Az ecseriek okkal büszkék a Rubik kockára

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Wéber Ibolya (csíkos felsőben) édesapja, a ma már 85 éves, de jó egészségnek örvendő Wéber József alakította ki a kocka a gyártási technológiáját. Mellette áll Tatai Lászlóné, aki meós volt az üzemben, mögöttük Szilágyi Ferencné a szerelde diszpécsereként dolgozott. Papp Lászlóné (piros felsőben) pedig fröccsöntő gépen állította elő a kockákat.

Rubik Ernő kockája a legnagyobb magyar találmányok sorába tartozik – jelentette ki Áder János köztársasági elnök a New York-i magyar főkonzulátuson április 25-én tartott sajtótájékoztatóján, amelyet a Jersey Cityben található Liberty Science Center (LSC) Beyond Rubik's Cube (A Kocka és ami mögötte van) című nagyszabású interaktív kiállítás ünnepélyes megnyitója előtt tartott.
A köztársasági elnök talán nem is tudja, hogy a ma, április 27-én 40. születésnapját ünneplő kockák első darabjai éppen Ecseren készültek a Politechnika Ipari Szövetkezetben. A kocka előtti tisztelet jeléül április 27., tehát a Rubik kocka születésnapja lett a magyar kreativitás napja.
Tegnap a falu Nyugdíjas Klubjának anyák napi rendezvényén három olyan hölgy mesélt régi élményeiről, akik közvetlenül részt vettek a gyártásban. Tatai Lászlóné meós volt, Szilágyi Ferencné a szerelde diszpécsereként dolgozott, Papp Lászlóné pedig fröccsöntő gépen állította elő a kockákat, sőt, túlórában még tapétázta is őket, azaz fölvitte a színeket az egyes oldalakra. A hölgyekkel együtt emlékezett Wéber Ibolya is, akinek édesapja, a ma már 85 éves, de szerencsére jó egészségnek örvendő Wéber József alakította ki hozzá a gyártási technológiát. Mindannyian nagyon büszkék egykori termékükre, amely évtizedeken át adott megélhetést sok falubelinek, meg a környékről – Sülysápról, Gyömrőről – Ecserre ingázó munkavállalónak.
– Az igazság az, hogy nem is gondoltuk, hogy ebből valaha ekkora világszenzáció lesz, csak annak örültünk, hogy gyárthatjuk, hogy van munkánk – emlékszik vissza Tatai Lászlóné.
– Büszkék vagyunk rá, hogy Ecserről indult világhódító útjára a Rubik kocka, bár igazság szerint én sosem tudtam kirakni, csak a lányom, meg az unokám – mondja Papp Lászlóné.
Ezzel valamennyi beszélgetőtársam hasonlóképpen volt, ami egyáltalán nem megy ritkaság számba. A minap a HírTv Lapzárta című műsorában került szóba a találmány, s mindhárom újságíró beismerte, hogy ők sem tudták kirakni soha. New Yorkban kilenc hónapon át lesz látható a nagyszabású interaktív kiállítás, 2015-től pedig világkörüli útra indul, és a tervek szerint hét év alatt – Budapest érintésével – járja majd körbe a Földet.
Az amerikai Rubik kiállítás egyik legfeltűnőbb darabja egy 18 karátos aranyból készült, gyémánttal ékesített Rubik-kocka. Két és fél millió dollárt, azaz 550 millió forintot ér. A különleges darab egy texasi ékszerészé, aki azt mondta: legjobb helye Magyarországon, a Rubik Múzeumban lenne. A tervek szerint 2017-re épülhet fel a Rubik Múzeum Budapesten.