Jermendy György professzor kitüntetése

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Jermendy György professzor és Bodnár Attila főigazgató a kitüntetés átadása után

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Professzor dr. Jermendy György, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház tudományos igazgatója részére kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként a Batthyány-Strattman László díjat adományozta 2016. március 15-én.
„A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet nevében nagyrabecsülésemet fejezem ki Professzor úrnak a kitüntetéséhez. Mindig büszkeséggel tölt el, hogy intézményünk szakemberei között köszönthetünk elismert személyiségeket, és külön örömünkre szolgál, hogy ezt vezetőink és a szakma is elismeri”– gratulált elsőként a kitüntetés előterjesztője, dr. Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója.
Professzor Dr. Jermendy György 1992-2015 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház III. Belgyógyászati Oktató Osztályának osztályvezető főorvosa, 2016 óta az intézet tudományos igazgatója. Az orvostudomány (MTA) doktora, a Semmelweis Egyetem (Budapest) és a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára. Belgyógyászatból, kardiológiából és endokrinológiából szerzett szakképesítést, diabetológus, hipertonológus, lipidológus és obezitológus licencvizsgával rendelkezik. A Magyar Belgyógyász Társaság vezetőségének tagja, a Magyar Diabetes Társaság főtitkára (1995-2004), elnöke (2004-2007), majd elnökhelyettese (2007-2012), fővárosi belgyógyász szakfelügyelő főorvos (2005-2012), igazságügyi orvos szakértő (2001-). A Belgyógyászati Szakmai Kollégium tagja (2002-2010), majd a Szakmai Kollégium Belgyógyászat-endokrinológia-diabetes és anyagcsere-betegségek tagozat elnöke (2011-2016). Szakmai munkáját többek között 2002-ben Pro Sanitate és 2004-ben Pro Diabetologia díjjal ismerték el. Több emlékérem mellett megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.
A Batthyány-Strattmann László-díj egy életműdíj azok részére, akik szakmai vagy közszolgálati munkájukkal hozzájárultak az egészségügyi és szociális, valamint családvédelmi ellátás fejlesztéséhez – az e tevékenység során elért évtizedes kimagasló teljesítmény vagy eredmény elismerésére. A kitüntetésben évente legfeljebb 50 ember részesülhet.

Astellas díjasok: dr. Liktor Bálint és dr. Lippai Zoltán

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet két főorvosát, dr. Liktor Bálintot a sebészeti eljárások kategóriában, és dr. Lippai Zoltánt a rehabilitációs és krónikus ellátás kategóriában a 2015-ös Év Orvosa Pályázaton Astellas díjban dobogós helyen tüntették ki.
Az Astellas-díjat azon orvosok és egészségügyi dolgozók elismerésére adományozzák, akik saját példájukkal, napi tevékenységükkel sokat tesznek a hazai egészségügyi dolgozók társadalmi és szakmai megítélésének javításáért. Az alapító szándéka szerint nem életműdíj. Azokat a szakembereket ismerik el vele, akik vélhetően még hosszú éveken át értékes példát tudnak mutatni.
Dr. Liktor Bálint a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Osztály osztályvezető főorvosa. Vezetése alatt az osztály klinikai szintű, országosan és nemzetközileg is elismert, a fül-orr-gégészet egyéb területein kívül a magyarországi fülsebészet meghatározó centrumává vált. Nagy hangsúlyt fektet a gyakorlati szemléletű és egyben minőségi utánpótlást jelentő szakorvos képzésre. Lehetőséget ad munkatársainak általános emberi, etikai kérdés közös megtárgyalására, ezzel is erősítve bennük az orvosi hivatástudatot. A betegekhez rendkívül humánusan viszonyul, több évtized múlva is visszatérnek, ragaszkodnak hozzá.
1998-tól a Magyar Fül-orr-gégeorvosok Egyesülete Vezetőségének tagja, 2006-tól elnökségi tag. 2004-től a MFOE Fülészeti Microchirurgiai Sectio titkára, 2009-től elnöke.  2009-től 2013-ig a Fül-orr-gégészeti Szakmai Kollégium, 2009-től az American Academy of Otorhinolaryngology tagja. Hazai és külföldi tudományok kongresszusok, vándorgyűlések, továbbképzések rendszeres előadója, aktív publikációs tevékenységet folytat.
Szakmai munkáját 1988-ban Adler díjjal, 1993-ban és 1998-ban HIETE rektori dícsérettel, 2005-ben Bollobás Béla díjjal, 2012-ben a „Bajcsy-Zsilinszky kórházért” kitüntetéssel ismerték el.
Dr. Lippai Zoltán a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet
Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályának főorvosa.
Tevékenységével nemcsak intézetünkben, hanem országszerte is elismerten iskolát teremtett. A betegek pszichés, lelki vezetésével, az ápoltak védő és támogató rendszerének kiépítésével hozzájárul a szociális szegregáció megakadályozásához.
Az Orvosi Rehabilitácó és Fizikai Medicina Magyarországi Társaságának vezetőségi tagja, a Neuro-rehabilitációs Szekció titkára. Alapító tagja a Neuro-rehabilitációs és Pszichológiai Szekciónak, valamint a Magyar Stroke Társaságnak és Neuroszonológiai Társaságnak. A rehabilitációs és stroke kongresszusok rendszeres résztvevője előadásokkal, a szekcióelnöki teendők ellátásával.
A X. kerületi önkormányzat által indított akadálymentesítési és segédeszköz támogatási program segítője, az érettségi előtti kötelező Közösségi Szolgálat oktatója.
A Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály által működtetett, Kiss Judit pszichológus által vezetett Stroke Betegszervezet aktív tagja, rendszeresen részt vesz az országos Stroke Napon felvilágosító előadásokkal.
A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet nevében elismerésemet fejezem ki dr. Liktor Bálintnak és dr. Lippai Zoltánnak a rangos Astellas-díj dobogós helyezéséhez. Mélységesen egyetértve a díj eszmeiségével, bízom benne, hogy az általuk képviselt jó példák ereje valamennyi munkatársunknak további erőt és lelkesedést ad” – gratulált elsőként dr. Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója.