Régi rádiók, magnók, telefonok kiállítása a Maros moziban

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"A múzeumnyitás főszereplői balról jobbra. Imre László, Dénes Károly, Dunai Mónika, Rózsahegyi Péter és Rács József

\"\"

Kapitány Gyula gitározik. Erősítője egy régi rádió a múzeumból.

\"\"

Dunai Mónika köszöntőjét mondja

Rádiómúzeum nyílt a Maros moziban. Az április 14-iki eseményen Dunai Mónika országgyűlési képviselő méltatta azt az összefogást, amely révén a Maros moziban létrejöhetett ez a kiállítás. Elsősorban Imre László ligeti tanár közösségépítő aktivitását emelte ki, aki szerencsés pillanatban találkozott Dénes Károly rádiógyűjtővel és készülékrestaurátorral. Hamarosan csatlakozott hozzájuk Rács József, aki a korabeli telefonok szakavatott gyűjtője. Ehhez kellett továbbá Rózsahegyi Péter helyi képviselő közösségszervező képessége. S mindez összegyúrva adta ki azt a szép eredményt, amelynek a megnyitó résztvevői tanúi lehettek.
Dunai Mónika beszélt arról is, hogy a rádió a XX. század találmánya, melynek segítségével az információk áramlása felgyorsult. Kiemelte, a magyarországi rádiógyártás elismert volt a kezdetektől egészen annak a megszűnéséig. A magyar rádiógyártás volt az az iparág, amiben tényleg világhírűek voltunk. Ennek állítanak emléket azok a rádiógyűjtők, akik a régi, sok esetben ódonnak tűnő készülékeket összegyűjtik és fáradságos munkával, nagy szakértelemmel és komoly anyagiak ráfordításával a rádiókészülékeket restaurálják. Köztük van Dénes Károly, a ligeti gyűjtemény gazdája is. Ő a következőket mondta: – Több évtizedes gyűjtői munka eredményét szeretném bemutatni, hogy mások számára is szerezzen némi örömet a készülékek látványa. Talán sokunkban felidézi a régi emlékeket, mikor esténként a Radio Luxemburgon hallgattuk az új zenéket. A kiállítás fiatalabbak számára is érdekesség lehet. A készülékek többségét a beszerzési állapotban fényképeztem le, mára már némelyik jobb állapotban van. A készülékekről leírást nem készítettem, azt mások már megtették előttem. Nem ez volt a cél. A cél az, hogy mások is láthassák őket és ne csak én nézegethessem ezt a sok szépséget.
Az eseményt Kapitány Gyula gitárjátéka tette emlékezetessé. Hangszerét szintén egy korabeli rádió felhasználásával hangosította ki.