Gyarapodott kerületünk közgyűjteménye

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Barnóth Zoltán festőművész Örökségünk c. műve

A napokban záródott le az elszámolása a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Vizuális Művészetek Kollégiuma által 2013 végén kiírt pályázatnak, amelyben kortárs műalkotások megvásárlásához nyújtottak anyagi segítséget, közgyűjtemények számára. A pályázaton sikerrel szerepelt kerületünk közgyűjteménye, a Vigyázó Sándor Művelődési Ház tagintézménye, az Erdős Renée Ház Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóterem is.
Az intézmény gyűjteménygyarapítási koncepciójának meghatározó elve, hogy elsősorban a korábban élt és kortárs, a magyar képző-, ipar- és fotóművészet folyamataihoz kapcsolódó, azokat alakító, ugyanakkor Rákosmentéhez is köthető művészek tevékenységét dokumentálja azzal is, hogy alkotásaikat a közgyűjteményben elhelyezi, s megőrizve azokat, a bemutatásukról is gondoskodik. Célja pedig az, hogy műfaji megkötöttség nélkül, minél szélesebb körűen reprezentálni tudja ezzel a Rákosmentén vagy Rákosmentéhez köthető alkotók által létrehozott szellemi, tárgyi kulturális örökséget, kapcsolódva a település gazdag hagyományaihoz, Bartók Béla, Kodolányi János, Kotász Károly, Czimra Gyula, Laborcz Ferenc, Csekovszky Árpád és mások múltbéli tevékenységéhez. Az egyes művészektől az alkotótevékenységükre legjellemzőbb műtárgyakat kívánja megszerezni a közgyűjtemény, akár vásárlással, akár ajándékozás útján.
Az említett pályázaton négy olyan kerületi művész alkotásainak megvásárlására pályázott az Erdős Renée Ház, akiknek az alkotásai illeszkednek a fent leírt koncepcióba, továbbá reményei a szerint a kortárs képző- és iparművészetet kiválóan ismerő kuratórium tagjainak is elnyerik tetszését. A benyújtott pályázati igény 1 470 ezer forintjából végül 750 ezer forintot sikerült megnyerni, s a kuratórium két alkotást jelölt ki megvételre. (Közel 50 millió forintot osztott ki a kuratórium, a legkisebb tétel 90 ezer, a legnagyobb 5 120 ezer forint volt.)
Barnóth Zoltán festőművész Örökségünk c. műve 2012-ben, a neves művészekből és művészettörténészekből álló, független zsűri döntése alapján elnyerte Rákosmente Magyar Kultúra Napja tiszteletére rendezett tárlatának fődíját, a polgármesteri díjat. Ez is indokolta, hogy szerepeljen a közgyűjteményben. A művészt az ásatásokon való részvétele ihlette meg. A mesteri kompozíció, az „örökség” fogalmának ilyen módon való bemutatása a kimagasló művek sorába emeli az alkotást. A grafika 2012-ben készült, pasztellel 50×70 cm-es papírlapra rajzolva.

\"\"

M. Novák András Munkácsy-díjas festőművész Határsáv című alkotása

M. Novák András Munkácsy-díjas festőművész Határsáv című alkotásának megvásárlásával a festőművész életművébe szervesen illeszkedő, olyan alkotással sikerült gazdagítani a közgyűjteményt, amely reprezentálja a kortárs, magyar festészetnek egyik főleg az 1980-as évektől markánsan jelenlévő törekvését is.  M. Novák András töredékekből, emlékekből összeállított alkotása szinte történelmi hitelességgel mutatja be az 1956-os forradalmat követő időket. A mű az alkotó egy (sikertelen) disszidálási kísérletének helyszínét, a Dráva menti határsávot, magát a ’talajt’ ábrázolja egy zseblámpa fénykörében az eldobott Terv cigarettás dobozzal, egy kommunista jelvénnyel, röplappal. A festmény 2006-ban készült, mérete 90×110 cm, vegyes technikájú, nyírfalemezre applikálva.
A sikeren felbuzdulva az Erdős Renée Ház a továbbiakban is indulni kíván a hasonló pályázatokon, hiszen több olyan, a kortárs magyar művészeti életben ismert és elismert alkotó él még Rákosmentén, akinek ezidáig nincs műve a közgyűjteményben, holott érdemes lenne erre.

Ádám Ferenc