A Makovecz-emlékkoncerten Riz Levente is ott volt

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Amikor még együtt lehettek: Orbán Viktor és Makovecz Imre

Tudósítónktól

November 20-án este ünnepi gálakoncerttel, kedvenc zeneműveivel emlékeztek Makovecz Imre születésének 80. évfordulójára a Zeneakadémián. Az esemény díszvendége Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó volt. Kerületünket Riz Levente polgármester és a Rákoskerti Templom Alapítvány alapítói képviselték. Az elképzelések szerint Rákoskerten épül Makovecz Imre első budapesti temploma. 
A koncert első felében Arvo Pärt észt zeneszerző rendkívül drámai hatású műve, a gregoriántól ihletett „Lamentate”, a Lélek csendjének végtelen világába kalauzolta el a hallgatóságot. Az előadás második részében Kiss Ferenc: „A Holdudvarház dalai” – Etnofónia, Vedres Csaba csodálatos szimfonikus hangszerelésében csendült fel a mondaszerű zenemű. Nagy elismerés illeti a közreműködő Zuglói Filharmóniát, a Szent István Király Szimfonikus Zenekart, az Etnofon Zenei Társulást, Bognár Szilvia, Szvorák Katalin és Horváti Kata énekművészeket, valamint a karmester Makovecz Pált.
A koncert szünetében adták át a Makovecz Imre Alapítvány által kezdeményezett Makovecz Imre díjat. A kitüntetést Kiss Ferenc „hangépítész” kapta, aki az Etnofon Zenei Társulás vezetője, s egyben a Héttrony Fesztivál programjainak művészeti vezetője.
A teltházas záró koncert méltó folytatását jelentette világhírű templom-építőnk Makovecz Imre szellemi örökségének.