Újabb térfigyelő kamerák kerületszerte

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

 

\"\"

Riz Levente sajtótájékoztatója. mellette Szikszó Sándor kerületi rendőrkapitány, dr. Bényi Zsolt rákoshegyi önkormányzati képviselő és Horváth Tamás alpolgármester.

Október végén, november elején várhatóan munkába állnak azok a térfigyelő kamerák, amelyet a közbiztonság erősítése érdekében Rákosmente Önkormányzata vásárol meg és helyez üzembe. Mint Riz Levente polgármester a mai – Szikszó Sándor kerületi rendőrkapitánnyal közösen tartott – sajtótájékoztatón elmondta, az kamerákat a rendőrség szakmai szempontjait figyelembe véve helyezik. A kameráknak „hátul is van szeme”, körbeforognak, rögzítésük helyén így minden irányban látnak. A sajtótájékoztatót a Lőrinci út és a Bocskai utca sarkára szervezete a polgármesteri hivatal, ezen a területen a kamera nemcsak az egyik kerületbe, illetve onnan kivezető utat tudja szemmel tartani, ami a bűnözők egyik menekülő útvonala. Többen itt érkeznek meg, s dolguk végeztével angolosan erre távoznak a városrészből. A kereszteződésben rögzített kamera a környéken intenzív prostitúciós tevékenység főszereplőit is látja.
Riz Levente elmondta, Rákosmente Önkormányzata hamarosan közbeszerzési eljárást indít, hogy 12 térfigyelő kamerával bűvöljön Rákosmente. A költségvetésben 40 millió forint van erre a célra betervezve. A beruházás az alábbi területeket érinti majd: Cinkotai út – Naplás út, Tarcsai út – Péceli út, Pesti út vége (Zsigmond utcánál), Zrínyi utca (Ecser felöli bevezető), Zrínyi utca – Rákoskert sugárút csomópont, Bélatelepi út – Lőrinci út csomópont, Lőrinci úton a Bélatelepi – Bocskai út között, Baross utca – Bélatelep (a Ferihegyi reptérhez eső kanyarnál), Helikopter – Újmajori út kereszteződése, Pesti út 526. csomópont.
Eddig a kerületben 42 térfigyelő kamera működik az alábbi helyeken: Rákoshegyi vasútállomáshoz tartozik két P+R parkoló: 5 kamera, Rákoscsaba-újtelepi vasútállomás: 3 kamera, Rákoskerti vasútállomás: 5 kamera, Rákoscsaba. Vasútállomás, két parkoló: 4 kamera, Főtér: 4 kamera, Szabad május tér: 7 kamera, Népkert 8 kamera. Szent István tér 6 kamera.
Elhangzott, napjainkban a korszerű térfigyelő rendszerek esetében alapfeltétel a digitális technológia, mely az új kameráknál is elengedhetetlen kitétel volt. A későbbiekben a tervek közt szerepel, hogy rendszámfelismerő szoftverrel bővül a rendszer, emelte ki a polgármester.
A munkaállomás a XVII. kerületi Rendőrkapitányság térfigyelő szobájában üzemel majd, ahol a bejövő kép felügyelete mellett, felvételek visszakeresésére, lejátszására, archiválásra, valamint fotó minőségű képek előállítására is lesz lehetőség.
A sajtótájékoztatón jelen lévő dr. Bényi Zsolt, Rákoshegy egyik önkormányzati képviselője köszönetet mondott az önkormányzatnak a fejlesztésért, s reményét fejezte ki, hogy az új technikai eszköz mind a bűnözés, mind pedig a prostitúció terjedését fékezi, illetve vissza szorítja majd.