Új felnőtt háziorvosi rendelő, egészségcentrum Rákoskerten

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Közös az öröm

\"\"

Kívülről is tetszetős az épület

\"\"

Polgármesteri köszöntő

\"\"

Kajetán Miklós háziorvos megmutatja a rendelőt a polgármesternek

A Rákoskerti Egészségközpont ünnepélyes átadását tartották ma a Zrínyi utca 226. szám alatti új létesítményben.
A betegek néhány hete már ebben az épületben lévő rendelőkben kereshették föl a két háziorvost: dr. Kajetán Miklóst és dr. Veres Ákost, ahogy a régi rendelő épületében működő gyógyszertár is az új létesítmény földszintjén kapott helyet.
Riz Levente polgármester köszöntőjében leszögezte, Rákosmentén középpontban van az egészségügy, az emberek egészségének szolgálata, amit önkormányzat többféle eszközzel igyekszik támogatni.
A megelőzés tekintetében az önkormányzat tevékenysége arról szól, hogy az embereknek minél több lehetősége legyen a testmozgásra, az egészséges életmód kialakítására. Ehhez kellenek a szabadtéri sportpályák, fitness-parkok, kerékpárutak.
A megbetegedett emberek gyógyítására szolgáló infrastruktúra fejlesztése az önkormányzat számára azt jelenti, hogy a gyógyítás eszközei legyenek méltók a XXI. századhoz. Ehhez mind az alapellátást, mind a járóbeteg ellátás fejlesztését célul tűzte ki a városvezetés. Mint mondta, az alapellátásban minden kerületi háziorvosi rendelőt felújítanak 2019 végéig.  A járóbeteg szakellátásban néhány hete valósult meg a Ferihegyi út 95. szám alatti szakrendelő külső, energetikai felújítása. Sikeres pályázat esetén a tervek szerint emeletráépítéssel, a belső terek bővítésével folytatódik a munka 2018 végéig.
A frissen felavatott rákoskerti orvosi rendelő megújulásának érdekessége, hogy a magán- és a közszféra példaértékű együttműködése valósult meg benne. Az épületben működik a magánkézben lévő gyógyszertár, illetve az körzet alapellátását biztosító felnőtt háziorvosi rendelő. Az önkormányzat három rendelőhelyiséget vásárolt az első emeleten, tulajdonjogot szerezve az épületben, ahova lifttel is fel lehet jutni. A tervek szerint az első emeleten lévő további két helyiség is orvosi ellátás szolgál majd, az elképzelések szerintmagánrendelés formájában. Természetesen a váróterem is új, ahová új bútorokat is vásárolt az önkormányzat.
Riz Levente beszélt arról is, hogy megerősítik idén a védőnői szolgálatot. Januártól bruttó negyvenezer forint fizetésemelést hagyott jóvá részükre az önkormányzat, korábban laptopok vásárlásával segítették a munkájukat. Emlékeztetett a polgármester továbbá arra, hogy a mentőszolgálat támogatásával a kerületi mentőállomás Budapest talán legjobban felszeret bázisai közé nőtte ki magát.
A régi háziorvosi rendelő épületét az önkormányzat elbontja, helyén zöldterületet, új közösségi teret alakít ki, amely Rákoskert régi piacterére emlékeztet majd. A kereskedők mellett itt van már az új egészségcentrum, s a tavasz folyamán épülni kezd a Zrínyi út és a Rákoskert sugárút sarkán a katolikus kápolna is. Nyár végére az új tér kialakul és átadható lesz, mondta Riz Levente.
A polgármester köszönetet mondott a háziorvosoknak, Kajetán Miklósnak és Veres Ákosnak, akik a korszerű egészségközpont ötletet fölvetették, Fohsz Tivadar és Hatvani Zoltán rákoskerti képviselőknek, akik kitaposták a megvalósuláshoz szükséges utat.
Dr. Kajetán Miklós első szava a köszöneté volt, hogy ez az új központ megvalósulhatott. Felidézte, hogy húszegynéhány évvel ezelőtt, amikor rákoskertre került a Bajcsy kórházból, akkor a régi épület volt új. Beköltözés után csodaszépnek, tágasnak látták, ám pillanatok alatt kinőtték, hamar megmutatkoztak az épület fogyatékosságai. Szakemberekkel gondoltatták át, mit lehet a régi épülettel csinálni a korszerűsítés tekintetében, ám hamar kiderült, hogy valójában semmit. Ezután született meg az az álom, amely – mint a polgármester utalt rá – többek összefogásával megvalósulhatott.
– Világot járó orvosként azt a célt tűztük ki, hogy itt, Rákoskerten is európai színvonalú rendelőt valósíthassunk meg betegeinknek – mondta Kajetán Miklós. – Ez most létrejött. Mindent megteszünk azért, hogy a komplex megelőzést és kezelést közelebb tudjuk hozni a kerületrészhez. Bővíteni szeretnénk az egészségügyi tevékenységet is, méltóképpen a bejáraton olvasható Egészségkert – Egészségcentrum felirathoz. Az a célunk, hogy a városszéli településen minél magasabb színvonalú orvosi munkát végezzünk – zárta gondolatait Kajetán Miklós.