A 2016-os büdzsé – az adócsökkentés költségvetése

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Tisztelt Rákosmentiek!


Május elején járunk, mégis már a jövő évre vonatkozó állami költségvetést kezdi rövidesen tárgyalni az Országgyűlés. A 2016-os év az adócsökkentés éve lesz, amely a Rákosmentén élők pénztárcáját is számos területen pozitívan érinti.
A kerület országgyűlési képviselőjeként és polgármestereként szeretnénk Önöket tájékoztatni arról, hogy itt helyben mit jelent mindez a városrész polgárai számára.
Az elmúlt öt év bebizonyította, hogy Magyarország 2010-ben kezdett reformjai működnek, a kabinet az adócsökkentés kormánya. Hazánkban a gazdasági növekedés stabil, az ország iránti bizalom egyre erősödik, ezért lehetőség van további adócsökkentésre.
Célunk, hogy mindenki előrébb juthasson, az egyének, a családok, a vállalkozások, településünk, az országunk. Ennek eszköze az adócsökkentés, amely minden magyar számára jó hírt jelent.
A 16%-os egykulcsos, alacsony szja-val és a családi adókedvezménnyel már több mint 3.600 milliárd forintot hagytunk a családoknál. Az SZJA 2016-ban tovább csökken 16%-ról 15%-ra. Ezzel további 120 milliárd forint marad 4 millió ember zsebében.
A kormány emellett azon dolgozik, hogy minél hamarabb egyszámjegyű lehessen az szja kulcsa.
2010 óta változatlanul törekszünk a családok terheinek csökkentésére. A családi adókedvezmény 2011-es bevezetése óta az idei várható 240 milliárd forintos tehercsökkentéssel összesen már több mint 1000 milliárd forinttal segítettük a családokat.
2016-tól tovább nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye. 2016-tól 2019-ig fokozatosan a jelenlegi 10 ezer forintról 20 ezer forintra nő a gyermekenkénti kedvezmény. Ez 15 milliárd forintos adócsökkentést jelent.
Az SZJA-csökkenés és a családi adókedvezmény növekedésével egy két átlagkeresős, gyermektelen családnál havi további 4700, éves szinten pedig ennek megfelelően 56 ezer forinttal több marad. Egy olyan családnál, ahol két minimálbéres kereső van és két gyermeket nevelnek, havi 7100 forinttal (évi 85 ezerrel) járnak jobban. Egy-két átlagkeresős, kétgyermekes családnál havonta 9000-9500 forinttal marad több jövedelem.
Jó hír mindannyiunk számára az áfacsökkentés is: a sertés tőkehús áfája 27%-ról 5%-ra mérséklődik. Ez éves szinten 25 milliárd forintos adócsökkenést fog jelenteni.
A 2016-os költségvetés tervezete szerint csökkenhet több állami közszolgáltatás díja, illetéke, illetve van, amelyik meg is szűnhet, ezzel további 10 milliárdos teher kerülhet le a családok válláról.
Mindezek az adócsökkentések azt jelentik, hogy a dolgozó emberek fizetése emelkedni fog, a családok támogatása tovább nő, a sertéshús áfája és a különböző állami szolgáltatási díjak csökkentése a mindennapi nehézségekkel küzdők gondjait enyhíti.
A kormány várhatóan május 13-ig benyújtja a Parlamentnek a költségvetési javaslatot, a képviselők még a tavaszi ülésszakban elfogadhatják a jogszabályt. Mindez kiszámíthatóságot, tervezhetőséget jelenthet a rákosmentiek számára is. Bízunk abban, hogy az adócsökkentések hozzájárulnak ahhoz, hogy a XVII. kerületiek előrébb juthassanak, az itt élő családok, vállalkozások, Rákosmente egésze és Magyarország tovább erősödjön.
Dunai Mónika                                                             Riz Levente
országgyűlési képviselő                                           polgármester