Tudjunk többet a rákról, tegyünk többet ellene!

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Prof. Dr. SImon Tamás, a Rákellenes Liga elnöke köszönetét fejezi Dunai Mónika országgyűlési képviselőnek a Magyar Parlament munkájáért

Egy éves születésnapját ünnepelt ma délután a Magyar Rákellenes Liga Rákosmente Alapszervezete a Rákoskeresztúri Családsegítő Központ Újlak utcai székhelyén. A rendezvényen jelen volt és köszöntőt mondott Dunai Mónika országgyűlési képviselő, aki maga is tagja az alapszervezetnek. 
Prof. Dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke köszöntőjében kiemelte, a rákosmentivel együtt negyvenhárom alapszervezetben mintegy négyezer-háromszáz tag dolgozik a közös célért: tudjunk többet a rákról és tegyünk többet ellene!
A professzor utalt rá, ha többet tudunk a rákról, akkor többet is tudunk tenni ellene. Három dolog játszik közre abban, hogy ez a betegség még létezik és még mindig sokakat visz el idő előtt: a tudatlanság, a felelőtlenség és a szegénység. A tudatlanságot és a felelőtlenséget mindnyájan befolyásolhatjuk, a szegénységet sajnos nem, húzta alá Simon Tamás. Reményét fejezete ki, ha az országnak kissé jobban megy, akkor talán a szegénység is csökkenni fog.
A tájékozottság nagyon fontos. Tudni kell, mit muszáj elkerülni, mikor kell orvoshoz menni. Tisztában kell lenni azzal, ha van egy ilyen betegségünk, akkor együtt kell működni az orvossal, mert ő egyedül nem képes meggyógyítani senkit. A betegség lefolyásában legfontosabb személyiség maga a beteg, aki megfelelő szakirányítás mellett nagyon sokat tud tenni a gyógyulásért.
A felelőtlenségről a következőket mondta az elnök. A leggyakoribb rákfajta Magyarországon a tüdőrák, második helyen a vastagbél rák. A harmadik – férfiaknál – a prosztatarák, nőknél a mellrák. E rákfajtáknál a felelőtlenségnek és a tudatlanságnak nagy szerepe van. Ha tudjuk, hogy a dohányzás káros, akkor feltudunk lépni ellene. Ha nem lépünk fel ellene saját magunknál se, akkor mi vagyunk a felelősek azért, hogy itt fogjuk hagyni idő előtt szeretteinket. A dohányzó ember a gyerekeit még felnevelheti, de az unokáinak nem nagyon lesz módja örülni. A professzor, mint ötszörös, gyakorló nagypapa kiemelte, az unoka nagyon nagy dolog az ember életében. Ettől fosztja meg magát a dohányos ember, hogy az alkohollal barátkozóról már ne is beszéljünk, mondta Simon Tamás.
Általában meg lehet előzni a fenti betegségeket. A vastagbélrákot például megfelelő táplálkozással, diétával lehet elkerülni. A mellrák, a prosztatarák a szűrővizsgálatokon időben felismerhető, az érintettek pedig életben tarthatók.
A rákellenes liga törekvése a felvilágosítás, hogy az emberek többet tudjanak a betegségről, s legyenek felelősek saját egészségükért. Tegyenek azért, hogy másokban is felébredjen a felelősségérzet.
A liga elnöke végezetül köszönetet mondott Dunai Mónikának, hogy a Magyar Parlament a költségvetés megszavazásánál támogatta a Magyar Rákellenes Ligát, hogy dolgozhasson a közös célért: tudjunk többet a rákról és tegyünk többet ellene!

\"\"

A Rákellenes Liga Rákosmente Alapszervezetének tagjai Simon Tamásra és Dunai Mónikára figyelnek