Új, egyedülálló szakmai megoldás kipróbálása a Bajcsy Kórházban

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

A szuperintenzív ágy

Az intenzív terápiás ellátás egyik legkomolyabb kihívása a hosszan tartó mozgásszegény állapotból, immobilitásból fakadó súlyos szövődmények mérséklése és megszüntetése, melyre a legkézenfekvőbb és leghatékonyabb megoldás a beteg mobilizálása a lehető legrövidebb időn belül. A mobilitás elősegítését azonban számos biológiai, fiziológiai, neurológiai és egyéb tényező nehezíti, melyek megszüntetése és mérséklése a magyar emberi erőforrás hiányos egészségügyi struktúrában jelentős akadályokba ütközik. Ehhez nyújt segítséget a Progressive Mobility Program™ alapján kifejlesztett, a piacvezető Hill-Rom vállalat által megalkotott Progressa™ szuperintenzív ágy, mely az ápolási feladatok egy részének ellátása által segíti az ápolói és orvosi tevékenységet – hangsúlyozta lapunknak dr. Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója.
A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet több évtizedes története során mindig kiemelten fontos feladatként kezelte, hogy betegei számára a lehetőségekhez mérten a legmagasabb szolgáltatási színvonalat nyújtsa. Az ennek elérésére tett erőfeszítések eredményeként sikerült elérni, hogy mára azon kiváló kórházak szűk csoportjába tartozzon, ahol lehetőség nyílik a legújabb berendezések, műszerek, technológiák és szakmai protokollok kipróbálására és bevezetésére, melyek jelentősen javítják az ellátás biztonságát és hatékonyságát, és egyúttal költségmegtakarítást is eredményeznek.
Az általános forráshiány, az országos méreteket öltő ápolóhiány, az orvos- és ápolói szakma megítélése évről-évre egyre súlyosabb terheket ró a kórházszakmára. A kórházban dolgozók szakmai alázata és elhivatottsága lehetőséget teremt rá, hogy a jelenlegi feszített munkatempóban is energiát fektessenek olyan új, szakmai protokollok implementációjára, mint a most bevezetés és kipróbálás alatt álló Progressive Mobility Program™, mely Magyarországon először a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet Intenzív osztályán kerül teljes körű, minden részletre kiterjedő alkalmazásra.
A korai mobilizáció elősegítéséből származó terápiás nyereség számszerűsíthető kimutatására több klinikai vizsgálat készült, melyek eredménye bizonyítja, hogy egy egyébként könnyen implementálható, a korai mobilizációt célzó szakmai protokoll használatával jelentősen csökken az intenzív osztályon való tartózkodás és az egyéb kórházi osztályokon való tartózkodás hossza, csökken a légzőszervi, muszkoszkeletális, neurológiai, kardiovaszkuláris és hematológiai szövődmények kialakulásának kockázata és csökken a delíriumos állapotok száma és hossza. A protokoll lényege, hogy a rászoruló beteget az intenzív osztályos felvétel első napjától kezdődően, folyamatos monitorozás mellett, a beteg által tolerált lehető legnagyobb mértékben részesítsük valamilyen mozgásban vagy mozgatásban. Klinikai eredmények alapján kiemelt jelentőségű a beteg testhelyzetének változtatása, a beteg forgatása (CLRT terápia – Continuous Lateral Rotation Therapy), és mozgatása, melyek hagyományosan ápolói és gyógytornászi feladatok. A Progressa™ szuperintenzív ágy használatával azonban ezen folyamatok egy része teljes mértékben automatizált módon ellátható, a beteg állapotára szabható egyéni kezelési módok és az előre programozott beállítások használatával.
A termékfejlesztés során az ágy minden funkciója úgy lett kialakítva, hogy a korai mobilizálást elősegítve jelentős terhet vegyen le a személyzet válláról és nagymértékben javítsa a beteg rövid és hosszútávú kilátásait. A matracba integrált légpárnák programozott és személyre szabott felfújásával és leeresztésével biztosítható a beteg folyamatos és biztonságos forgatása, valamint az integrált perkussziós és vibrációs rendszer használata által csökkenthető a légzőszervi szövődmények kialakulásának kockázata. A beteg súlyát és pozícióját érzékelő szenzor által változtatott nyomás csökkenti a decubitusok kialakulásának kockázatát és hatékony kezelést tesz lehetővé, a folyamatos légáramot biztosító Micro Climate Management™ rendszer pedig biztosítja a tökéletes mikroklímát a nap 24 órájában a beteg teljes testfelszínén. A mobilitás szintjeihez igazodva az ágy anatómiája biztosítja a biztonságos és hatékony kezelést, a kiszállást könnyítő és teljes ülőhelyzet pedig egyedülálló módon képes a beteg anatómiailag leghatékonyabb és legbiztonságosabb mobilizálására. A beépített ágymérleg és az integrált betegnapló folyamatos testsúly és BMI index követést tesz lehetővé, a többféle riasztási funkció bekapcsolásával pedig biztosítható a kezelés és a páciens biztonsága. A számos funkció ellenére az egyszerű kezelhetőségéről az intuitív kezelőfelület és grafikus panel gondoskodik, mely a gyors használhatóságot és teljes áttekintést tesz lehetővé a számtalan beállítási lehetőség között.
A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet Intenzív osztályán kipróbálásra kerülő termék és a szakmai protokoll együttes alkalmazása várhatóan hazánkban is bizonyítja azt a klinikailag több ízben alátámasztott tényt, hogy egy ilyen jellegű terápia használata mellett jelentősen csökkenthető az intenzív osztályon leggyakrabban kialakuló szövődmények kockázata, mely a beteg gyógyulási sebességének javulása és felépülési esélyeinek javítása mellett jelentős költségmegtakarítást eredményezhet a kórházak számára. A cél egyértelműen az, hogy, amennyiben az itthoni klinikai vizsgálatok is igazolják a program hatékonyságát, azaz annak tényét, hogy az intenzív terápiás ellátás átlagos hossza a Progressive Mobility™ és az azt támogató ágy használata által akár napokkal csökkenthető, akkor a termék OEP finanszírozottá váljon. Alapvető érdek, hogy a hazai költségtapasztalatok alapján is magas költséggel járó intenzív terápiás kezelések hosszát csökkentő protokoll a finanszírozás része legyen, hisz a jelentős terápiás nyereség mellett rövidtávon is költségmegtakarítást eredményez, mondta végezetül dr. Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója.