Balog Zoltán: 40-50 százalékkal nő a pedagógusok bére 2017-re

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Dunai Mónika országgyűlési képviselő köszönti a tanácskozást

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter kérésére tartotta meg a Klikk XVII. kerületi szervezete azt a fórumot, amelyen a helyi pedagógusok a munkájukkal kapcsolatos észrevételeiket, véleményüket mondhatták el, amelyeket a Klikk helyi vezetése dr. Fekete Ildikó igazgatóval az élen összegyűjt és eljuttatja a tárcához az elhangzottak rezüméjét.
Az eseményen először Dunai Mónika országgyűlési képviselő üdvözölte a tanácskozást. Reményét fejezte ki, hogy olyan szakmai javaslatokkal élnek a rákosmnenti pedagógusok a szaktárca számára, amellyel érdemben fog foglalkozni a minisztérium.
Dr. Fekete Ildikó ismertette Balog Zoltán pedagógusokhoz, iskolaigazgatókhoz, az oktatásügy szakembereihez írt levelét. 
A emberi erőforrások minisztere az MTI-nek adott nyilatkozatában fontosnak nevezte, hogy meghallgassák, milyen gondok merülnek fel, és azokon miként lehetne javítani. Ennek érdekében arra fogja utasítani a munkatársait államtitkári, helyettes államtitkári, főosztályvezetői, Klik-vezetői szinten, hogy külön fórumokon találkozzanak igazgatókkal, igazgatóhelyettesekkel, tanárokkal, szülőkkel – mondta. Balog Zoltán szerint a megbeszélések eredményeként értelmes belső korrekciós javaslatok születhetnek, amelyek végrehajtására készen állnak. Ilyen javaslatgyűjtő fórum volt mai Rákosmentén.
A közoktatási rendszert ért kritikákra, például a pedagógusok adminisztratív leterheltségére válaszul Balog Zoltán azt hangsúlyozta, hogy 2016-tól három évig "nem esnek tanfelügyelet hatálya alá" a minősített pedagógusok, ami 9 ezer tanárt érint. A diákok túlterheltségével összefüggésben azt mondta: ez több éves probléma, már az ő gyerekkorában is vita volt erről. Hozzátette ugyanakkor, hogy a világ változik, és ha versenyképesek akarunk maradni, nem csak többet kell dolgozni, de a diákoknak is többet kell tanulniuk, ebben meg kell megtalálni a megfelelő arányt.
Balog Zoltán kitért arra, az egész napos iskolának éppen az a célja, hogy ha megtanulja a diák az iskolában a tananyagot, a hétvégéje szabad legyen. Az intézményfenntartásról szólva azt emelte ki, hogy intézményvezetőknek, az alsóbb szintű irányító szerveknek nagyobb autonómiát, felelősséget kell adni. Hangsúlyozta: a rendszerbe az elmúlt három évben plusz 234 milliárd forintot fektettek be, 2017-re ez már 300 milliárd forint feletti összeg lesz, ami azt jelenti, hogy a pedagógusok bére 40-50 százalék között növekszik.