Több ezer beteget lát el a Rákoskertért Díj idei kitüntetettje, dr. Kajetán Miklós

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Dr. Kajetán Miklós

\"\"

Riz Levente polgármester átadja a díjat a kitüntetettnek

\"\"

Hatvani Zoltán önkormányzati képviselő méltató gondolatait mondja

Dr. Kajetán Miklós felnőtt háziorvos, diabetológus szakorvos kapta tegnap a Rákoskert Díjat. Az oklevelet és az emlékérmet Riz Levente polgármester adta át az ünnepeltnek. Életútját Hatvani Zoltán rákoskerti képviselő méltatta.
Az életrajzi adatokat felidézve elmondta, hogy Kajetán Miklós 1962-ben született Budapesten, nős két gyermeke van. 1987-ben szerezte az orvosi diplomáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, ezt követően 10 évig a Bajcsy-Zsilinszky Kórház belgyógyászati osztályán dolgozott. 1992-ben belgyógyász, majd 1996-ben háziorvostan szakvizsgát tett. Azóta, tehát 20 éve szolgálja a rákoskerti betegeket a Zrínyi utcai régi felnőtt háziorvosi rendelőben. A képviselő jelezte, az új rendelő minapi ünnepélyes átadása során megtudta, hogy Kajetán Miklós a kezdetekkor 200 beteggel tartotta a kapcsolatot az akkor óriásinak és modernek látott régi rendelőben. Ma, több mint kétezer embert lát el, azaz Rákoskert felnőtt lakosainak számát tekintve majdnem minden harmadik embert. Kórházi keretek között a cukorbetegségekkel járó ideg- és lábkárosodások gyógyításával foglalkozik. Hatvani kiemelte, 15 éve a kerületben megalakult cukorbeteg klub, most Rákosmenti Cukorbetegekért Közhasznú Egyesület néven működő klub diabetológus szakorvosa, alapító tagja, asszisztensével együtt a klubfoglalkozások rendszeres résztvevője. Szívesen hallgatják színvonalas, mégis érthető, érdekes előadásait. A tagok bizalommal fordulnak hozzá egyéni gondjaikkal, a 24 órás vérnyomásmérő használatát koordinálja, kiértékeli, így segíti háziorvos kollégái munkáját. Orvosként fontosnak tartja a folyamatos fejlődést szakmai területén.
Kajetán doktor 2012-ben egy régi álmával kereste meg Hatvani Zoltánt és képviselő társát, Fohsz Tivadart. Elmondta, évek óta azon gondolkozik, hogy hogyan lehetne kulturált, XXI. századi körülményeket teremteni a rákoskerti betegek számára, hiszen a kezdetekkor oly hatalmasnak és korszerűnek tűnő rendelő, már nem tudta ellátni a feladatát és így sokszor akadályozta a napi betegellátást. Hallott a rákoskerti főteret, a régi piacteret megújítani szándékozó tervekről, ami szerinte lendületet adhatna egy új orvosi rendelő megépítéséhez is. Az új egészségközpont megvalósításának ötlete, az építkezés során nyújtott sok-sok segítség és odafigyelés meghozta gyümölcsét. 2015-ben döntött a képviselő-testület arról, hogy megvásárolja a leendő főtéren megépült „Egészségkert" központban azt a 3 rendelőt, melyben Kajetán Miklós kollegái fogadhatják a betegeket.
Az első beszélgetések és az álom megvalósulása között eltelt több, mint 3 év. Amikor Riz Levente polgármester végre aláírhatta a rendelő megvásárlásával kapcsolatos szerződést, Hatvani Zoltán telefonon hívta Kajetán Miklóst, aki kicsit meghatódott és annyit mondott: Zoltán, megcsináltuk! Ezt már nem veszi el senki sem tőlünk.
A képviselő jelezte azt is, az ünnepelt tíz éve tiszteletbeli tagja a kerület legnagyobb és legaktívabb civil szervezetének, a Rákoskerti Polgári Körnek.
Hatvani Zoltán végezetül azt kívánta, hogy Kajetán Miklós az új rendelőben még legalább 20 évig szolgálhassa egészségben a helyieket.
A díjátadó utáni műsorban fellépett Szabó Sípos Barnabás színművész, Bodor János hegedűművész, Granik Anna zongoraművész és Szilvágyi Sándor Liszt Ferenc-díjas gitárművész.