János passió a Madárdombon

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

\"\"

Johann Sebastian Bach János passióját láthatta tegnap este a Szent Pál templom közönsége a Madárdombon a nagyhét kezdete előtt.Az előadáson jelen volt Riz Levente polgármester és Koszorúsné Tóth Katalin, a körzet önkormányzati képviselője.
A János passió Jézus emberi vonásait emeli ki, ábrázolása reális. Ez nyilvánult meg János evangelista ábrázolásában is, aki Mátéval ellentétben sűrűvérű és indulatos, ezért Bach egy szenvedélyes egyéniséget mintázott meg benne a zenén keresztül. Ugyanilyen következetes volt a szerző a tömegindulatok ecsetelésében is. A turbák – a tömegeket megjelenítő mozgalmas kórusszám – izgatottságát vakmerően kemény disszonanciák, a fény és árnyék ellentétének alkalmazásával ábrázolja. Nincs lírai jelenet, nincs bölcselkedés! Csak a sűrített dráma pereg le előttünk, mindvégig szenvedélyes emberi indulatok lángolnak a műben.
A kétórás bemutató során így volt ez pénteken este is. Balogh Lázár vezényletével közreműködött a Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusa, a Gesualdo Kamarakórus, a Bartók Béla AMI Concerto Filharmónia Zenekara. Szólisták voltak: Kéringer László, Cser Péter, Fodor Ildikó, Bojta Zsuzsanna,  Kiss Tivadar, Mikecz Kornél.
A közönség nagy tapssal jutalmazta az előadást.
 
\"\"
 
\"\"
 
\"\"
 
\"\"
 
\"\"