Új buszvárók, csapadékvíz-elvezetés bővítés a Helikopter lakóparkban

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

A busz megjött, az utasok leszállnak. A buszváróban állók azonban mozdulatlanok. Várnak. Ezúttal nem a buszra. Kezdődik a sajtótájékoztató.

Tizenkét új buszváró készült, illetve készül el novemberben a kerületben. Ezek egyikét mutatták be az újdonságként a kerület vezetői ma délután a Helikopter lakóparkban. Az új várók az Újmajori utcánál, a Rákosmezei Repülők útja-Dedics Ferenc utca sarkán, a Rákosmezei Repülők útja-Csillagmotor köz, a Kvasz András utca-Ősrepülő utca, a Bélatelepi út-Lőrinci út sarkénak két helyszínén, a Ferihegyi út-XVII. utca, az Újlak utca-Uszoda utca, a Naplás út-Rákoscsaba vasútállomás, a Tarcsai út-Gőzös utca, a Tarcsai út-Harsona utca és a Rákoskert sugárút- Zrínyi út sarkán valósultak meg.
Riz Levente emlékeztetett rá, a Demszky-korszak sajátos következményeként sokáig nem lehetett buszvárókat építeni a fővárosban csak ott, ahol az a reklámcég, amellyel a főváros korábbi vezetése megállapodást kötött, főképpen reklámozás-hatékonysági szempontból megfelelőnek ítélte. A jogvita még jelenleg is zajlik, a rákosmenti városvezetés azonban elérte, hogy a lakossági igényeknek eleget téve a kerületi önkormányzat saját költségen létesíthessen a városrészben buszvárókat. Ezért van különös jelentősége annak, hogy ma több ilyen modern létesítményt át lehetett adni az utasoknak. A buszváró pavilonok 13 millió forintba kerülnek.
A Helikopter lakóparkban megtartott sajtótájékoztató másik témájaként szól a polgármester arról, hogy a nyári különösen csapadékos időjárás fokozottan megmutatta, hogy annak idején nem megfelelő módon készült el a lakópark csapadékvíz elvezetése. Az elmúlt egy hónapban az önkormányzat 56 millió forintot költött arra, hogy bővítse a terület csapadékvíz elvezetését, elszikkasztását. Horváth Tamás alpolgármester elmondta, a lakópark teljes csapadékvíz elvezető rendszerének megújítására az önkormányzatnak nincs pénze. Volt viszont arra, hogy a térség meglévő csapadékvíz elvezető-szikkasztó kapacitásait bővítse. A víz a legtöbb gondot a Kvasz András, a Wéber Károly, Dedics Ferenc és a Surányi Ferenc utcák mentén okozta, ide koncentrálta az önkormányzat erőforrásait. A meglévő elvezető rendszereket kitisztították, s huszonnégy szikkasztógödröt építettek be a járdák és az utak közé. Több utcában az okozott gondot hogy a Rákosmezei repülők útjáról beömlött a víz a mellékutcákba. Ezeken a helyeken küszöböt emeltek, amelyek egyfajta fekvőrendőrként a víz szikkasztók felé terelésében is jótékony szerepet játszik, miközben megóvja a mellékutcák telkeit, házait az elöntéstől. A legnagyobb méretű kapacitásbővítés a Surányi Ferenc utcánál készült el. Közel kétszáz köbméternyi víz befogadására alkalmas az új szikkasztó. Horváth Tamás reményének adott hangot, hogy ez a bővítés elegendő lesz ezen a területen, több eső nem esik, mint az idei nyáron. A statisztika szerint negyven éve nem esett ennyi eső a nyáron, mint éppen 2014-ben.
A kapacitásbővítést jövő évben is folytatják.  

\"\"

Fohsz Tivadar alpolgármester, Szabó Tiborné képviselő, Horváth Tamás alpolgármester és Riz Levente polgármester a buszvárós, csapadékvizes sajtótájékoztatón