A sikeres Kaszap Bálon kiderült, miként tudta meg Gyuri atya, hogy püspök lesz

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

A Csillagszemű gyermek néptánc együttes

Színvonalas műsor és jótékonysági bál segítségével fennállásának negyedszázados évfordulóját ünnepelte szombaton a Kaszap István Alapítvány a Vigyázó Sándor Művelődési Házban. Az idei bál fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, díszvendége: Snell György segédpüspök és Riz Levente polgármester.
Az alapítvány 1993 óta rendezi meg évente farsang idején a Kaszap Bált, amelyre folyamatosan hívja-várja barátait, támogatóit. A bálon minden évben kiosztják a Kaszap István emlékérmet, amelyet azok kaphatnak meg, akik az elmúlt időszakban vagy huzamos ideje sok segítséget nyújtottak az alapítvány munkájához. Idén Hegyi Norbert tanár, színész, rendező, illetve Bucsi András személyszállítással foglalkozó szakember és felesége vehette át az Oláh Szilveszter szobrászművész által készített emlékérmet és a Budai Tibor festő, grafikus által tervezett oklevelet. A díjat Snell György és Riz Levente nyújtotta át.
A díjátadás alkalmával György segédpüspök megörvendeztette a hallgatóságot az egyik ünnepelthez fűződő néhány gondolattal. „Éppen a napokban kérdezte meg valaki, hogy maradtam-e továbbra is lelkipásztor. Mondtam, hogy én az maradok örökre. Az Isten és embertársaim szeretete és szolgálata nélkül el sem tudom képzelni az életemet. Csodálatos élmény olyan csodálatos munkatársaknak átadni a díjat, mint a Bucsi házaspár. Például Kaszap István székesfehérvári sírjához velük számtalanszor zarándokoltunk együtt, s mióta a Bazilikában vagyok, azóta is többször felkértem őket, hogy szállítsanak bennünket a híveimmel együtt különböző helyekre. Sőt, püspöki kinevezésem hírének érkezése is egy közös, lébényi utunkon ért. Kicsit komikus a történet, de azért elmondom. A szentmise és a gyönyörű lébényi templom megcsodálása után elmentünk ebédelni. Ültünk a Lisztes csárda nevű vendéglőben a Rózsafűzér társulat tagjaival. Egyszer csak értesít Adorján, közvetlen munkatársam, hogy az Érsekségről keresnek. Őskövület vagyok, nincs telefonom, mobilom se, nem is lesz. Átveszem Adorján készülékét, beleszólok. Jelzem, én vagyok.
– Erdő Péter – jön a felelet. 
– Egyedül vagy? – kérdi szikáran.
– Nem annyira, vagy százan ülünk itt a kocsmában! – válaszoltam.
– Gyere ki! – szólt határozottan.
Jézus Mária, most mi lesz, gondoltam. – Már itt vagyok az utca kellős közepén, miért keresel? – mondtam neki.
– Kinevezett a pápa segédpüspöknek ide mellém az Esztergom-Budapest Főegyházmegyébe. Remélem, elvállalod!? – szegezte nekem a kérdést.
Mit tudtam mondani?
– Egyházam kérésére sosem mondtam nemet, most sem fogok – válaszoltam.
– Így indult a püspökségem. Hogy miként végződik, nem tudom. Illetve tudom, mert a síremlékemnek már megvan a helye – mondta nevetve György püspök, aki a rákosmentieknek csak Gyuri atya marad. – Kérdezték többen, milyen terveim vannak. Mondtam, semmi nem változott, szeretnék üdvözülni!
A bál közönsége nagy derültséggel közepette tapssal köszönte meg György püspök szavait.      
Tekintsenek meg néhány felvételt a bál műsorából.  

\"\"

A 94 éves Palojtay Bála irodalmi művekből mondott el részleteket. Tőle megszokott módon: fejből.

\"\"

Contrapunto Kamarakórus Jakobey Márton vezetésével

\"\"

Lui, a mágus ezúttal is megreptette az asztalt. Bámulatos produkció.

\"\"

Sándorfi Bence gitározik. Tanára Mirák József.

\"\"

Kiss László és Pálinger Anita énekel

\"\"

  Bucsi Éva átveszi az oklevelet Riz Levente polgármestertől

\"\"

György püspök, alias Gyuri atya gondolatain jól szórakozott a közönség