Népünnepély lett a böllérfesztiválból Ecseren

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Hagyományőrzés. Ahogy őseink dolgozták föl a sertést. Érdekesség a gyerekeknek.

\"\"

Gál Zsolt polgármester köszönti a résztvevőket

Szoros versenyben, kategóriánként két-két ponttal megelőzve péceli riválisát a Törökszentmiklósi és Ecseri Böllérek csapata nyerte a IV. Ecseri Böllérfesztivált, elhódítva ezzel a zsűri vándorserlegét is a január 17-én a falu Tájházának udvarán megtartott, népünnepélybe torkolló, nagy sikerű rendezvényen. Második helyen az Összefogás – 2119 Egyesület végzett, míg a harmadik és negyedik helyen a vendéglátók két csapata, az Ecseri Malackodók és az EKO Kft. gárdája végzett.
Az időjárás kegyeibe fogadta a reggel fél hétkor munkához látó csapatokat. A zsűri már a legelső fázist, a böllérmunkát is díjazta, így hát csínján kellett bánni a fogópálinkával. Disznótor ugyanakkor elképzelhetetlen pálinka nélkül. Már a név – fogópálinka is utal rá – néhány kortyintás nélkül erősebben lehet fogni a jószágot a nehéz pillanatokban. Föl is vonultatták a csapatok a jóféle nyakolajakat, amelyek számára szintén kategóriát képeztek az értékelendő versenyszámok között.
Már az „áldozatok” bontásánál tartott a munka, amikor – kilenc óra tájban – megtartották az ünnepélyes megnyitót. A verseny jeles vendégei között üdvözölték a házigazdák dr. Szűcs Lajost, a körzet országgyűlési képviselőjét, Szabó Istvánt, a Pest Megyei Közgyűlés elnökét, Szöllősi Ferencet Pécel és Gyenes Leventét Gyömrő polgármesterét, dr. Hrutkáné Molnár Monikát, a KLIK Vecsési Tankerület vezetőjét. Kilátogattak az eseményre Ecser képviselő-testületének tagjai, ott volt a nagyközség hivatalának vezetője, Barta Zoltán, s Aszódi Csaba András, az Ecseri Szlovák Önkormányzat elnöke, lévén Ecser egykor betelepített tótok leszármazói által sűrűn lakott, a szlovák hagyományokat is ápoló település.
Elöljáróban Gál Zsolt, Ecser polgármestere köszöntötte a csapatokat, és felkérte dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselőt beszéde megtartására.
A képviselő kiemelte, az a hagyomány, amit Ecser már negyedik alkalommal ápol, beleillik abba a képbe, amit a XXI. század elvár tőlünk. Mi lenne régi, kedvelt, falusi hagyományainkkal, ha azokat nem ápolnák ilyen gonddal, honnan tudnák meg gyerekeink, hogyan zajlott le annak idején a disznóvágás, mit jelentett e fontos esemény a családoknak, baráti körnek, akik részt vettek rajta vagy az elmaradhatatlan kóstolócsomagok révén részesültek belőle. A böllérfesztivál elsődleges feladata a hagyományőrzés. A célt – már a verseny kezdetén nyugodtan kijelenthetem – az ecseri rendezvénysorozat betölti, ami elismerésre méltó és példa értékű, szögezte le a képviselő. Rámutatott, olyan gasztronómiai termékek kerülnek ki a csapatok kezéből, amelyek minőségiek, méltók a magasan kvalifikált zsűri számára való felszolgálásra, zárta köszöntőjét Szűcs Lajos. Itt jegyezzük meg, hogy az általa hozott nemes ital, az Irsai Olivér, egy 2014-es szőlőpárlat – fogópálinka kategóriában – a zsűri különdíját érdemelte ki.

\"\"

  Munkában a zsűri

\"\"

Fiom kínálat, csinos kínáló

\"\"

Hamm!

\"\"

Gál Zsolt és Szabó István. Munkára is jutott idő!

Kelemen Endre, a Szabadtűzi Lovagrend magasan kvalifikált mesterszakácsaiból álló zsűri elnöke útravalóként kérte a versenyzőket, jól átsült kolbászt és főleg hurkát szeretnének értékelni. Mint mondta, lesz rá elég idő, a zsűri senkit nem sürget senkit. A lényeg, hogy adják meg az étel elkészültének minden feltételét, így az időt is.
A megnyitó ceremóniájához tartozott, hogy a Zöldkoszorú Hagyományőrző Kör két táncosa: Horváth Anikó és Szatmári László szép magyar és szlovák táncokat mutatott be.
A verseny közben javában folyt.
A későbbi nyertes csapat, a Törökszentmiklósi és Ecseri Böllérek Sztancsik Csaba vezetésével kitették az asztalra eddig nyereményserlegeiket, okleveleiket, ezzel is igyekezve megtépázni versenytársaik önbizalmát. A pécelieknél nemcsak a szakma nagymestere, Kővári Imre csapata sürgött-forgott, hanem még a város vezetésével is megerősítették magukat. Szöllősi Ferenc polgármester a sertésbontásban jeleskedett, a város jegyzője, dr. Kovács Ágnes pedig a hurkatöltésben és a töltött káposzta készítésben csillogtatta képességeit. A házigazdáknál, az Ecseri Malackodóknál Szilágyi József, a sportkör elnöke tartotta kézben karmesteri pálcát, míg az EKO Kft. csapatánál Kun Attila volt a mindenes, a zökkenőmentes versenyzés kulcsfigurája.
Még delet sem mutatott az óra, amikor elkészült a törökszentmiklósiak meglepetése, a tizenöt méter hosszú kolbász, amelynek csodájára járt a fesztivál apraja nagyja.
Ebédidőre aztán jöttek az éhes szájak a faluból és a környék településeiről egyaránt. Kóstolójegy fejében mindenki abból választhatott magának ebédre valót, amit éppen megkívánt.
Kora délután már szólt a zene, a sokadalom jól érezte magát, az emberek egyik csapat sátrától a másikéhoz zarándokoltak, hogy újabb és újabb ínyencségekkel kössenek barátságot.
Mire az ételek elfogytak, a zsűri is meghozta a döntéseket. A legjobb böllérmunka, a forralt bor, a legjobb kolbász kategóriában a Törökszentmiklósi és Ecseri Böllérek lettek a legjobbak. A péceli Összefogás – 2119 Egyesület csapata a legjobb fogópálinka, a legjobb toroskáposzta után nyertek elismerést, illetve elhódították a zsűri különdíját a legfinomabb levesükkel.
A legjobb hurkát az Ecseri Malackodók készítették, míg az EKO Kft. a Közönség díjat tudhatta magáénak.
Összesítésben pedig, ahogy a bevezetőben írtuk a Törökszentmiklósi és Ecseri Böllérek csapata hódította el a zsűri vándorserlegét.
– Ezért jöttünk! – kiáltott fel örömében Sztancsik Csaba, a győztesek vezetője.
Szöllősi Ferenc, Pécel polgármestere, aki szintén örült a második helynek, köszönetet mondott minőségi a szervezésért Ecsernek jelezve, hogy jövőre is jönnek, győzelmi reményeket táplálva. Kiemelte, a rendezvény legfőbb értéke, hogy módot ad a települések közötti emberi-baráti kapcsolatok erősítésére, ami nagy kincs manapság.
A résztvevők nagy tapssal búcsúztak a csapatoktól, s ahogy már a népünnepélyeken szokás, még sokáig ettek, ittak, s jót mulattak. Voltak, akik Abonyi Attila ecseri lemezlovas lüktető zenéjére táncra is perdültek. 

\"\"
             
A győztes csapat