Polgármesteri közlemény

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Riz Levente kerékpáron

 

 Közlemény
 
Fővárosi kerékpáros ügyekben tegnap izzott a levegő, egy civil szervezet engem is céltáblának nézett, ezért fontos leírni, mi a pontos helyzet.
Aki ismer, vagy megnézi Facebook-oldalamat, egy tiszta képpel találkozik. Magánemberként rendszeresen bringázom, 2009 óta állandó résztvevője vagyok a Critical Mass-nak, majd az I Bike-nak, a rákosmenti csillagtúra tagjaként. Ötszörös kerékpárosbarát település Rákosmente, amelynek polgármestereként dolgozom. Sok-sok kilométernyi kerékpárutat, B+R parkolókat építettünk a XVII. kerületben, a szemléletváltás céljával minden évben bringás reggeliket, autómentes napot, kerékpáros felvonulásokat szervezünk, ahol az autó helyett a bringát népszerűsítjük.
Fővárosi szakbizottsági elnökként is ezt a törekvést képviselem, épp ezért tartottunk nemrég budapesti kerékpáros konferenciát, amelyre minden érintett állami, önkormányzati és civil szervezet képviselőjét meghívtam. A nyílt párbeszéd híve vagyok, a kerékpáros ügyekhez kapcsolódó döntéseket is ennek szellemében kell meghozni.
Az egyik legjobb európai trendnek tartom a városi bringázás terjedését. Budapest is végre előrelépett az elmúlt néhány évben, meggyőződésem, hogy ezen az úton kell továbbmennie a fővárosnak. Ez a jövő útja Európában.
Éppen ezért nem támogatok semmilyen intézkedést, amely visszalépés az elmúlt évek kerékpározást ösztönző intézkedéseihez képest. Ezt az álláspontomat fővárosi képviselőként világosan kifejtettem Budapest városvezetésének.
Minden fórumon – a Fővárosi Önkormányzat értekezletein, belső vitáiban is – a bringások mellett álltam ki. Ezért nem hagyhatom szó nélkül, hogy nevemet a kerékpárosokat hátrányosan érintő intézkedéssel vagy tervezettel próbálják kapcsolatba hozni. Ezt határozottan visszautasítom.
A kerékpáros közlekedés egészséges, emberi léptékű, környezetbarát, a jövő életformája. Meggyőződésem, hogy minden lehetséges eszközzel támogatni, segíteni, bátorítani kell.
Riz Levente Rákosmente polgármestere
Budapest, 2016. április 13.