Érzékenyítő program az előítéletek elkerülésére

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Nehéz dolog kerekes székben elvinni egy pohár vizet a szoba másik végébe

\"\"

Lehet, hogy egy küszöbön is át kell evickélni. A vizespohár a térdek között. Talán nem lötyög ki a víz. Nagyon.

\"\"

Balassis diákok is kipróbálták a kerekesszéket

Komplex, iskolai fogyatékossági érzékenyítő mintaprogram bemutató foglalkozására került ma sor a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnáziumban. A bemutatót Csiszár Attila, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) Oktatási Továbbképző és Távmunka Intézet igazgatója, valamint Vid Natasa pszichológus tartották, akik maguk is mozgássérültek. Az eseményen részt vett Riz Levente polgármester.
A városvezető bevezető gondolataiban kifejtette, Rákosmente helyi esélyegyenlőségi programjának nagyon fontos része, hogy szeretnék az ép, egészséges fiatalok szemléletét formálni érzékenyítő órák, foglalkozások tartásával Rákosmente iskoláiban. Mint mondta, a kezdeményezés révén létrejött folyamat mintaprogramnak tekinthető, a városvezető szerint sem Budapesten, sem vidéken nincs hasonló. Az önkormányzat célja, hogy minden Rákosmente iskoláiba járó diák legalább egy alkalommal részt vehessen egy érzékenyítő előadáson, amelyen találkozhat fogyatékkal élő emberekkel. A fogyatékosok elmondják nekik sajátos, csak rájuk jellemző gondjait, problémáit, betekintést engedve lelki, érzelmi problémáikba, életszemléletükbe.
Rákosmente önkormányzata azt az irányvonalat képviseli, hogy közelebb hozza a fiatalokat a fogyatékkal élő emberek világához. Sok mindent meg lehet tanulni az érintettektől. Például a segítség helyes formáit. A polgármester kiemelte, olyan közösséget szeretnének építeni a kerületben, amelynek minden tagja odafigyel azokra, akik segítségre szorulnak. Egy közösség erejét az mutatja meg leginkább, hogyan gondoskodik azokról, akiknek segítséget kell nyújtania.
Csiszár Attila, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) Oktatási Továbbképző és Távmunka Intézet igazgatója megköszönte az önkormányzatnak, hogy áldoz a programra, s hogy lehetővé teszi az érzékenyítési szemlélet terjedését. 
Vid Natasa kiemelte, ezekkel a foglalkozásokkal, a tapasztalatok megszerzésével meg lehet előzni az előítéletes magatartás megjelenését az emberekben.
A tájékoztató után az érintettek a tornateremben mutatták meg, hogyan lehet például egy pohár vizet – akadályokat leküzdve – egyik helyről a másira elvinni. A jelen lévő 11. osztály tanulói közül többen ki is próbálták, milyen érzés kerekes székben ülni, azzal leküzdeni a különböző közlekedési akadályokat.

\"\"
Riz Levente polgármester, Csiszár Attila, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) Oktatási Továbbképző és Távmunka Intézet igazgatója, valamint Vid Natasa pszichológus a sajtótájékoztatón