Egészségnap a Vigyázóban cukorbetegeknek

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Kajetán Miklós diabetológus főorvos előadása a Vigyázóban

\"\"

Dunai Mónika köszönti a nagy szakmai elismerésnek örvendő diabetológus főorvost, aki háziorvos is a kerületben

\"\"

Dunai Mónika előadását tartja

A Diabetesz Világnap alkalmából rendezte meg szokások egészségügyi rendezvényét a Rákosmenti Cukorbetegekért Közhasznú Egyesület a Vigyázó Sándor Művelődési Házban. Elsőként dr. Kajetán Miklós diabetológus főorvos tartotta meg előadását, majd Dunai Mónika országgyűlési képviselő mondta el gondolatai a világnap alkalmából.
Kajetán Miklós kiemelte, a Diabétesz Világnapot minden évben november 14. környékén ünnepeljük. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A Világnapot a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és tagszervezetei rendezik meg világszerte. Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, ma már több mint 350 millió embert kapcsol össze a világon, köztük az egészségügyi ellátás szakembereit, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom valamennyi tagját. Kajetán Miklós kiemelte, évente hatmillióval nő a cukorbetegek száma. A tömeges megjelenés ellen csak széles körű társadalmi összefogással lehet eredményesen védekezni. Ezért is indult meg Rákosmentén is a cukorbetegség elleni fellépés társadalmasítás. A később egyesületté vált társaság 2006-ban kezdte meg tevékenységét éppen a Kajetán Miklós kezdeményezésére. Ez is arra utal, hogy a XVII. kerület élen jár a szervezett védekezés hatékonyságának növelésében.
A rendezvényen sokféle program várta az érdeklődőket. Ezen belül ingyenes lehetet részt venni vércukor-, vérnyomás-, koleszterin-, véroxigén mérésben, test analízisben, látás-, hallásvizsgálatban, cukorbetegek számára szervezett PSA-tanácsadáson.