzselt a nap, de a lényeg az, hogy állta a sarat, sikerült legyőznie önmagát és teljesíteni a kitűzött célt. Az Andrássy úti árnyas fák alatt viszont sokkal kellemesebb volt a futás. A tavaszi Vivicitta, a mostani Wizz Air futóverseny után novemberben lesz a következő nagy erőpróba. Azon Riz Levente már szeretne a 2 órás időintervallumon belül célba érni. 
A BSI tájékoztatásából kiderült, hogy a futók kiszolgálására  – a nagy melegre való tekintettel is – többek között 12 ezer szivaccsal, 20 ezer liter vízzel és 6000 banánnal készültek.