Útban a legjobbak közé

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Papp Nóra díjai, serlegei társaságában

A világ száz, legrosszabb esetben 200 legjobb teniszezője közé szeretné fölverekedni magát a rákoskeresztúri fiatal hölgy, a ti-zenhárom éves Papp Nóra. Ezen a bizonyos Világelső női teniszezők listáján (WTA) jelenleg éppen Serena Williams az első, s ott vannak a mezőnyben Maria Sharapova orosz és Eugenie Bouchard kanadai teniszező is, Papp Nóra példaképei. Na és természetesen napjaink legjobb magyar teniszezője, Babos Tímea, aki jelenleg 59. a listán.
Nóra rájuk is figyelve éppen a napokban szerzett két ezüstérmet korosztálya országos bajnokságán, egyéniben és párosban is elérte a nagyszerű második helyet. Ez jó előjel a február közepén Pécsett kezdődő Európa Bajnokság előtt, ahol szintén eredményesen szeretne szerepelni.
Papp Nóra sportpályafutása a jégpályán kezdődött, ahol az egyik legférfiasabb sportág, a jégkorong hódolója volt. Aztán egy barátnője révén ismerkedett meg a tenisszel, amelynek gyakorlásához nem kellett a város belsejébe utazgatni, hanem a „szomszédban”, a Gyökér utcai Fortuna SE pályája a közelben biztosított lehetőséget a mozgásra. Néhány hónap alatt kiderült, hogy tehetsége van a sportághoz. Előbb csak heti két alkalommal tréningezett, de edzője, Kovács István javaslatára rendszeressé vált a gyakorlás. Napjainkban már napi három-négy órát gyakorol. Délelőtt, délután, sőt még este is lemegy tökéletesíteni tudását. Emellett az erőnléti edzések sem maradhatnak el, ami elsősorban futásra, lépcsőjárásra s más erőfejlesztő gyakorlatokra épül.
Nyáron fejezi be általános iskolai tanulmányit a Podmaniczky János Evangélikus Általános Iskolában. Az intézmény vezetése – különösen Erdészné Nagy Éva igazgató – nagyon sokat segít neki abban, hogy eredményes versenyző válhasson belőle. A tanulást és a sportot magántanulóként tudja összeegyeztetni. Így szeretné ősztől is a Pál Apostol Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban, amit kinézett magának a továbbtanuláshoz, amire – mint mondja – elvben van esély.
Nóra jelenleg ott van korosztálya első tíz versenyzője között.
Kedveli a gyorsabb játékra késztető keménypályát, erőssége a tenyeres ütés, szereti a támadójátékot. Ennek alapján választotta példaképeit is magának. Érdekesség, a tévében szinte sosem néz teniszt, ott egyáltalán nem köti le a játék.
A nemzetközi versenyek nagyon fontosak a teniszezők életében. Papp Nórának már sikerült versenyt nyernie az USA-ban, ami azért volt különösen fontos, mert ott teljesen ismeretlen versenyzőkkel állt rajthoz. A hazai mezőnnyel ellentétben nem ismerte ellenfelei gyengéit, erősségeit, mégis sikerült legyőzni őket. Legközelebb Hollandiában fogja Magyarországot képviselni, ami nagy büszkeséggel tölti el.
Nóra versenyzését természetesen a család finanszírozza. Mint Papp Béla, az édesapa elmondta, ez nem egyszerű feladat, hiszen mindenért fizetni kell. Föl sem merül azonban bennük, hogy ne álljanak teljes mellszélességgel tehetséges leányuk mögött, mégha olykor erőn felüli vállalkozásnak is tűnik a drága felszerelés árának s a versenyzési költségek díjainak előteremtése. A jobb tréningezési lehetőségek biztosításával Kovács István edző is támogatja Nórát.
Nóra profi teniszezővé szeretne válni, ezért mindent alárendel a sportnak. Céltudatos, komoly leány, szorítsunk érte, hogy valóra váltsa álmait!