Kárpátaljai polgármester emlékezett a trianoni békediktátum tragikus következményeire

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Kiss Pál beszédét mondja

A Trianoni Békediktátum 95. évfordulóján megemlékezést és koszorúzást tartott Rákosmente önkormányzata ma délután a Pesti úti Országzászlónál. Ünnepi beszédet Kiss Pál, a kárpátaljai Csonkapapi község polgármestere mondott. Az ünnepségen részt vett Szilágyi György országgyűlési képviselő. 
Íme, a beszéd!
„Nagy megtiszteltetés és nagy öröm számomra, hogy meghívtak Budapestre a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Köszönöm a 17. kerület polgármesterének, Riz Levente polgármester úrnak és a polgármesteri hivatalnak. Mit is jelent számunkra 1920. június 4-e. A Trianoni úgynevezett békeszerződés aláírása révén Magyar hazánkat szétdarabolták és kétharmadát odacsatolták más országokhoz és ezzel elválasztottak minket az Anyaországtól. Ma a legnagyobb és legszentebb Nemzetünkről, a Magyar Nemzetről jöttünk össze megemlékezni.
Az úgynevezett békediktátum aláírása mind a mai napig kihat az egész magyarságra és a mai napig minden napunkra. Kilencven öt éve annak, hogy próbáltak átnevelni más kultúrára és más nyelvre, de ez mind a mai napig kudarcot vallott, mert nem tudják elvenni hitünket, a magyar nyelvünket, magyarságunkat és kultúránkat.
Azt hiszem és tudom, hogy egyik legnagyobb vesztesei vagyunk mi, kárpátaljai magyarok ennek a békediktátumnak. Elszakítottak magyar hazánktól és megfosztottak magyarságunktól.
Vesztesei vagyunk az első és második világháborúnak is. A második világháború befejeztével összegyűjtötték a magyar embereket 18-60 éves korig és soha többé nem láthattuk őket. Apáink, nagyapáink kevés kivétellel nem tértek vissza otthonukba. Ugyanaz ismétlődik meg a jelenben is, csak behívók által.
A magyar himnuszban ezért énekeljük, megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt. S ez a valóság a mi életünkben a mai napig.
Nagy dolog számunkra, külhoni magyarok számára, hogy a Magyar Nemzet elfogadott és elfogad minket magyarnak. Mert tudjuk azt, ha egy határ választ is el minket egymástól, egy nemzet gyermekei vagyunk és ez a mai nap is erről szól, a Nemzeti Összetartozásról.
Nehéz más országban kissebségként élni, nehéz ma háborús körülmények között élni és nem könnyű magyarnak lenni. Köszönöm azoknak, akik azon fáradoznak, hogy egy erős Magyar Nemzetet hozzanak létre és ennek a nemzetnek mi is tagjai lehetünk.
Isten óvja Magyarországot!”

Az ünnepség folytatásaként a Magyar Hősök Emlékünnepe tiszteletére az önkormányzat vezetői megkoszorúzták az első világháborús emlékművet a Pesti úton.

\"\"

Szilágyi György országgyűlési képviselő Nótin Tamással koszorúz

\"\"

Az önkormányzat vezető koszorúznak