Közmeghallgatás Rákosmentén – zongorafelajánlással

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Riz Levente polgármester beszámolóját tartja

\"\"

Élénk érdeklődés mellett zajlott le tegnap este a Közmeghallgatás Rákosmentén. Az eseményen részt vett Dunai Mónika országgyűlési képviselő, a kerület képviselő-testületének valamennyi tagja, a polgármesteri hivatal irodavezetői, a kerületi intézmények, a rendőrség, a katasztrófavédelem, az egészségügyi hatóság vezetői.
Bevezetőjében Riz Levente foglalta össze mindazt, ami Rákosmente fejlődésében az elmúlt egy évben történt. Szólt egyebek mellett az útfejlesztésekről, a csatornázás befejezéséről, iskoláink, egészségügyi intézményeink felújításáról, energetikai korszerűsítéséről, az új szabadidőparkok létesítéséről.
A kérdések és válaszok sorát Lepési György István nyitotta meg, aki az iránt érdeklődött, hogy a családi ház energetikai korszerűsítéséhez kaphat-e vissza nem térítendő támogatást, ahogy például a közösségi létesítményeknél zajló beruházások kaphatnak. Dunai Mónika és Riz Levente válaszából kiderült, hogy ilyen célra uniós forrás nem állhat rendelkezésre, egy uniós szabály ezt nem teszi lehetővé. A kormány azonban keresi a módját annak, hogy belső forrásból keretet biztosítson ilyen célra.
A kérdező nehezményezte, hogy sok kerületünkön átutazó autós parkol a piac környékén, megnehezítve a helyiek vásárlását, parkolását. Javasolta P+R parkoló létesítését a probléma megoldására. Riz Levente elmondta, egyelőre nem támogatja a fizetőparkolók rendszerét Rákosmentén. Más lesz a helyzet, ha a kijön a metró, akkor ennek a megoldásnak komoly szerepe lesz a közösségi közlekedés szervezésében.
Körmöczi Jánosné a Pesti úti focipálya melletti szelektív hulladéklerakó tarthatatlan állapotát nehezményezte, amely vonzza az illegális hulladéklerakást is. Kérte a rendben tartását vagy megszüntetését. Riz Levente jelezte, kezdeményezte a sziget megszüntetését, amely hamarosan meg is valósul.
Bacher Márta a Homoki szőlő átsorolása miatt aggódott. A Főváros szántóból munkahelyi övezetté minősítette a térséget, amitől az ott élők félnek, elsősorban a nagyüzemek elterjedése, a nyugalmuk megszűnése miatt. Riz Levente megnyugtatta a lakót, az üzemek csak fokozatosan jöhetnek létre, s nem fogják károsítani a környezetet.
Sájer János a Helikopter lakóparban a csapadékvíz elvezés folytatását kérte a Horváth Ernő utcánál, ahol esőzések idején megáll a víz. Horváth Tamás alpolgármester emlékeztetett, az elmúlt időszakban nagyon sokat költött az önkormányzat a Helikopter lakópark csapadékelvezetésének megoldására. Oda összpontosították az erőket, ahol az elöntések az ingatlanokat veszélyeztették. Az alpolgármester jelezte, a kerület teljesítőképességétől függően igyekeznek eljutni a munkálatokkal a Horváth Ernő utcáig.
Ugyancsak Sájer János kérdezte, lesz-e éjszakai járat a Helikopteren. Horváth Tamás elmondta, a járat iránti igényt jelzik a BKK-nak. A polgármester hozzátette, jövőre minden követ megmozgat azért, hogy legyen éjszakai járat a Helikopteren.
Hiányolták a lakók az Akadémia telep és a Helikopter lakópark közti biztonságos átjárót a vasúti sínek alatt. Így a síneken át közlekednek az emberek, ami nagyon balesetveszélyes. Horváth Tamás emlékezetett, volt korábban aluljáró a két településrész között, amelyen egy Trabant is át tudott menni. A MÁV azonban ezt megszüntette. A városvezetés évtizede ostromolja a vasúttársaságot a visszaállítás érdekében, egyelőre sikertelenül. Az aluljáró visszaállításáról azonban nem tettek le.
Balkay Györgyné az iskolai menza ételeinek íztelenségére panaszkodott. Fohsz Tivadar alpolgármester jelezte, az ételeket jogszabályi előírásoknak megfelelően készítik, így azok – főleg a kevesebb só és cukor használata miatt – egészségesebbek, de éppannyira táplálóak, mint korábban.
Senkerit Rezső az Egészségház utca és környékének rossz útburkolatára panaszkodott, illetve arra, hogy a Spar áruház háta mögött nagyon rendezetlen a zöldterület, hajléktalanok is gyakran előfordulnak ott. Horváth Tamás válaszában elmondta, hogy a Gyökér utca és a Ferihegyi út között fővárosi fenntartásúak az utak, ezért a problémát csak jelezni tudják. Reményét fejezte ki, hogy a Spar áruház megújításával a környezetre is több figyelmet fordít a tulajdonos. A terület ugyanis nem az önkormányzaté, így a rendben tartása is a tulajdonos feladata.
Fölvetődött a Bulyovszky-ház áldatlan állapota is. Horváth Tamás elmondta, az épület a Bajcsy Kórház tulajdonában van, iratokat őriznek benne. Az önkormányzat szeretné átvenni az épület kezelői jogát, hogy méltó módon rendbe tegye, gondozza, ehhez azonban további egyeztetésekre van szükség a kórházzal.

\"\"


Hüpsner Magdolna a Kaszáló utca – Kasza utca környéki építési tilalom fenntartása miatti lakossági aggályokat vetette fel. Fohsz Tivadar jelezte, ez az egyetlen terület, ahol a majdani metró végállomása lehetne, ezért kell fenntartani a területen az építési tilalmat. Riz Levente jelezte, megpróbálnak cseretelkekkel enyhíteni a helyiek körében érzékelhető feszültségen.
Petercsák Ernő felvetette, hogy az önkormányzat nem engedélyezte számára a konténerrel való bővítést, ugyanakkor a Pesti úton két ilyen létesítményt is felfedezett a közelmúltban. Riz Levente elmondta, ez a konténer-kihelyezés is szabálytalan, mindent elkövetnek, hogy a lehető legrövidebb időn belül elkerüljenek onnan a konténerek.
Kolbán Edit felajánlással érkezett. Egy zongorát kíván adományozni annak a kerületi iskolának, amelyben a legnagyobb szükség van rá. Riz Levente megköszönte a felajánlást, s ígéretet tett, hogy a KLIK-kel közösen megkeresik a zongora legjobb helyét.
Daruka László az jövő évi adóemelésekről érdeklődött. Fohsz Tivadar jelezte, nem lesz adóemelés. A polgármester hozzátette, se az iparűzési, se a telek-, se az építményadó mértéke nem változik jövőre Rákosmentén.
Farkas József nehezményezte, hogy a 67-es busz végállomásánál esőben nagy a víz. Horváth Tamás kiemelte, ez is BKK feladatkör, az önkormányzat jelezni fogja a problémát a közlekedési cégnek. A lakó zajvédő fallal kapcsolatos felvetésére jelezte az alpolgármester, hogy ostromolják a MÁV-ot érte.
A Közmeghallgatás – a közel három órás eszmecsere végeztével – eredményesen zárult.