Polgármesteri összegzés a rákoshegyi fejlesztésekről

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Szabó Tiborné és dr. Bényi Zsolt önkormányzati képviselők bemutatják Riz Levente polgármesternek az elkészült fejújításokat. Felvételünk a Kép utcai gyermekorvosi rendelő megszépült várójában készült.

Mintegy hetven millió forintba került az Czimra Gyula Általános Iskola Kép utca 4. szám alatti és a vele szemben, az utca másik oldalán lévő gyermekorvosi rendelő épületének a minap befejeződött felújítása – mondta Riz Levente polgármester azon a tájékoztatón, amelyet a két megújult intézmény sajtóbemutatása alkalmából tartottak a helyszínen. Az eseményen részt vett Szabó Tiborné és dr. Bényi Zsolt, a városrész két önkormányzati képviselője.
A polgármester két összefüggésrendszerben mutatta meg a rákoshegyi munkálatok helyi értékét.
Az önkormányzat a kerületi közintézményekre idén mintegy 11 milliárd forintot költött, illetve költ. Közöttük van a Balassi és a Kőrösi iskola, az Egészségház utcai szakrendelő, a szeptemberre elkészült Zrínyi iskola, illetve a Kép utcai két felújítás.
A Kép utcai felújításokat úgy is lehet szemlélni, hogy mivel gazdagodott a kerületrész az elmúlt időszakban. Annál is inkább, mert hallani olyan hangokat, hogy Rákoshegy lemaradásban van a többi kerületrészhez képest.
Riz Levente aláhúzta, a városvezetés azon van, hogy Rákoshegy felzárkózása minél gyorsabban menjen végbe. Utalt rá, hogy ez a hátrányosnak érzett állapot valamelyest a múlt öröksége is, de a terhes örökség felszámolásában lépésről lépésre haladnak.
A polgármester számba vette azt a több, mint félmilliárd forint értékű fejlesztést, ami a kerületrészben az elmúlt tizenkét hónapban megtörtént. A Helikopter lakóparkban megvalósult emeletráépítéses óvodabővítés 215 millió forint volt. A Bulyovszky utcai óvoda fejlesztése 15 millió forintot igényelt. Összesen tizenhárom millió forint értékben újult meg két közpark: a Szent István és a Tessedik téri zöld terület. A Helikopter lakópark csapadékvíz-elvezető rendszerének újjáépítése, bővítése 130 millió forint volt. Tíz utcát érintett a csatornázatlan területek csatornázása. Ezen utcákban az új közmű már üzemel, az utak helyreállítása jövő tavasszal történik meg. A Kép utcai feljesztésekkel együtt az elkészült, e felsorolásban szereplő beruházások értéke meghaladja a félmilliárd forintot.
Riz Levente jelezte, jelenleg folyamatban van a Zsuzsanna téren kültéri fitness pálya építése – öt millió forint értékben, s további 2,5 millió forintért zöld terület fejlesztést is megvalósítanak. Fákkal, bokrokkal, megújított zöldfelülettel szépítik a teret. Jövő tavasszal továbbá szilárd burkolatot kap a Szilárd utca járdával, a csapadékvíz-elvezetés kiépítésével, amely – a Baross utca mellett – Rákoshegy főutcájának is tekinthető, annyit intézményt érint: iskolát, templomot, óvodát, gyógyszertárat, orvosi rendelőket. Megújul továbbá tavasszal a Shvachulay Sándor utca, a Helikopter lakópark és Rákoshegy régi részei között húzódó szakasza. Meg kell továbbá valósulnia 2016 folyamán a Ferihegyi út meghosszabbítása befejezésének. A továbbépítéshez szükséges kisajátításokat befejezték, minden határozat megszületett, a hivatal a tulajdonosokkal valamennyi megállapodást megkötötte, a kifizetések jelenleg is zajlanak. Az eljárást lassítja, ha közvetlenül a kisjátítás ellenértékének kifizetése előtt az ingatlan – általában idős – tulajdonosa elhalálozik. Sajnos több ilyen est is van. Az ilyenkor induló hagyatéki eljárások hónapokkal tolhatják ki a beruházás megkezdését. A Ferihegyi út meghosszabbításának befejezésével – ami további 700 millió forintot igényel – összesen 1,3 milliárd forintot költ a városvezetés erre a beruházásra.
Riz Levente kiemelte továbbá, ezen beruházások forrását részben pályázati pénzek jelentik, részben az önkormányzat saját forrásainak felhasználását. Aláhúzta, hogy az önkormányzat a repülőtéri telekadót ezen fejlesztéseken keresztül forgatja vissza Rákoshegynek. Bár ez a forrás az egész kerületet illeti, de a vezetés számára kiemelt szempont, hogy ebből a reptéri közlekedéssel leginkább érintett kerületrész jelentős mértékben részesüljön.