Chipleolvasó az elkóborolt kutyák védelmében

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Óvári András átadja a chipleolvasót Riz Levente polgármesternek

Elkóborolt kutyák gazdához való visszajuttatásához hatékonyan segítő, úgy nevezett chipleolvasó eszközt adott át ma délelőtt a XVII. kerületi önkormányzatnak Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója.
Az együttműködés lényege, hogy a kerületi Polgármesteri Hivatal recepcióján mindig ott található a készülék, s ha a valaki elkóborolt kutyát talál, itt a készülék segítségével leolvashatják az négylábúban lévő chipet. Az információ bekerül egy központba, ahol állatorvosok megtalálják a chip adatait, a gazda nevével, telefonszámával. A telefonszám alapján föl lehet hívni a tulajdonost és vissza lehet szolgáltatni neki a kutyát. Ha nincs chip a kutyában, akkor az Illatos úti kutyaközpontba szállítják az elkóborolt négylábút.
Riz Levente polgármester a mai tájékoztatón elmondta, az önkormányzat kutyakennelt is épített arra az esetre, ha nem lehetne azonnal visszaadni a kutyust a gazdának. Ez esetben addig kulturált körülmények között lehet „elszállásolni” a négylábút.
Ilyen együttműködést elsőként Rákosment Önkormányzata alakított ki az alapítvánnyal, elősegítve a kutyák és kutyatulajdonosok érdekeinek mind jobb szolgálatát.
Az alapítvány hét éve fejlesztette ki ezt a szolgáltatást, eddig csak városrészekben, éttermekben üzemeltettek chipleolvasót. Óvári András elmondta, örömmel fogadták Rákosmente Önkormányzatának megkeresését.

\"\"

Próbaként Riz Levente vizslája chipjét olassa le a műszer. A központ azonnal értesítette a polgármestert telefonon jelezve, hogy megkerült a szerencsére el sem veszett kutyája.