Kerékpárosverseny a közlekedésbiztonság jegyében

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Célbaérés előtt

\"\"

Az indulásra várás izgalmai

A VI. Rákosmenti Közlekedésbiztonsági és Kerékpáros-ügyességi Verseny tartották április 20-án délután Rákoscsabai Jókai Mór Református Általános Iskola udvarán. A tavaszi szabadtéri programokhoz, a nyári tekerős zsongásokhoz rendkívül hasznos ilyen vetélkedők keretében felidézni a karékpározással kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudnivalókat.
A napos időben hét kerületi iskola hetven diákja mérte össze tudását, ügyességét a közlekedés elméleti és gyakorlati ismeretiből. A gyerekek két csoportban veselkedtek neki a versenynek. Az 5-6., illetve a 7-8. osztályosok közül volt, aki az elméleti megmérettetéssel kezdte az erőpróbát, a másik társaság addig a kerékpárok nyergében igyekezett a legjobbak közé kerülni. A kerületi rendőrkapitányság szakemberei emberpróbáló pályát építettek ki műanyag bójákból. Teljesítéséhez föl kellett kötni azt a bizonyos fehérneműt. Különösen a szlalomozásnak voltak egyensúlyvesztés-veszélyes állomásai is. Akadt néhány ifjú, akinek parancsára megadóan elfeküdt a vasparipa. Szerencsére senki nem sérült meg, így vagy úgy mindenki befutott a célba.
A versenynek volt egy neves „vezérszurkolója” is. A szervezők almazöld írólapon idézetet tettek közzé Riz Levente polgármester minapi közleményéből, amelyben a városvezető a kerékpározás általános értékeire hívta föl a figyelmet. „A kerékpáros közlekedés egészséges, emberi léptékű, környezetbarát, a jövő életformája. Meggyőződésem, hogy minden lehetséges eszközzel támogatni, segíteni, bátorítani kell. Riz Levente polgármester.” A szöveg minden olyan ajtón olvasható volt, bíztatást adott a résztvevőknek, amely a verseny szempontjából fontos gyalogos közlekedési útvonalnak számított az iskolaépületen belül. Ha megrendezik a jövőben a Tarlós-Vitézy Hungarian Bikerace nevet viselő tekerőversenyt, amelyről még konkrét hírek sajnos nincsenek, akkor a rákosmenti indulók a pólójukra is rányomtathatják e fontos értékeket kiemelő gondolatokat.
A rákoscsabai versenyt szervezte Tóth Csaba Csongor és segítője, Pestiné Heincz Andrea, támogatta a Tesco, a XVII. kerületi Vöröskereszt, a Rákosmente Kft. és Rákosmente Önkormányzata. Sőt, a Jókai iskola is hozzájárult a lebonyolításhoz, illetve biztosította a versenyre a lebonyolítás helyszínéül szolgáló iskolaudvart.
Eredmények. Az ötödikesek sorrendje: Czirják Marcell, Rozgonyi Ádám, Kunya Dóra. A hatodikosoknál Kósa Csaba lett az első Tőri Andor és Barta Roland előtt. A hetedikeseknél Király György nyert Burger Norbert és Bátor Balázs előtt. A nyolcadikban Bálin Tamás, Prandovszki Richárd és Czégel Richárd volt a sorrend.