Riz Levente: Magyarságunkra büszkék lehetünk!

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

A Balkan Fanatik gyönyörű és szép hangú énekesnője, Trager Lili sokakat elbűvölt az esti koncerten

\"\"

A Balkan Fanatik egésze is lelkesen játszott

\"\"

Riz Levente polgármester történelmi ihletésű köszöntőjét mondja a Nyúldombon

A Szent István-napi esemény attrakciója a Balkan Fanatik együttes koncertje, majd a tűzijáték volt. Előtte azonban egy egész napon át zajlottak az események a délelőtti kenyérszenteléstől a díjátadókon át a nyúldombi forgatagig. Az időjárás kegyeibe fogadta az ünneplőket, így a Bakancsos utca melletti Nyúldombra sokan kilátogathattak.
Estefelé itt köszöntötte az egybegyűlteket Riz Levente polgármester. Történelmi visszatekintőjében kiemelte, hogy István királyt 1083. augusztus 20-án avatták szentté, majd 1090-ben Szent László király rendelte el e nap megünneplését. Azóta eltelt több, mint 900 év, s még mindig ünnepeljük augusztus 20-át, a magyarság még mindig itt van.
Megmaradásunk a magyarság nagysikere. Nemzetünk több, mint ezer esztendeje él a Kárpát-medencében. Azóta sok nép fordult meg itt: frankok, rómaiak, hunok, jöttek oszmánok, törökök, labancok, szovjetek. Aztán jelentős részük el is tűnt a történelem süllyesztőjében. A magyarság azonban még mindig itt van, dacára a törökök, a németek, a szovjetek elleni küzdelmeknek, Trianon tragikus következményeinek, s erre büszkék lehetünk. Ezeket mind túlélte a Magyar Nemzet. Így augusztus 20 arról kell, hogy szóljon: büszkék vagyunk magunkra, örülünk, hogy magyarok, hogy rákosmenti magyarok vagyunk – zárta gondolatait a polgármester.
Délelőtt a Vigyázó Sándor Művelődési Házban átadták a környezetkultúra-fejlesztéshez való hozzájárulást jelképező Tiszta udvar, rendes ház és a Legszebb előkert vetélkedő díjait. Az alábbiakban közzétesszük a két kategória legjobbjainak névsorát és azt az értékelést, amely alapján a zsűri érdemesnek találta munkájukat a díjra.
Tiszta udvar, rendes ház

\"\"

