Közérdekű lomtalanítás a közlekedés biztonsága érdekében Csabán

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

A Debercsény utca 22. állapota az utcáról nézve

\"\"

Gyenes Norbert nem tudja jobb belátásra bírni az édesapját. A hetven éves Gyenes Béla 40 éve gyüjtöget, hogy egyszer majd építkezik.

 

Látványos lomtalanítás zajlott a napokban a rákoscsabai Debercsény utca 22. számú ház telkén, éppen dr. Fenyvesi Máté válogatott futballista szomszédságában.
Az arra járók korábban azt láthatták, hogy a telek dugig meg van pakolva különböző hulladékokkal az ócska kályháktól a mosógépromokon át az egyéb, józan ésszel egytől-egyig használhatatlannak minősíthető kacatokig. Félő volt, hogy a kerítés kidől, nem tudván ellenállni a sok lom feszítésének. Ezért az önkormányzat – a megfelelő jogi eljárás lefolytatása után – nekilátott a hulladékhegyek felszámolásának. Pontosabban csak egy részének, hogy a járdán közlekedők biztonsága szavatolva legyen. Becslések szerint a telken mintegy 1600 köbméter hulladék van, ebből 200-at szállít el a munkaálatokkal megbízott Declean Kft.
Az ingatlan Gyenesné Radácsi Gyöngyi tulajdona, amelyen volt férje, Gyenes Béla rendelkezik haszonélvezeti joggal. Fia, a szintén ott élő Gyenes Norbert elmondása szerint apja mintegy negyven éve gyűjtögeti a limlomot, s nem engedi elszállítani egyetlen darabját sem. Ezen már többször konfliktusba került apa és fia, de a 39 éves Norbert tehetetlennek bizonyult apja vasakaratával szemben. Amikor megkezdődött a telek kényszerű lomtalanítása, Gyenes Béla rossznéven vette az eljárást. Mielőtt komolyabb konfliktus alakult volna ki a kft. és a tulajdonos között, a rendőrség jobbnak látta közbeavatkozni, távol tartva Gyenes Bélát a helyszíntől. Gyenes úr most kórházban van, ott vészeli át a nehéz napokat. Fia szerint egy majdani építkezéshez kellett a sok kacat, ám hogy mikor akart a papa ennek nekikezdeni, arról nem szólt a fáma. Gyenes Bélát sem volt felesége, sem fia nem tudta jobb belátásra bírni, noha többször próbálkoztak vele. Gyenes Norbert odáig jutott, hogy inkább elkerüli édesapját, minthogy valamire megpróbálja rávenni. A munkálatok költsége nem kicsi, mintegy két millió forint, amelyet a tulajdonos révén az ingatlanra terhel az önkormányzat. A legjobb lenne, ha helyreállna a családi béke és közös erővel tudnának intézkedni a rendteremtés érdekében az ott élők. Erre azonban kevés esély mutatkozik.  
A Debercsény utca 22. szám alatti ingatlan sorsa tehát egyelőre csak viszonylag válik rendezettebbé, hiszen a lomok java ottmarad. A járókelők biztonságát azonban egy ideig nem fogja veszélyeztetni.