Gyorsabb ügyintézés, több intézhető ügy, hosszabb nyitva tartás

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Szalagátvágással nyílt meg a felújított, Kormányablakká lett Okmányiroda

\"\"

Az ügyintézés első lépése

\"\"

Kényelmes, szakszerű kiszolgálás az ügyintézőknél

Kormányablakká alakul a XVII. Kerületi Okmányiroda a Pesti út 163 szám alatt. A földszinten tizenkettő, az emeleten további öt munkahely meghosszabbított nyitva tartással várja az állampolgárokat. A felújítás utáni ma ünnepélyes megnyitón részt vett dr. Baltay Tímea, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, Dunai Mónika, Rákosmente országgyűlési képviselője, dr. György István, Budapest főváros kormánymegbízottja és Riz Levente, Rákosmente polgármestere.
Baltay Tímea elmondta, az új integrált ügyfélszolgálati pontok megteremtésével a kormányablak-program kiemelt figyelmet kap a kormányzaton belül. Rámutatott: cél az, hogy az állampolgárok kényelmét növeljék. 2015-ben összesen 278 helyszínen kerül sor a kormányablakok országos hálózatának a kialakítására. Az új kormányablakok a XXI. századi színvonalú szolgáltató közigazgatás megteremtését segítik elő. Kiemelte, ezt a kényelmet szolgálja továbbá az elektronikus kormányablak-rendszer kialakításának megkezdése a digitális Magyarország, digitális nemzetfejlesztési program kiterjesztése – kísérletképpen, 2015 végéig.
Baltay Tímea felhívta a figyelmet, hogy a digitális kormányprogram befejezéséig sem érjen hátrány senkit, a közigazgatási szolgáltatásban kiterjesztik a települési ügysegéd rendszert annak háztól-házig történő megszervezését, ezzel mintegy 2400 településen biztosítják a közigazgatás rendelkezésre állását.
A fejlesztéshez segítséget nyújt az Európai Unió közös szellemi kincseként kialakított Tudástár Bázis, amelynek a fejlesztése folyamatos. Ez nem más, mint az ügykezelők számára biztosított tudásbázis, melynek felhasználásával az ügyeket, gyorsan, hatékonyan, teljes körű tájékoztatást biztosítva tudják végezni a polgárok jobb kiszolgálása érdekében.
A helyettes államtitkár bejelentette, hogy a jelenleg intézhető 327 ügykör mellé tíz kiegészítő szolgáltatás – például az ügyfélkapu – áll rendelkezésre. A kormány tervezi, hogy a kormányablakokban az ügyintézési lehetőséget 380 ügykörre terjeszti ki.
Baltay Tímea jelezte továbbá, hogy a kormányablakok dolgozói folyamatos továbbképzésben részesülnek a hatékony, szolgáltató, gyors ügyintézés érdekében.
Dunai Mónika országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, az újonnan átadott fejlesztés a bürokráciát hivatott csökkenteni, Rákosmente közel kilencven ezres lakosságát akarja gyorsan, hatékonyan, magas szakmai színvonalon kiszolgálni. Kiemelte, további kormányzati cél, hogy csökkentse a bürokrácia rezsit. Számos illeték megszűnése várható a közeljövőben, illetve a kormányzat az ügyintézéshez kapcsolódó költségekből is le akar faragni.     
Riz Levente polgármester örömét fejezte ki, hogy a kormányablakban a helyben elintézhető szolgáltatások köre jelentősen bővül. Például a gyermek születésével kapcsolatos ügyek, a családtámogatási intéznivalók, a nyugdíjügyek is intézhetők a Pesti út 163. szám alatt, amelyeket korábban a belvárosban kellett a XVII. kerületi polgárnak elindítania.
György István kormánymegbízott kiemelte, várható, hogy a közeli jövőben a Pesti út 163. szám alatti épület második emeletét is felújítják. Aláhúzta, Rákosmente Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő kerülete. Aki erre jár, itt él, láthatja, hogy az elmúlt öt-hat évben olyan fejlődésnek indult a városrész, amit eddig a XVII. kerületi polgárok nem tapasztalhattak. A kormányablak fejlesztése jól illeszkedik ebbe a folyamatba. Nagy elismeréssel szólt a polgármester, illetve a képviselő-testület munkájáról. Budapesten ma a jó példák között tartják számon Rákosmente fejlődését.
A rezsicsökkentés folytatásával kapcsolatban elmondta, hogy a kormányablakban hozzáférhető egy kérdőív, amelyen arról lehet szavazni, hogy tíz eljárási díj, közigazgatási költség közül melyik lenne az a négy, amelyet az állampolgárok leginkább meg akarnak szüntetni vagy mérsékeli. Eddig hatezer kérdőív érkezett vissza. Leggyakrabban az elvesztett személyi igazolvány vagy jogosítvány pótlásának költségmentessé tételét igenlik a válaszadók. A jövő évi költségvetés 10 milliárd forintot fordít erre a célra, ennyi marad az állampolgároknál a tervezett változások bevezetésével. Beszéde végén György István kérte az állampolgárok aktivitását e téren.   

\"\"
Baltay Tímea helyettes államtitkár beszéde

\"\"

Dunai Mónika országgyűlés képviselő köszöntője

\"\"

Riz Levente polgármesteri gondolatait osztja meg a hallgatósággal

\"\"

György István kormánymegbízott a mikrofonoknál