Gregoros hangverseny a templomban

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

2015. december 17-én este 18 órakor ismét adventi fénnyel és zenével telt meg a Rákosligeti Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Templom. A Gregor József Általános Iskola itt rendezte meg karácsonyi hangversenyét. Az első műsorszám a karácsonyi csengettyűszó volt. Iskolánk csengettyű zenekarának története – állandóan változó összetétellel – több mint 10 évre nyúlik vissza. A mostani zenekar tagjai 3 hónapja vették kezükbe a hangolt csengettyűket és ügyesen haladtak a felkészülésben. Immár két adventi fellépésen is hallhatták őket az érdeklődők. A műsoruk első részében közismert karácsonyi dallamokat szólaltattak meg az 5.z osztály csengettyűsei. A záró szám Tolcsvay László – Müller Péter – Müller Péter Sziámi: Cratchit asztali áldása az Isten pénze című zenés darabból volt. Közreműködtek: Bodonyi Rebeka 6. b osztályos tanuló – ének, Csányi S. Csaba és Sajó Mátyás – ének, Dávid Krisztina – gitár, valamint az iskolánk tanáraiból álló énekkar. Zongorán kísért Bolyosné Pethő Ildikó, vezényelt: Majzik Anna.
Minden szülő nagy izgalommal várta elsős gyermekének betlehemes játék bemutatóját. Hagyományainkhoz híven az idei karácsonyi hangversenyünket is a betlehemes műsorral folytattuk, amit – mint minden évben – most is az 1. z osztályos gyerekek adtak elő. A játékot összeállította és betanította: Csákné Horváth Anikó és Radványi Beáta, a dalokat pedig Szabó Ági nénivel tanulták meg a gyerekek. Zongorán kísért: Pap Gáborné.
A felsorakozott Tavasz Női Kar, iskolánk örök diákjai ünnepelni jöttek mindnyájunk örömére, a zene nyelvén boldogságot hirdetni. Elsőként John Rutter világhírű angol zeneszerző Candlelight Carol c. darabját adták elő. Ezt követte a Christmas Lullaby (karácsonyi bölcsődal), ahol zongorán kísért Bolyosné Pethő Ildikó. Az Örök Diák Tavasz Kórus G. F. Händel Örvendj világ! c. kórusművével zárta karácsonyi műsorát, melyen közreműködtek Dávid Kinga fuvolán, Szegedi Ákos klarinéton, Bolyosné Pethő Ildikó zongorán, vezényelt iskolánk nyugdíjas énektanára, Princz Egonné.
A Kicsinyek kórusa néprajzkutatói munka nyomán országos gyűjtésből származó karácsonyi dalokkal készült. Először népi betlehemesek dalai csendültek fel, ahol citerán közreműködött Dely Tercia és Vági Edina, furulyán játszott: Németh Hajnalka. Ezt követően hallgattuk meg Kocsár Miklós: Karácsonyi pásztorjárás c. kórusművét, melyben a kicsinyek énekét Németh Hajnalka fuvola- és furulyajátéka, Dávid Krisztina és Majzik Anna tanárnők csengettyűi, Bolyos Bence dobjátéka, valamint Jakab Áron 4.z osztályos tanuló hangtálból varázsolt csilingelése színesítette. Zongorán közreműködött: Bolyosné Pethő Ildikó, vezényelt: Szabó Ágnes.
A színpadon álló Jubilate Nagykórus mögött is nagyon szorgalmas felkészüléssel eltöltött hónapok állnak. Szeptember óta nemcsak a karácsonyi hangversenyre készültek, hanem november végén részt vettek a háromévente megrendezésre kerülő Kodály Zoltán VII. Magyar Kórusversenyen is. A kategória győzteseként vehették át Arany Diplomájukat, emellett a Kardos Pál Alapítvány nagy értékű különdíját is elnyerték, mint a legsikeresebb általános iskolai kórus.
Műsoruk első felében versenyprogramjukból adtak ízelítőt:
Kocsár Miklós Csanádi Imre verseire komponált gyermekkari ciklusából szólalt meg két mű: Csilingelő és Tél címmel.
Ezt követte Robert Schumann Die Capelle (A kápolnácska) című kettős kánonja, amit a 6.-7.-8.z osztályosokból válogatott kisebb kórus szólaltatott meg.
A folytatásban Bepi de Marzi: Ave Maria című kompozíciója hangzott el. A darab különlegessége, hogy a szerző a közismert egyházi imádság olasz nyelvű fordítására komponálta művét.
A Nagykórus előadásában egy tradicionális spirituálét, Somebody Knocking At Your Door – Valaki kopogtat az ajtódon – címmel hallgathattunk meg.
Zongorán kísért: Bolyosné Pethő Ildikó
A kórust vezényelte: Dávid Krisztina
Bella Tibor igazgató úr ünnepi beszédében kiemelte a közösség szerepét. A közösség – szövetség a családban, a társadalomban, amely egyben kezesség is a jövőre nézve. A jó közösség sok mindenre megtanít. A közös programok, élmények, az egymásra való nagyobb odafigyelés alapkövei, és erre ma igazán nagy szükségünk van. A jó közösség nemcsak adomány, építeni kell, tenni érte, adni a tőlünk telhetőt. Egy mondás szerint: „ha gyorsan akartok haladni, menjetek egyedül, ha messzire akartok jutni, menjetek együtt”. Egy nagy közösség, egy nagy család vagyunk: emberek, akik messzire akarunk jutni, együtt a gyermekekért.
A hangversenyt Csányi S. Csaba műsorközlő jókívánságai után az Összkar zárta Bárdos Lajos: Szent Karácsony éjjel c. művével, melyet zongorán kísért a Bolyosné Pethő Ildikó, vezényelt: Dávid Krisztina.
A közönség vastapssal jutalmazta a bemutatott produkciókat, és feltöltődve, adventi hangulatban indult haza.

Hajdúné Botos Csilla