Lakótelep Fesztivál fakanálviadallal, élő koncerttel

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

\"\"

A Lakótelepi Fesztivál is foci EB-lázban égett

\"\"

Család a fűben

\"\"

Sarkadi Nagy Adrien és dr. Fenke Ferenc bográcsozik

\"\"

Nyüzsgés a kézműves-sátorban

\"\"

Az Ákom-Bákom Bábcsoport előadása

\"\"

… és az egyik szenvedélyes néző

Az idei Lakótelep Fesztivál a Nyúl-dombra költözött a korábbi esztendő Kőrösi iskola előtti helyszínéről, ami jó választásnak bizonyult. A nap sugarai elől volt mód a fák árnyékába húzódni, s a lehető legkényelmesebbé tenni az egész napos szórakoztató elfoglaltságot. A tavalyi keresztúriakhoz – Petrőczy Dániel, dr. Fenke Ferenc – idén képviselőként Sarkadi Nagy Adrien, az Újlak iskola igazgatója is csatlakozott, akik egyéni önkormányzati keretükből támogatták a színes programokkal dúsított rendezvény megszervezését június 19-én.
Miközben zajlott a Fakanálviadal, a gyerekeket az Ákom-Bákom Bábcsoport szórakoztatta a színpadon.
A Fakanálviadalra több csapat jelentkezett, sajnos, többen visszaléptek. Végül négy csapat indult. A Pocok Csoportban dolgozott a két támogató képviselő, Sarkadi Nagy Adrien és dr. Fenke Ferenc. Barátaikkal együtt csupán a jó levegő és a kellemes társaság miatt vágtak bele a megmérettetésbe. A csapatban mások mellett ott volt még környéken élő dr. Lipták Márta nyugdíjas gyermekorvos és Deák Ildikó logopédus. Fenke dr. tízéves kisfia becenevéből született meg a főzőcsapat elnevezése. A palócleves hozzávalóit a képviselő asszonynak sikerült összeválogatnia, csak a liszt maradt ki a szatyorból. A pótlást a csapat legifjabb férfi tagja gyorsan megoldotta, így nem volt akadálya az elkészült étel behabarásának. Aki arra járt láthatta, hogy az iskolaigazgató és barátai a konyhában is éppen annyira otthon vannak, mint a katedrán, a rendelőben, a vagy a képviselői munka végzésében. A Palócleves is jól sikerült, átfőtt benne a zöldbab, puha lett a felkockázott lapocka. Főztjükkel megosztott harmadik díjat értek el, aminek mindannyian nagyon örültek.
A következő sátornál a Vereckei család készítette a pusztapörköltet. A Földműves utca környékén lakó fesztiválozók hagyományos résztvevői a rendezvénynek. Tavaly a nagyi recepje szerinti babgulyással, két éve a marhapörköltjükkel vívták ki az fesztivál aranyérét. Most sem adták alább az első helynél.
A harmadik sátor alatt a Csabai nyugdíjasok csapata főzött. Suták István és felesége, Erzsike pandúrgulyást készített a bográcsban. Itt volt leginkább érezhető a foci EB hatása. Piros-fehér-zöld kalapban, a nemzeti trikolor arcfestésével pompáztak sokan, s a ria-ria-Hungária bíztatás gyakran és hangosan töltötte be a teret. A pandúrgulyást cipóban tálalták, így nemcsak ízre volt elsőosztályú, hanem szemre is tetszetős ételnek bizonyult. A zsűri második díjat ítélt oda neki.
A negyedik sátor alatt pedig a Kertvárosi Kommandósok fantázia nevű csapat készítette a bográcsgulyást. Itt vérprofi szakács kevergette az ételt a bográcsban, Turgyán Péter. Mint a hangulatos és színes kisriportokat is készítő műsorvezető, Hegyi Norbert közreműködésével megtudtuk, Péter alapvetően a Pesti úti lakótelepen lakik, de az élet Debrecenbe szólította, ahol szakácsként dolgozik a Hotel Nagyerdőben. Szabadidejében haza-hazalátogat, s a fesztivál szerencséjére ezen a rendezvényen is volt ideje barátaival elindulni. A profi megosztott harmadik díjat ért el a Pocok Csoporttal.
Amíg az ebédhez elérkezett a társaság, addig többen kipróbálták a csabai Fecske Lovas Egyesület szelíd, emberbarát paripáit, akik Róna és Baba névre hallgattak, s akik Fenke dr. simogató kezét is barátságos fejrázással fogadták.
Eközben szólt a zene, a ritmusok körbetáncolták a Nyúl-dombot. Peki Mihály is fölkérte Patriciát, s a két fiatal egymás szórakoztatására ringatózott a muzsika hullámain. Mihály elmondta, nagyon jó egy ilyen buli. Szereti a zenét, jólesik a napfényben, a szabadban táncolni az általa kedvelt számokra.
A későbbi programok között lehetett találni sokfélét: amerikai foci ízelítőt, kutyás ügyességi bemutatót, felvonultak műsoraikkal a rákoskeresztúri iskolák.
Az este nyolcig tartó programot a Maszkura és a Tücsökraj zenekar élő koncertje zárta.
Dr. Fenke Ferenc értékesnek ítéli a jó hagyományokkal rendelkező Lakótelep Fesztiválokat, amelyek a nyár fontos tartozékai a keresztúri betonrengetegben. Szemlátomást jólesett az embereknek kimozdulni, s a régi-új közösségben eltölteni a szabadidőt. Az eseménynek voltaképpen ez a célja, közelebb hozni olyan embereket, akik egymás közelében laknak ugyan, de személyes kapcsolatot mégsem tudtak kialakítani vagy az eddigi felületes kötődést szorosabbra fonni.
Sarkadi Nagy Adrien örömét fejezte ki, hogy rendezvényükkel hozzájárulhattak ahhoz, hogy a lakótelepiek is közelebb kerüljenek egymáshoz.

\"\"

A nyugdíjasok pandúrgulyása, cipóban klumpissülttel

\"\"
Asztalhoz űlt a Pocok csapat

\"\"

A záróprodukció: Maszkura és a Tücsökraj élő koncert

Fotó: Horváth Péter