Közlekedést segítő távirányító vakoknak

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Ötven távkapcsolót adott ma át a Vakok és Gyengénlátók Középmagyarországi Regionális Egyesülete a kerületi fogyatékosoknak. Az eszközöket az önkormányzat támogatásából vásárolhatta meg az egyesület.
Az ünnepélyes alkalomra szervezett sajtótájékoztatón Riz Levente polgármester elmondta, Rákosmentén számos vagy és gyengénlátó ember él. Az önkormányzat megpróbál tenni, hogy a rászorultak élete a XVII. kerületben könnyebb legyen. Meghirdettek programokat, akciókat, s olyan intézkedéseket tettek, amivel ezt a cél tudják szolgálni. Ebben partner a Vakok és Gyengénlátók Középmagyarországi Regionális Egyesülete, amely szervezettel 2012 óta működni együtt az önkormányzat. Az együttműködés több területet fog át.
Az egyik az óvodákban meghirdetett Közösség Lámpásai érzékenyítő program. Itt az a cél, hogy a jól látó, egészséges gyerekek számára megmutatni azt, hogyan lehet ilyen fogyatékkal élni. Milyen nehézségekkel küzdenek azok, akiknek a látása korlátozott. Ez azért fontos, mert ha az egészséges társadalom nyitottan fordul a vakokhoz, akkor azzal mindenki nyer, mindenki jobb emberré válhat. Ha ezt a középiskolás korig végezzük, akkor a fiatalok olyan egészséges tudatú felnőttekké válhatnak, akik jól tudnak viszonyulni e fogyatékkal élőkhöz.
A program további része a látássérült emberekkel való foglalkozás. A polgármester kiemelte, a XVII kerületben élő fogyatékosokat föl kell karolni. A helyi egyesület segít abban, hogy társaságot szervezzen a gyengénlátóknak, olyan közösséget építsen, amelyben jól érzik magukat, érzik, hogy odafigyelnek rájuk. A Család és Gyermekjóléti Központ helyszínén havi egy alkalommal előadásokat s más közösségi programokat szerveznek. Ezt Rákosmente folytatni akarja, fölkutatva a kerületben működő összes rászorultat s bevonva a programba.
Az együttműködés harmadik eleme mostantól vette kezdetedét. Ez a rászorultak közlekedésének a segítése, a Futár rendszer használatához való segítségnyújtás. A Futár rendszer az utazókat az elektromos kijelző tájékoztatja a buszok aktuális helyzetéről, arról, hogy mikor érkezik, arról, hogy mikor indul az adott megállóból. A  rendszer kiépítésekor már szereltek föl hangszórókat a kijelzőkre, amelyet távirányítókkal lehet bekapcsolni. Ötven távirányítót vásárolt az egyesület Rákosmente önkormányzatának anyagi támogatásával és adott át a rendezvény keretében. Ezen távirányítókkal meg lehet szólaltatni a kijelzőket, amelyekről emberi hang közli a buszjáratok aktuális állását.
Riz Levente elmondta tovább, hogy az önkormányzat a közelmúltban döntött arról, hogy újabb támogatást biztosít az egyesületnek, a szervezen keresztül az érintetteknek, hogy az érzékenyítő programokat, illetve a közösségépítő alkalmakat a továbbiakban is szervezni tudják.
Fodor Ágnes, a Vakok és Gyengénlátók Középmagyarországi Regionális Egyesület elnöke köszöntője elején sorstársait is üdvözölte. Mint mondta, nagy nap a mai, mert újabb kerületben kerül arra sor, hogy a látássérültek olyan eszközhöz juthatnak, amely kiszolgáltatottságukat csökkenti. A közlekedésben való részvétel nagyon komoly koncentrációt kíván, amelyhez segítségre szorulnak. Példaértékű az a segítség, támogatás, amelyet 2012 óta az egyesület kap a kerületi önkormányzattól. Fodor Ágnes kiemelte, Riz Levente polgármester munkatársaival az elsők közt volt, akik a vakok ügye mellé állt. Ha valaki a fogyatokosságával otthon marad, egyedül marad, gyorsan elszigetelődhet, megszűnhetnek társas kapcsolati, beszűkülhet az élettere. Az egyesület elkötelezett atekintetben, hogy minden rászorultat felkutasson.
Az elnök jelezte, a munka során sok fiatalt is megtalálnak. Számukra különösen fontos, hogy hasznos tagjai, munkavállalói lehessenek a társadalomnak. Megtalálnak sok kedves, időskorú kerületi tagot is, akiknek az élete szebb lesz attól, hogy egymás közt megoszthatják az örömöket és gondokat, megbeszélhetik a problémákat egymással.
Fodor Ágnes elmondta, a Futár távkapcsoló fontos érzékszervévé válik a vakoknak, általa a kiszolgáltatottságuk csökken.
Ha valaki azon a nehézségen átlendül, hogy kezébe vegye a fehér botot, elinduljon a vakvezető kutyával, megtanulja a beszélő számítógépet és a programokat használni, akkor a távirányitó, az okostelefonok applikációi olyan segítséget jelentenek, amellyel még egyszerűbbé válhat az élete.
Budapest két éve megkapta a Budapest Akadálymentes Város elnevezésű fontos európai elismerést a négyes metró akadálymentesítettsége és a Futár távkapcsoló alkalmazásának lehetővé tétele alapján. A vakok és gyengénlátók ennek már sok területen gyakorlott felhasználói.
A Futár távkapcsoló nemcsak a kijelzőket képes felolvastatni, hanem az arra alkalmassá tett kereszteződésekben meghangosítja a jelzőlámpákat, egyértelművé téve, mikor lehet átkelni a kereszteződésen.
Mindkét rendszer folyamatosan bővül. A BKK várja azokat a javaslatokat, ahol a leginkább érdemes a hálózatokat bővíteni.
Jelenleg Budapesten mindkét területen közel ezer-ezer eszköz várja a távkapcsoló jelzéseit.
Fodor Ágnes jelezte, a BKK-nál tervezik, hogy a jövőben a távkapcsolóval a metró ajtóit is ki lehet majd velük nyitni.
Ezt követően Riz Levente polgármester kiosztotta a távirányítókat, majd az Elágazáson lévő buszmegállóban a fogyatékosok a gyakorlatban is kipróbálták működését.

\"\"

Fodor Ágnes köszöntője

\"\"

Riz Levente átadja a távirányítókat

\"\"

Az első tapintás

\"\"

Működik! Gombnyomásra megszólal a Futár tábla hangszórója a Pesti úton.