Program az áldozatok megsegítéséért

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Fohsz Tivadar alpolgármester megnyitója

\"\"

Szikszó Sándor tájékoztatója

\"\"

Dr. Vojnovics Ibolya előadása

Szociális- Egészségügyi- Biztonsági Egyeztető Fórumot tartottak ma a Vigyázó Sándor Művelődési Házban. Az eseménynek érdekes apropója, hogy éppen tegnap volt tíz éve, amikor megkezdte működését Budapesten az áldozatok megsegítésével foglalkozó központi szervezet. Az áldozatsegítő szakmai együttműködési rendszer kiépítése Rákosmentén kapcsolódhat a kerületben az esélyegyenlőségi programban rögzített sikeres munkához.
Az eseményen részt vett Szikszó Sándor rendőrkapitány, Fohsz Tivadar és Horváth Tamás alpolgármester, illetve a BRFK és a Józsefváros szakmai előadói.
Fohsz Tivadar alpolgármester azért tartotta fontosnak az áldozatvédelmi szolgáltatások rendszerének megismertetését, kerületi elterjesztését, mert a tájékozottság a lelki és egyéb sérülések reparálásához ad segítséget, s remélhetőleg a további bűncselekmények megelőzéséhez is hozzásegít.
Szikszó Sándor ezúttal is felhívta a figyelmet a bűnelkövetők gazdag fantáziájára, amellyel újabbnál újabb trükkökkel próbálják megtéveszteni az állampolgárokat, hogy pénzt tudjanak kicsalni tőlük. Jelezte, a kerületi kapitányság az idősek, a fiatalkorúak védelmére és a családon belüli erőszak megfékezésére fordít megkülönböztetett figyelmet az rendőrség esélyegyenlőségi programján belül. A rendőrkapitány utalt rá, hogy felvilágosító összejöveteleket a kapitányság épületében rendszeresen tartanak, legutóbb nyugdíjasok számára rendeztek fórumot. Szívesen elmennek azonban külső helyszínekre is, iskolákba, különböző szervezetek összehívta találkozókra, hogy okulás céljából elmondják a rendőrségi tapasztalatokat.  
Előadásában dr. Vojnovics Ibolya, a Budapest Főváros Kormányhivatala Igazságügyi Szolgálata Áldozatsegítő Osztály vezetője elöljáróban elmondta, az áldozatsegítés sokrétű. Információkat (például az eljárás folyamatáról), jogi támogatást (akár peres képviselet), gyakorlati segítséget (pl. kapcsolatfelvétel a megfelelő szervekkel), anyagi, pszichológiai támogatást is nyújtanak.
Ha valakit sérelem, kár ér, bűncselekményt követnek el ellene, kiszolgáltatott helyzetbe kerül. Korábban szinte csak az elkövetővel, a büntetéssel foglalkoztak a különböző hatóságok, de 2005 óta külön, Európai Uniós irányelvek alapján készült törvény is rendelkezik az áldozatok segítéséről.
A hatóságoknál, intézményeknél megjelenő ügyfelek között különleges bánásmódot igényelnek azok, akik bűncselekmény áldozataivá váltak. Érdekükben szükséges az ügyintézők ismereteinek folyamatos bővítése, hogy az ügyfeleket fokozott együttérzéssel fogadják, és tájékoztatást tudjanak nyújtani az áldozatsegítés lehetőségeiről.
Dr. Vojnovics Ibolya kiemelte, az érzelmi támogatás alapvető fontosságú. Fontos szabály, hogy az áldozatot nem szabad hibáztatni a bekövetkezett bűncselekmény miatt, amelynek esetleg ő is jelentős mértékben előidézője volt, mert azzal súlyosbodik az érintett lelkiállapota. Sok esetben családon belüli erőszak miatt kerül sor áldozatvédelmi intézkedésekre. Van mód beadványszerkesztési segítségre, gyermekelhelyezésre, szükség esetén anyaotthonban, védett házakban történő elhelyezésre, sőt albérleti támogatás melletti elhelyezésre is.
Az áldozatsegítéshez a bűncselekmény elkövetését követő öt napon belüli jelzésre van szükség. A lelki segítségnyújtáson kívül pénzbeli támogatásra is van mód. A támogatást elsősorban élelmezésre, lakhatásra, gyógyászati célra lehet fordítani, ha az áldozat más módon nem tudja biztosítani saját napi életvitelét. Az áldozatsegítő szolgálat rendelkezik pszichológusokkal, akik a bűncselekmény okozta mentális állapot helyreállításában tudnak segítséget nyújtani, van jogi tanácsokat biztosító lehetőségük és rendelkezésre állnak ügyvédek is, ha a helyzet úgy kívánja.
A szervezetet a 896-2174-es telefonon lehet elérni és a www.bpaldozatsegites.hu honlapon van mód részletesen tájékozódni a tevékenységéről.
Évente átlagosan húszezren fordulnak az áldozatsegítő programhoz, a fővárosban tavaly közel 3500 ügyük volt. Budapesten a legtöbben tájékoztatást kértek, de sokan érdeklődtek érdekeik érvényesítésének lehetőségeiről (alapvető jogokról, az áldozatot megillető egészségügyi és egyéb ellátásokról) és az azonnali pénzügyi segítségről is.
Előadást tartott továbbá Zentai Oszkár, a Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-Testület Emberi Erőforrás Bizottságának elnöke, JÁSZER elnöke, Koscsóné Kolkopf Judit, a józsefvárosi projekt szakmai vezető-helyettese, illetve Farkas Brigitta, a BRFK XVII. kerületi Rendőrkapitányság áldozatvédelmi referense.