Száz éve kezdett népdalokat gyűjteni Bartók Béla Keresztúron

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Babusa János szobrászművész beszél a Bartók-szoborcsoport előtt

\"\"

Az iskola énekkel köszöntötte a századik évfordulót

Különleges évfordulót ünnepeltek a Gregor József Általános Iskola ének-zene tagozatos diákjai a minap az iskola aulájában. A leírások szerint éppen száz éve, január 15-én kezdte meg rákoskeresztúri népdalgyűjtéseit Bartók Béla.
Az ünnepség kezdeményezője Babusa János szobrászművész volt, akinek a rákoskeresztúri Bartók-gyűjtést megörökítő szobrát épp egy évvel ezelőtt mutatták be a nagyközönség előtt az iskolában. A szobor gipsz modellje jelenleg is megtekinthető az aulában, ezt körülállva emlékeztek a diákok és tanárok együtt az alkotóval. A megemlékezést megtisztelte jelenlétével Rózsahegyi Péter, Rákosliget önkormányzati képviselője, dr. Kiss Gábor, a XVII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke valamint Schmal Andor, a XVII. kerületi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese. A felcsendülő népdalcsokorról az 5. z osztály tanulói gondoskodtak. Az ünnepség zárása pedig nem lehetett más, mint egy vidám közös éneklés az iskola ének tanára, Dávid Krisztina irányításával.
Bartók rákoskeresztúri és rákoshegyi kötődéséről, az itt töltött évekről részletesen olvashatunk R. Szabó István: Bartók Rákoskeresztúron című nagyszerű könyvében. Megtudhatjuk belőle azt is, hogy az első népdalokat Bartók egy reggeli sétája alatt véletlenül hallotta meg, ez adhatott indíttatást a gyűjtés megkezdéséhez. Az itt lejegyzett népdalok érdekessége, hogy akkoriban Rákoskeresztúron szlovák és német nemzetiség élt együtt, így a dalok között ennek megfelelően különböző nyelvű énekeket találunk. Legérdekesebbek a kétnyelvű – szlovák és magyar – dalok.
Bízunk benne, hogy a következő évfordulót a köztérre készült szobor végleges helyén ünnepelhetjük majd, ahol látványa a hétköznapokon is emlékeztet majd minket Rákosmente kulturális örökségére.

Kép, szöveg: Gregor Iskola

\"\"

Együtt a gyerekekkel a szobor előtt: Rózsahegyi Péter képviselő és a mester, Babusa János

Szerkesztőségünk archívumából mellékelünk egy tavalyi képet, amelyen jól látható a teljes szoborcsoport. Remélhetőleg 2016-ra már megtalálják számára a megfelelő köztéri helyet.

\"\"