Lapos István átveszi a díjat

Lapos István, Ananász utca.
Lapos István kertjében a dísznövények mellett külön kiemelendő a nagy veteményeskert mely biztosítja a család zöldségellátását, és még gyógy- és fűszernövények is helyet kaptak benne. Az udvarba belépve jobb oldalon gyümölcsfák, nyugati tuja, szép nagy ezüstfenyő illetve a tulajdonos két kedvenc rózsája is megtalálható, amelyek sárga és narancssárga színben pompáznak. A zöldséges kert és a szőlő baloldalon helyezkednek el. A telek hátuljában rendezett baromfiól, veteményes, praktikusan hálóra futtatott uborkás és szeder is megtalálható.
Nagypál-Molnár Anikó, Csabagyöngye utca.
Nagypál-Molnár Anikó udvarába lépve egy kedves üdvözlő tábla fogadja a vendégeket. A ház előtti kiskertben pár tuja és fenyőfa látható kavicságyas megoldással kialakítva. A ház végében található teraszról az egész hátsó rész belátható, amely kiválóan alkalmas családi rendezvények és pihenés céljára. A hatalmas hátsó kertben szintén tuják és gyümölcsfák foglalnak helyet, amelynek központja a bográcsozásra kialakított tér. Továbbá egy hindu krisna szobor is díszíti az udvart.
Mihalovics János, Csabai út.
Mihalovics János kertjébe egy rózsával felfuttatott boltíven keresztül jutunk, ahol számos muskátli pompázik a ház felé vezető úton. A ház előkertjének központja a kerti tó, melyet a szökőkút tesz még inkább látványossá. A rózsa is gyönyörű színben tündököl. Az udvar hátsó részében gyümölcsfák, málnás és fűszer- és zöldségeskert: benne a tavaszi fólia sátorban előnevelt, több, mint 2 méter magasra felfuttatott paradicsom, szép paprikák mára már bőségesen hozzák termésüket. (A kedves nénitől még kóstolót is kaptunk belőlük.)
Halász Károlyné, Gerecsehida utca.
Halász Károlyné udvarában központi helyet foglal el a kerti tó, melyben számos aranyhal és egy teknősbéka él, felszínén pedig megannyi tavirózsa tündököl. A kertet sok szép örökzöld növény díszíti. A muskátlik már évek óta ékesítik a teraszt, a mellette lévő rózsákkal együtt. A lomtalanításból megmentett fotelláb kiválóan alkalmas a virágok felfüggesztésére. A kerti bútor melletti barackfa annak ellenére, hogy már nincs olyan jó állapotban, termést még mindig bőségesen ad. (melyből irodánk kapott is kóstolót.) Málnából és szederből is kellő mennyiség terem a család igényeinek ellátásához. A korábban kivágott diófa sarjakat hajtott, a dióleveleket biosamponként használják.
Lauermann Rezsőné, Hektár utca.
Lauermann Rezsőné az első hortenziáját férjétől kapta anyák napjára, melyet az óta saját maga szaporított tovább és a mai napig ékesítik kertjét, kedvenc helyéül szolgálnak. Fia korábbi garázsára borostyánt futtatott fel, mely így most már tökéletes árnyékot biztosít a családi ebédek alkalmával. A kerítést ma már szinte csak borostyán borítja, a szép, romantikus kert kellő intimitást teremt a családi pihenésekhez.
Hujber Istvánné, Jászdózsa utca.
Hujber Istvánné udvarában sövényként funkcionálnak a példás kialakítású kordonos művelésű almafák. A kordon előtt sokféle lágyszárú dísznövény látható, melyek eltérő időben virágoznak. A kútra díszként egy borospalack került. A terasz elejét rózsák ékesítik, amelyek a központi helyet foglaló formás ezüstfenyő körül helyezkednek el. A kert másik felében térelválasztóként szőlőket futtattak fel.
Szőke Zoltán, Jászivány utca.
Szőke Zoltánné kertjének elejében a virágágyást egy liliomfa díszíti. A garázsbeállón kaspókban piros muskátlik függenek, jutott belőlük a kert közepén álló régi almafa meghagyott törzsére is. A kerítés mentén, L alakban végig szép, ápolt rózsaágyás díszlik, különböző színekben pompáznak. Az udvarban a dísznövények mellett gyümölcsfák is találhatók. Picinyke konyhakertet alakítottak ki az első emeleti erkélyen, ahol folyamatosan éri a növényeket a napfény, így szépen tudnak fejlődni. A hátsó udvar az unokák játszóhelyéül szolgál, ahol kedvükre hintázhatnak, labdázhatnak és fára is mászhatnak.
Csider Imréné, Napkelet utca.
Csider Imrénét lánya nevezte be a pályázatra, így meglepetésként érte. A kisméretű kert praktikus kialakításával kellemes pihenést biztosít. Az unokák játszóterét szőlő és gyümölcsfák övezik. A fal mellett szép leander és rózsa díszlik. A kert ékessége egy gyönyörű, hatalmas citromfa, rajta rengeteg különböző érési állapotú citrom, melyet a tulajdonos évek óta nevelget vegyszer használata nélkül.
Udvardi József, Szilágyi Dezső utca
Udvardi Józsefné előkertjében a legszembetűnőbb egy 3 éves fügefa, amely remekül érzi magát a területen. A kerítés mentén lévő hortenziákat saját maga oltotta ilyen változatos színekre. A hátsó kertben lévő kemencét eddig csak egy alkalommal tudták használni, hiszen a fölötte lévő cseresznyefa károsodna a használat közben. A kis tavat férje saját kezűleg készítette és rakta körbe fehér márványzúzalékkal, márványlapokkal. A vízben az idei évre már csak három hal maradt, mivel egy éhes cicus előszeretettel elfogyasztotta őket, tavasszal új lakótársak költöztek hozzájuk ebihalak formájában.
Fiatal gyümölcsfák és a tulajdonos által leginkább kedvelt szőlő található a kerítés mentén. A veteményeskertben kifejezetten a madarak etetésére ültettek napraforgót, a zöldségek megtámasztásához karózás helyett, leleményesen betonhálót használnak. Található még gyógyhatású rebarbara és a bordó levelű cserszömörce.


Legszebb előkert
Hubai Lászlóné, Földműves utca.
A Földműves utca 14. szám előtti előkertben az ezüstfenyők alatt megtalálható rózsa, pampafű, erdei pajzsika és más számos dísznövény, sziklakerti növény is. Fűszernövények is megjelennek a virágok között. A terület nagyon szépen gondozott és jól kihasználják a fák nyújtotta árnyékolás jótékony hatását.
Társasház Budapest, XVII. kerület, Gyökér utca 25-29. társasház
Gyökér utca 25-29. szám alatt az előkert az egész lakóépület előtt gondozott, tiszta állapotban nyújt kellemes látványt a lakók és az arra sétáló személyek számára. A 25. szám előtt a fahánccsal borított területen rózsa, nyugtató hatású, finom illatú levendula pompázik. A 27. szám előtt az alacsony fakerítés mögött szépen nyírt sövény határolja a zöld felületet. Az élénkzöld fűben számos rózsa foglal helyet, az egyes szintek támfalán futómuskátli virágzik. A sziklakert különleges megoldása odavonzza a tekintetet. A 29. szám előtt szintén fenyőkéreggel fedett terület a jellemző, rózsákkal, levendulákkal.
Polyák Györgyné, Újlak utca.
Az Újlak utca 5. szám alatt található előkert szép, igényes állapotban fogadja a házba érkező lakókat. A színes virágok és az üde zöld növények által nyújtott látvány barátságosabbá teszi a lakóépület elejét. Az előkertek a bejárat két oldalán helyezkednek el, a jobb oldalon található a naposabb, jobban megvilágított, míg a másik oldalon lévő közeli fa árnyéka miatt kevésbé napsütötte.

\"\"

Horváth Péter a lakótelepen varázsolt szép előkertet

Horváth Péter, Újlak utca.
Az Újlak utca 40. szám előkertjében egy feketefenyő hűs árnyékot biztosít az erkélyek kiemelkedően szép és dús balkonnövényeinek és a ház lakóiknak egyaránt. Az előkertben egy lila hibiszkusz és fehér mészkövekkel körbekerített kis nyugati tuják díszlenek. Az utcától fa kerítéselem és szilfasövény választja el a kertet.