BRFK: Mire figyeljünk fürdőzéskor?

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

BRFK: Mire figyeljünk fürdőzéskor?

A nyár egyik legtipikusabb, szezonális jellegű bűncselekménye a strandokon elkövetett alkalmi lopás. A hatalmas tömegben senkinek sem tűnik fel, ha valaki felemel egy táskát a földről és elsétál vele.
A tolvajok sokszor nem válogatnak, nem nézik, hogy mit visznek el. Lehet az strandpapucs, úszószemüveg vagy napolaj, de esetenként értékesebb tárgyak, márkás napszemüveg, mobil- vagy okostelefon, digitális fényképezőgép, videokamera, laptop, vagy éppen pénztárca. Gyakran előfordul, hogy az indítókulcsot is megszerzi az elkövető, és a parkolóból könnyedén ellopja az autót.
A strandon elkövetett lopások a tényleges kár mellett nem kis bosszúságot is okoznak, hiszen az abban tárolt igazolványok pótlása nem kevés pénzbe és időbe kerül.
Ezek a bosszantó esetek könnyedén elkerülhetőek egy kis odafigyeléssel!
 Fürdőzéskor, strandoláskor az alábbiakat mindig tartsa szem előtt, és akkor megelőzheti a bajt:
•    ne vigyen magával semmilyen értéket a nagyobb fürdőhelyekre, strandokra;
•    amennyiben mégis, ne hagyja azokat őrizetlenül;
•    használja a csomagmegőrzőket, vigyázzon a belépés során kapott karórára (belépésre, értékmegőrző kinyitására szolgál);
•    győződjön meg minden esetben az öltözőkben lévő szekrények zárt állapotáról;
•    baj esetén azonnal kérjen segítséget a biztonsági szolgálattól!
 A BRFK is kiemelt figyelmet fordít a fürdőkre és környékükre
A strandokra és egyéb fürdőkre irányuló rendőri figyelem alapja a jelentős látogatottság, valamint annak ténye, hogy a lopások megközelítőleg 15 %-a nyáron, ezeken a helyeken valósul meg.
A lopások nagy része őrizetlenül hagyott értékekre, személygépjárműben hagyott táskákra, laptopokra, öltözőben felejtett személyes tárgyakra irányul. Ezért kellő figyelemfelhívással (amelyben minden évben partnerek a legnagyobb fővárosi strandfürdők biztonsági szolgálatai), valamint a saját értéktárgyak iránti felelősségérzet fokozásával a vagyon elleni bűncselekmények megelőzhetőek.
A fürdőkben, strandokon végrehajtandó feladatok között szerepel a kellő – akár idegen nyelven történő – tájékoztatás, a demonstratív egyenruhás rendőri jelenlét, a szükséges áldozatvédelmi segítségnyújtás, a biztonsági szolgálattal történő együttműködés.
A bűncselekmények megelőzése érdekében a felsorolt fürdőket idén nyáron is ellátja a rendőrség saját, bűnmegelőző kiadványaival, amelyek plakát-formátumban a bejáratoknál, illetve a strandok frekventált helyszínein, valamint zsebkönyv-méretben a belépőjegyhez mellékelve jutnak el a fürdőzőkhöz.