Rákoskert Napja – idén nyolcadszor

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Fohsz Tivadar és Hatvani Zoltán koszorúz

\"\"

\"\"

\"\"

Lukoczki Károly főhajtása

Megemlékezéssel kezdődött az idei, sorrendben már a nyolcadik Rákoskert Napja rendezvény-kavalkád június 7-én: Szelepcsényi Sándor, a helyi polgári kör elnöke a második világháború rákoskerti áldozatainak emléktáblájánál emlékemlékezett a hősökre, majd a koszorúk elhelyezése következett.
Szelepcsényi beszédében egyebek mellett rámutatott, Rákoskert a II. világháborúból, az itt lakók számához képest arányosan kivette a részét. A harcterekről többen nem tértek vissza, az ő neveik a márványtáblán olvashatók. Voltak, akiket német koncentrációs táborba hurcoltak és voltak, akik a háború vége után, de annak következtében vesztették életüket: belehaltak a szovjet katonák erőszakosságába vagy hajósként egy háborús víziakna végzett velük. Jelezte, a bronztáblán azoknak a nevét örökítették meg, akik szovjet hadifogoly- illetve munkatáborokban kínlódtak évekig. Évek múlva betegen, az állandó éhezéstől csontsoványan és az embertelen bánásmódtól testileg-szellemileg megviselten tértek haza. Ők keveset beszéltek a megpróbáltatásaikról, a kommunista, majd szocialista államrend nem ismerte el a szenvedésüket, azt megérdemelt büntetésként igyekeztek beállítani. Csak a szűkebb családjuk tagjai szerezhettek tudomást a táborokban átélt borzalmakról.
Szelepcsényi Sándor aláhúzta, ma oly korban élünk, hogy nyíltan lehet a háborúkról és a következményeikről beszélni, de sajnos már nincsenek közöttünk azok, akiktől az első kézből származó információt megszerezhetnénk. Az őket követő korosztály tagjainak maradt a feladat, hogy a hőseink emlékét napjainkban is megőrizzük és elevenen tartsuk azt, zárta beszédét a polgári kör elnöke.
A régi rákoskertiek koszorúját Madarász Istvánné született Farkasdi Mária és unokája Madarász Mátyás helyezte el. Rákosmente önkormányzata részéről Hatvani Zoltán és Fohsz Tivadar, illetve Lukoczki Károly képviselők koszorúztak.
A Rákoskerti Polgári Kör nevében Szelepcsényi Sándor helyezte el a megemlékezés virágait.
Fohsz Tivadar képviselő-alpolgármester a rendezvény kezdeteiről beszélt. Mint mondta, a Rákoskert Napja a helyi polgári kör kezdeményezéséből alakult ki. Hatvani Zoltán képviselővel rájuk hárul az a szerep, hogy amennyire erejükből futja, anyagilag támogassák az eseményt, teremtsék meg a közösségi együttlét kulturált formáját ezen a napon. A nap fontos eseményei közé tartoznak a rákoskerti intézmények bemutatói.  A városrész elválaszthatatlan része a Százszorszép és a Piroska Óvoda, a Kossuth és a Zrínyi Iskola. A gyerekek bemutatóit a szülők mindig szívesen megtekintik. Eljöttek Rákoskert ünnepére a művelődési házban működő csoportok, a Vöröskereszt, a cukorbeteg klub munkatársai. Részt vett a programon a rákoskerti Templom alapítvány is kitelepüléssel, gyűjtéssel, tájékoztatóval, hogy információval szolgáljanak az érdeklődőknek, miért fontos a Rákoskerten létesítendő, Makovecz Imre által tervezett nagyon szép templom létrehozatala. Sátrat foglalt a Vasúti Közlekedésért alapítvány, amely az állomásépület fenntartásában, működtetésében vállal jelentős szerepet. Jelen volt – Szelepcsényi Sándor vezetésével – a Rákoskerti Polgári Kör csapata is, amelynek tagjai sokat tettek a rendezvény sikeréért. Egyebek mellett a Rákoskerti Művelődési Ház munkatársaival együtt rendezték be a teret a kora reggeli óráktól kezdve a munkát, s este 11 tájban annak elbontásával fejezték be.   
Hatvani Zoltán, Rákoskert egyik egyéni választókerületben mandátumot szerzett képviselője a rákoskerti kitűzőről beszél Rákoskert Napján. A jelvény voltaképpen Rákoskert zászlaján látható embléma tartalmát formálja meg tűzzománcban. Képviselőtársával, Fohsz Tivadarral évek óta tervezték a megvalósítását, de erő vagy idő híján mindig elmaradt. Idén azonban sikerült megvalósítani. A polgári körrel való egyeztetés megtörtént, a szín, a forma tükrözi a közösség akaratát. Első alkalommal a Rákoskerti Polgári Kör tagjai kapják meg a kitűzőt, illetve azok, akik érdeklődnek iránta. Idén ötszázat készíttettek, s a következő években is ennyivel számolunk. Szeretnénk, ha fokozatosan minden, elsősorban rákoskerti felnőttnek adni tudnánk emlékül egyet, hogy viselje büszkén, hordja a zakóján, kosztümkabátján.
A kitűző mellett a zászló is főszerephez jutott Rákoskert Napján. Idén is kedvezményesen, ötszáz forintért lehetett magyar, illetve Rákoskert zászlót rendelni, amelyeket az ünnepség keretében lehetett átvenni. A kedvezményes zászlóvásárlás feltétele, hogy a lobogó ki legyen tűzve ünnepnapokon. Hatvani Zoltán aláhúzta, sokan a zászlókat folyamatosan kiteszik, sosem veszik vissza, díszítve ezzel a városképet. A négy-öt éve tartó lehetőség révén már mintegy kétszáz zászló van az embereknél.
A képviselő elmondta, a Rákoskert Napja rendezvény beleillik abba a koncepcióba, amelynek voltaképpen a Vida-domb játszóterének tehermentesítése volt a célja. Év elején a Wass Albert-napot rendezik meg a Pesti út melletti Wass Albert téren, a következő nagy esemény a Rákoskert Napja a Platánfa soron. A Szent Iván éji tűzugrás és az idén másodszori Lecsófesztivál a Rákoskerti Művelődési Ház udvarán lesz megtartva, a Kossuth Iskolások az Aradi Vértanúk napjáról emlékeznek az Aradi Vértanúk terén, a Mindenki Karácsonya rendezvény pedig szintén a művelődési Házban lesz decemberben.
A gazdag programmal kirukkolt Rákoskert Napja Rendezvény sikeres véget ért. A pontot az i-re Veres Mónika (Nika) produkciója tette fel.

\"\"
Fohsz Tivadar a dobosokkal vonul a Platánfa soron

\"\"

Hatvani Zoltán rákoskertiekkel beszélget. Zakóját a kitűző díszíti.

\"\"

Zászlólengetés

\"\"

Az i-n a pont Veres Mónika műsora volt