Megemlékezés II. János Pál pápa szentté avatása alkalmából

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Riz Levente polgármester, Buskó András lengyel nemzetiségi vezető, Babusa János, a pápaszobor alkotója, Horváth Tamás alpolgármester és Antall Józsefné beszélgetése az ünnepség megkezdése előtt

\"\"

Riz Levente beszédében csillaghoz hasonlította II. János Pált

II. János Pál pápa szentté avatásának előestéjén gyűltek össze az ünnepelni vágyók ma este Rákoshegyen, a Szent István téri II. János Pál pápa szobránál.
Az eseményt megtisztelte látogatásával Antall Józsefné, a rendszerváltoztatás utáni első szabadon megválasztott parlament miniszterelnöke, néhai Antall József felesége.   
Beszédében Buskó András, az Országos Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat alelnöke visszaidézte a történelmet. Elmondta: Karol Wojtyla, krakkói érsek 1978. október 16-án válhatott a Katolikus Egyház fejévé, 1978. október 16-án választották pápává.
Pápává választásának nem csupán egyházi, hanem óriási politikai jelentősége is volt. Sokak szerint a lengyel pápa nélkül nem lett volt Szolidaritás mozgalom, nélküle nem lett volna vértelen az átmenet az államszocialista rendszerekből a parlamentáris demokráciákba. II. János Pál pápa 1979-ben járt Lengyelországban. A hitet, az összetartozás érzését erősítette meg az emberekben. A legitimitását vesztett hatalommal szemben a lengyel társadalom maga mögött tudhatta a világ egyik legjelentősebb tekintélyét.
Emlékeztetett, II. János Pál pápa — a pápák közül elsőként — két alkalommal is ellátogatott hazánkba. 1991-ben szentmisét tartott Esztergomban, Máriapócson, Pécsett és Budapesten, ökumenikus istentiszteletet mutatott be Debrecenben. A budapesti Hősök terén tartott szentmisét közel kétszázezren hallgatták végig. 1996-ban a millenniumát ünneplő Pannonhalmi Bencés Apátságot kereste fel és Győrben is misézett. Magyarországi tartózkodásai alkalmával többször találkozott a magyar fiatalokkal, az állami és egyházi vezetőkkel, a tudomány és a művészet képviselőivel.

\"\"

Horváth Tamás és Antall Józsefné a pápa szobra előtt, koszorúzás után

\"\"

Lukoczki Károly önkormányzati képviselő virágot helyez el a szobor talapzatán

Buskó kiemelte, első magyarországi, egész alakos köztéri emlékművét, Babusa János alkotását 2008-ban, a Krosnói Járás delegációjának jelenlétében avathattuk fel.
II. János Pál pápa Rómában hunyt el 2005. április 2-án. A katolikus egyház feje volt 1978-tól haláláig. XVI. Benedek pápa 2011. május 1-jén boldoggá avatta és ünnepét október 22. napjában jelölte meg. Ferenc pápa 2013. július 5-én írta alá a szentté avatásához szükséges dokumentumot. Szentté avatására holnap, április 27-én, az Isteni irgalmasság vasárnapján kerül sor, XXIII. János pápával együtt.
Riz Levente polgármester beszédében kiemelt, nehéz időszakban volt pápa II. János Pál, amikor sokan úgy vélték, hogy a keresztény értékrend hanyatlóban van. Ennek ellenére sikerült sztárként, azaz csillagként ragyognia, vezetni az embereket. Krisztus születése előtt a zarándokokat csillag vezette a jászolhoz, Krisztushoz. II. János Pál is ilyen ember volt. Csillagként ragyogott és vezette Krisztushoz az embereket, idézte föl a lengyel pápa személyiségének legfőbb jellemzőjét a polgármester.
A megemlékezés koszorúzással zárult, majd szentmisét zenei áhitat és éjfélig tartó virrasztás követte. A rákoshegyi katolikus templom hittantermében pedig megnyílt Ballonyi Pál Margit kiállítása, amelyet a rákoshegyi festőművész vallásos képeiből állítottak össze. A kiállítás május 10-ig tekinthető meg.

\"\"

Babusa János Ballonyi Pál Margit festőművésszel a kiállítás képeit szemléli