Pedagógusnapon a közoktatásban várható változások is szóba kerültek

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

\"\"

Oklevelüket 50, 60 és 65 éve szerezték

\"\"

Massányi Péter gordonkán Squire: Tarantella című darabját játsza. Zongorán kísér Vetésiné Magyar Éva.

\"\"

Riz Levente beszél

\"\"

Dr. Varjúne dr. Fekete Ildikó köszöntőjét mondja

Pedagógusnapot ünnepeltek Rákosmente intézményeinek pedagógusai a Vigyázó Sándor Művelődési Ház színháztermében június 3-án. A fanfárok után ünnepi köszöntők következtek.
Riz Levente polgármester beszéde elején kifejezte óhaját: jó lenne azt megélni, hogy 15-20 évig minden pedagógust mentesítenek a változások alól, hagynak mindenkit dolgozni, s az oktatási rendszer nagyjából egy helyben tarthatna. Tény, hogy napjainkban vannak pozitív és kevésbé pozitív dolgok. A szónok a pozitívumok közé sorolta, hogy a pedagógusok körében voltak béremelések, s a technikai dolgozók bérrendezésében is próbáltak segíteni. Hangsúlyozta, hogy a pozitív változás eredményességét is leronthatja a folyamatos reform okozta változás. Csökkenhet azon intézkedések hatásfoka, amelyek eredendően pozitívak. Mintha kissé megfeledkeznének arról, hogy a tanárnak az a legfontosabb feladata, hogy a munkájára koncentráljon, azaz a gyerek nevelésére és oktatására. Egyre több az adminisztráció, a jelentés, az ellenőrzés, holott inkább azt kellene folyamatosan elősegíteni, hogy a tanár dolgozhasson.
Kiemelte, most is változások előtt áll az oktatási rendszer. Az iskolák vegyes – állami, önkormányzati – fenntartása, működtetése terén változás készülődik. A működtetés feladatát minden bizonnyal az állam januártól át fogja venni. Riz Levente kiemelte, nem ért ezzel egyet. Látva ennek kockázatát a Budapesti Önkormányzati Szövetség nevében is nyilatkoztak, elmondták a véleményüket. Nagyon ragaszkodnak érzelmileg és minden szempontból az iskolákhoz. A polgármester elmondta, hogy a maga részéről mindent megtesz azért, hogy az önkormányzat továbbra is ott legyen az iskolák mögött az intézmények felújításában, az eszközök biztosításában. Olyan áron is, hogy az intézkedési jogosultságai csökkenni fognak. Kiemelte, hisz abban, hogy a politika változtatható, lehet értelmes, jó kompromisszumokat kötni a pozitív eredmény érdekében.
Dr. Varjúné dr. Fekete Ildikó, a városrész kerület tankerületének igazgatója pedagógusnapi köszöntőjében kiemelte, nem mindennapi helyzetben ünnepeljük az idei évben pedagógusainkat, hiszen olyan változások küszöbén állunk, melyek valamennyi, az oktatás-nevelés területén munkálkodó szakember mindennapjaira kihatnak majd. Nagyon időszerűek Eötvös József szavai: „Félig sem olyan fontos az, amit tanítunk gyermekeinknek, mint az, hogy' tanítjuk. – Amit az iskolában tanultunk, annak legnagyobb részét elfelejtjük, de a hatás, melyet egy jó oktatási rendszer szellemi tehetségeinkre gyakorol, megmarad." Varjúné aláhúzta, bízik abban, hogy a fenntartói szervezet átalakítása eredményeképpen olyan rendszer jön majd létre, amely még jobban hozzá tud járulni ahhoz, hogy a kiváló színvonalú magyar oktatás méltó legyen régi hírnevéhez és a jövőben is helye legyen a legjobbak között. Köztudomású, hogy a rendszer önmagában még nem elegendő, ha nincsenek olyan nagyszerű pedagógusok, akik a hivatásuk és a gyermekek iránt érzett szeretettől vezérelve azon munkálkodnak, hogy a következő generációnak a tárgyi tudáson túl átadjanak valami olyat is, amit a könyvekből nem lehet megtanulni: gondolkodásmódot, tudásvágyat, az alkotás és felismerés örömének képességét. Dr. Fekete Ildikó végezetül köszönetet mondott a pedagógusoknak azért a helytállásért, amit a napi kihívások során tanúsítanak.
Az ünnep az óvónői, tanítói, tanári oklevelüket 50, 60 és 65 éve megszerzett pedagógusok köszöntésével folytatódott. Ők most vehették át díszoklevelüket.
Akik kapták, s amit kaptak: Szigetiné Franciscy Erzsébet arany díszoklevél, Ujvári Ferencné Hargitai Annamária arany díszoklevél, Gál Zoltánné gyémánt díszoklevél, dr. Térey Péterné gyémánt díszoklevél, Morvai Istvánné gyémánt díszoklevél, Alpári Barnabásné gyémánt díszoklevél, Vígh Gáborné gyémánt díszoklevél, Szabó Imréné vas díszdiploma, Czene Ilona vas díszdiploma,
Gáspár Gáspárné gyémánt díszdiploma.
Az ünnepségen ezután köszöntötték a 25, 30, 35 és 40 éve a nevelésben-oktatásban dolgozó kollégákat.
Az Életműdíj kimagasló pedagógiai tevékenységért elismerő címet idén Csákvári Mária, a Rákosmenti Kuckó Óvoda egykori intézményvezetője vehette át.

\"\"

Ádám Zsófia Ádám Mariannal, édesanyjával, aki egyben tanára is, adnak elő közösen egy gyönyörű hegedű duót