Rákosligetért Díj a városrész születésnapján

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Papp Józsefné a díjátadás után

\"\"

A mikrofonnál Csekovszky Árpádné

Papp Józsefné nyugalmazott vezetőasszisztensnek ítélte oda Rákosmente Önkormányzata a Rákosligetért Díjat ebben az évben. Az elismerést a településrész 116. születésnapján rendezett ünnepség keretében adta át Riz Levente polgármester szeptember 18-án. Az ünnepségen részt vett Dunai Mónika országgyűlési képviselő, Ács József, Galgóczy Árpád díszpolgárok, Csekovszky Árpádné, Csekovszky Árpád özvegye.
Liget múltját, jelenét és jövőjét Rózsahegyi Péter önkormányzati képviselő méltatta, illetve Csekovszky Árpádné laudációja mellett meleg szavakkal köszöntötte az ünnepeltet, Papp Józsefnét.
Rózsahegyi Péter a következőket mondta.
„Lakóhelyünk, Rákosliget alapítását ünnepeljük a mai napon. Szépen öregszik Rákosliget, az idős hölgy, leánykori nevén Munkás-Otthon vagy Ezerház. Különösen így, a nyárutón, őszelőn. A sárgás fények, hulló levelek, kis utcáink megszokott nyugalma ilyentájt sokszorosan tükrözi vissza saját és közösségi emlékeinket, a régi idők és a közelmúlt hangulatait.
Ilyenkor együtt lenni többet jelent, mint a közéletünk és közös életünk egyéb alkalmain. Nemcsak szórakozunk, művelődünk, nem pusztán találkozási alkalom, hanem személyenként egy-egy nyilatkozat: Rákosliget polgára vagyok, lakóhelyem és élő és épített kincsei iránt érdeklődő, tenni akaró magyar ember.
Persze nem valamiféle katonás szigorúsággal, de nagyon is határozottan.
Nevezhetném túlzóan hitvallásnak is, de ez a fogalom maradjon a hitélet szava.
Legtöbbször azért a vallásos meggyőződésű lakótársaink is elkötelezett lokálpatrióták. Ezt tapasztalhatjuk mostanában a közelmúlt evangélikus és református évfordulói után a helyi katolikus plébánia közösségében is, amelynek tagjai a templom felszentelésének 100. évfordulóját ünneplik ezekben a hetekben.
Városrészünk környezeti értékeinek rajongói és gyarapítói idén egy zöld kitüntetésnek is örülhetnek: a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség 2015-ben Alsómocsolád és a XII. kerület – Hegyvidék – mellett Rákosligetnek adományozta a Klímasztár Díjat. Amely elismerés annak szól, hogy Rákosliget
olyan követhető mintát állít más települések elé, mely valódi helyi megoldások a környezettudatosság jegyében, legyen szó az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról vagy a szén-dioxid kibocsátásának a csökkentésről.
A bírálók szerint a fejlesztések mögött látszott a közösség, látszott az, hogy a települések életében és a fejlesztésekben fontos szerepet kapott a helyi lakosság, a civil társadalom. A mottó „A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk” volt. Rákosliget lakói így gondolkodnak és cselekednek.
Mai ünnepeltünk azonban nemcsak Rákosliget, nemcsak a templom vagy a környezetvédelmi díj, nemcsak ezek jelentik közös büszkeségünket, hanem kiemelten és hangsúlyosan a „Rákosligetért” Díjjal idén kitüntetett személy is, Papp Józsefné. Legtöbbünknek: Irma.
Ő is ilyen elkötelezett, a jövőnket, a méltóságunkat, az egészségünket segítő és önkéntesen is szolgáló személy.
Nem kell őt bemutatnunk a jelenlévők többségének. Egészségügyi szűrésektől a református és ökumenikus alkalmakon át akár egy kedvesen kínált süteményig sokunknak van személyes emléke, kedves benyomása Irmáról. Életútjának, szakmai munkásságának méltatására kedves ismerősét, református gyülekezet-béli társa, Csekovszky Árpádné Edit néni megtette!
Isten éltessen sokáig, Rákosliget! Gratulálunk, Irma!”

\"\"
A díjátadás előtti pillanatok