Segítsünk közösen az autistáknak

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Dániel Gábor, a Gyurkovics iskola volt tanulója gitározik

\"\"

Szekeres Pál

\"\"

Riz Levente

„Esőember” az iskolában – autizmus spektrum zavarral élő gyermekek segítő iskolai környezetben címmel konferenciát rendezett ma, november 13-án az autista gyermekek integrációjának elősegítése érdekében Rákosmente Önkormányzata, az Autisták Országos Szövetsége és a KLIK Budapest XVII. Tankerülete a Vigyázó Sándor Művelődési Házban. A rendezvényen részt vett: Dunai Mónika országgyűlési képviselő, Szekeres Pál a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos, Riz Levente Rákosmente polgármestere, Kővári Edit az Autisták Országos Szövetségének elnöke, Kovács-Vass Erzsébet a Fővárosi Tankerület Igazgatója, dr. Varjuné dr. Fekete Ildikó XVII. kerületi tankerületi igazgató, valamint Rákosmente több önkormányzati képviselője.
Szekeres Pál miniszteri biztos köszöntőjében utalt rá, hogy kerekes székből beszél, nem udvariatlanságból nem áll föl. Jelezte, az autizmus is a fogyatékosság egyik fajtája. Az a fajta fogyatékosság, amelyet a legkésőbb fedeztek föl a XX. század negyvenes éveiben és a nyolcvanas évektől diagnosztizálják. Valószínűsítette, világszerte számos olyan ember él közöttünk, aki nem volt diagnosztizálva, illetve ha volt is, semmilyen ellátást nem kapott a bajára. Szekeres Pál példaértékűnek nevezte a XVII. kerületben zajló esélyegyenlőségi programokat, éppen ezért jött ide ez a konferencia. Utalt az Esőember című filmre, s arra, hogy ebben a filmben nem Dustin Hoffmannal van probléma, hanem Tom Cruise-zal. A lényeg, segíteni kell azoknak a szülőknek, akiknek autista gyereke van. Ezek a gyerekek számos esetben olyan kritikákat kapnak, ami nem illeti meg őket. Ezek a gyerekek nem rosszak, nem gorombák, nem furcsák, hanem autisták, szögezte le Szekeres Pál. Ha ezt sikerül megértetni a közösségekkel, akkor a megoldás is közelebb kerül. A megoldáshoz sok ilyen konferenciára van szükség, húzta alá a szónok. Segíteni kell a társadalomnak az autisták felismerésében, hiszen az autisták ugyanolyan emberek, mint mi vagyunk, csak egy kicsit mások.
Riz Levente köszöntőjében kiemelte, egy közösség erejét az mutatja meg, hogyan képes a rászorulókon segíteni. Rákosmentén az intézményrendszer a gyermek hat hónapos korától a nagykorúságig segíti – integrált vagy szegregált formában – az érintettek fejlődését. A Mirr-Murr Bölcsőde 36 férőhelyes, be tudja fogadni az autista gyerekeket. A Kuckó és a Mákvirág Óvoda az átlagosnál jóval nagyobb számban fogad be speciális nevelést igénylő gyerekeket. Az elmúlt esztendőben a kerület szakképzett munkaerőkkel erősítette meg ezen óvodák munkaerő ellátottságát. Az óvodai nevelésben 2015 szeptemberétől van lehetőség szegregált formájú ellátásra is a Gyurkovics iskolán belül. Riz Levente hangsúlyozta, az általános iskolák is fogadni tudják az autista gyerekeket. A polgármester utalt rá, hogy azoknak az embereknek, akiknek nincs ilyen problémájuk, érzékenyítő programok segítségével szélesítik a látókörét. Az érzékenyítő programok már óvodás kortól zajlanak. Ennek érdekében a kerület megállapodásokat autentikus civil szervezetekkel, amelyek tagjai előadásokat tartanak az intézményeinkben.