Nemzetközi kapcsolatok a Bajcsy Kórház betegeinek hatékonyabb gyógyításáért

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Willy J. Heuschen a Kórházi Menedzserek Európai szövetségének főtitkára és dr. Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója baráti kézfogása

Az a megtiszteltetés érte a Bajcsy-Zsilinszky Kórházat, hogy felvételt nyert –hazánkban eddig egyedülálló módon – a Nemzetközi Kórházszövetség (International Hospital Federation) soraiba. 
A kórház eddig is élen járt az innovációban. Nemcsak a fejlett, új generációs orvostechnikai eszközök alkalmazása terén, hanem az európai, sőt nemzetközi irányítási szemlélet alkalmazásban is. A hazai egészségügy rossz anyagi helyzete miatt az intézményeknek nincs kapacitása az önfejlesztésre és arra, hogy új tapasztalatok alapján változtassanak a megkövesedett, a XXI. század elvárásainak alig-alig megfelelő struktúrákon.
Dr. Bodnár Attila főigazgató vérbeli reform menedzser. Nem dől hátra irodájában széttárt karokkal, minden problémáért az egészségügy központi rossz állapotát okolva, hanem folyamatosa megoldásokat keres. Olyan lehetőségeket, amelyek előrébb mozdítják a kórház szekerét.
– Ha az ember egy bizonyos probléma megszüntetésén dolgozik, gyakran azért nem találja a megoldást, mert nem tudja kintről, egy semleges pozícióból szemlélni a dolgok egészét. A nemzetközi kapcsolattartás és építés a Nemzetközi Kórházszövetség tagjaként lényegesen könnyebb, ez lehetőséget nyújt a külföldi szakemberek tapasztalatainak megismerésre, amit aztán adoptálhatunk a megfelelő helyzetekben a saját munkánkba – fejtette ki az igazgató, aki nemrégiben felvételt nyert a Nemzetközi Kórházszövetség égiszén belül működő, frissen megalakult Nemzetközi Kórházigazgatók csoportjába is. A tagok konferenciákon, elektronikus úton, vagy digitális audiovizuális eszközök segítségével folyamatos kapcsolatot tartanak fenn egymással. Tapasztalatot cserélnek, az új problémák kezelésével kapcsolatos tanácsokkal látják el egymást, de ennél is többet adhat a nemzetközi kör, amelyen belül még titoktartási szabályok is működnek.
Az Egyesült Államokban kutatási, publikációs lehetőséget élveznek a kórházvezető tagok. Ausztráliában pedig marketing eszközként használják a világszervezetet, hogy így ismerjék meg más vállalati és közösségi kultúrák működését és sajátosságait.
Nemrégiben Chicagóban egy konferencián találkoztak az egészségügyi intézmények vezetői, ahol számos kérdést megvitattak. Döntöttek a szervezet irányelveiről, és arról is, hogy milyen feltételei lehetnek az új belepők tagságának. Lényeges ugyanis, hogy egy egészségügyi intézmény nonprofit vagy piaci alapon működik. A cél mindkét esetben a gyógyítás, de az irányítással kapcsolatos feladatok és eszközök merőben mások.
Legutóbb a dr. Bodnár Attila főigazgató Németországban, Düsseldorfban vett részt egy konferencián, ahol az innovációs módszerek megismerése mellett, a szakmában elismert szaktekintélyeivel is találkozott.