45. a Balassi az ország gimnáziumai közül

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

\"\"

Díjátadás az évzáró ünnepélyen

Ünnepélyes tanévzárót tartott június 23-án a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium.
Dr. Varjúné dr. Fekete Ildikó, XVII. kerületi tankerületi igazgató köszöntőjében kiemelte, a kiváló színvonalú oktató-nevelő munkának és a sok tehetséges és szorgalmas diáknak a Balassi 2016-ban ötödször is bekerült a „100 legjobb gimnázium és szakközépiskola" közé. Idén a 45. helyen található. Az idei tanévben is magas az iskolai tanulmányi átlag: 4,47-es. Az érettségi vizsgákon szép eredmények születtek. A két osztály 52 érettségiző tanulója összesen 58 emelt szintű tantárgyi vizsgát tett le sikeresen. Kiemelte továbbá, hogy az iskola jó hírének köszönhetően a felvételi vizsgákon több mint háromszoros volt túljelentkezés. A következő tanévre meghirdetett 60 ötödikes férőhelyre 213 kisdiák jelentkezett, akik közül a felvételi vizsgák eredményei alapján került ki az a 60 tanuló, aki szeptemberben elkezdheti tanulmányait a Balassiban.
Farkas György igazgató beszédében aláhúzta, az ősz folyamán teljes egészében megújult gimnázium főépülete. Az intézmény régi vágya teljesült ezzel, hiszen a több mint fél évszázados épületrész régóta kívánta a rekonstrukciót. A nyílászárók cseréjével, a homlokzati szigeteléssel és a fűtési rendszer főbb elemeinek javításával egy komfortosabb és biztonságosabb épületben tanulhatnak diákok. A több százmilliós beruházás is mutatja, hogy Rákosmente Önkormányzata továbbra is szívén viseli a kerületi iskolák fejlesztését. Köszönet érte! – emelte ki Farkas György.
Beszélt továbbá arról, hogy az iskolaépület külső arculata is szebb lett azáltal, hogy a felújított homlokzatra felkerült gimnázium címere, amely az ismert kerületi művész, B. Laborcz Flóra alkotása. A nagyméretű festett és domborított, rézből készült műalkotás az 1993-tól hivatalos iskolai címer mintájára készült. A homlokzatra kerülő címer ötlete még 2012-ből való, amikor az egykori diákok, kerületi lakosok és az iskolavezetés elhatározták, hogy gyűjtést indítanak a cél érdekében. A címer tehát közadakozásból készült el, az adományozók nevét a művésznő által készített, az aulában található réztábla örökíti meg az utókor számára. Ez a példa is jól mutatja, hogy az egykori diákok képesek összefogni egy – egy nemes cél érdekében, mely hajdani iskolájuk javát szolgálja.
Az igazgató aláhúzta, tehetséggel, szorgalommal és kitartó munkával érte el a Balassi 569 diákja, hogy szép iskolai tanulmányi átlag mellett 98 kitűnő bizonyítványt oszthattak, emellett 607 tantárgyi dicséret született.
Legjobbjaink szép eredményeket értek el az országos és fővárosi tanulmányi- és sportversenyeken. Idén összesen 751 versenyindulást rögzítettünk, ebből 145 a döntős helyezés. A legrangosabb megmérettetés a 11-12-es diákok számára az OKTV, ahol idén 4 tanulónk jutott be a döntőbe.
A tanévzáró keretében Fohsz Tivadar alpolgármester adta át „Élen a tanulásban, élen a sportban” díj 2016. évi kitüntetését adja át.