Könnyebb lett a vastagbél-daganat kiszűrése a Bajcsyban

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Bodnár Attila főigazgató és Hamvas József főorvos, az orvostudományok kandidátusa a vizsgálóállomás előtt. A vizsgáló állomás összértéke meghaladja a 25 millió forintot, amely egy mozgatható mobil tornyot, egy Full HD felbontású képalkotó egységet, egy endoszkópot, valamint egy monitort tartalmaz.

Új orvosi eszközzel gazdagodott a Bajcsy-Zsilinszky Kórház I. Belgyógyászati osztálya. Az Olympus Evis exera 3 CV-190 típusú legújabb generációs kolonoszkópos vizsgáló állomás nagy előrelépést jelent a vastagbél daganatok felismerése, kifejlődésének megelőzése szempontjából.
A kórház gyomor bélrendszeri tükrözéses vizsgálatokkal foglalkozó részlege, a Gasztroenetológiai ambulancia (I. Belgyógyászati osztály) országosan is egyedülálló fejlettségű. Korszerű műszerparkjának új, kormányzati támogatással beszerzett komplett egysége a polipok korai felismerését, ezáltal a daganatmegelőzést és kezelést szolgáló endoszkópos vizsgáló eszköz. A berendezés összértéke meghaladja a 25 millió forintot.
Az emésztőrendszeri daganatok növekvő száma miatt vastagbéltükrözés elvégzése egyre gyakrabban szükséges, ennek népegészségügyi jelentősége is igen fontos. A bódításban végzett tükrözés során lehetőség nyílik a daganatok megelőző állapotának tekinthető, kisebb bélfali nyálkahártya növedékek, azaz polipok felismerésére. Ezek az elváltozások korai stádiumban sokszor kisméretűek, színük alig különbözik a környező vastagbél nyálkahártyától. Felismerésük nehéz, ezért sok esetben nem kerülnek leírásra.
Az eszköz által gerjesztett speciális színű és hullámhosszú fénnyel való megvilágítással lehetőség nyílik az eddig szem elől rejtve maradt elváltozások felismerésére. A készülék úgynevezett Narrow Band Imaging (NBI) kép készítésére alkalmas, ami a gyakorlatban jóval több rákmegelőző állapot kiszűrését teszi lehetővé. Adott esetben a felismerést követően, ugyanazon vizsgálat során lehetőség nyílik az elváltozások többféle módon történő endoszkópos eltávolítására, és további lépésben az eltávolított polip szövettani értékelésére. A nem eltávolítható, nagyobb elváltozások esetén, az endoszkópos laboratórium felszereltsége lehetőséget ad az egyik legfejlettebb gasztroenterológiai vizsgálat, az endoszkópos ultrahang elvégzésére is, amely a betegség bélfali mélységi kiterjedését hivatott vizsgálni.  A nagy értékű eszközhöz tartozó endoszkóp teljesen egészében digitális, anyaga és kiképzése az orvos számára a vizsgálatot sokkal gyorsabbá, könnyebbé és kényelmesebbé, a beteg számára fájdalommentessé teszi, és nagyobb komfortérzettel jár.
A Bajcsy-Zsilinszky kórház I. Belgyógyászati osztályán járó- és fekvőbetegellátás keretein belül is végeznek vizsgálatokat, a daganat megelőzés és az eredményesebb gyógyítás érdekében.

Dr. Bodnár Attila
főigazgató