Fejlesztés a Jókai Iskolában

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Tegnap, április 15-én rendkívüli ülést tartott Rákosmente képviselő-testülete. Elsőként a Budapest-Rákoscsabai Református Egyházközség által elnyert KMOP-3.3.3-13-2-2013-0023 azonosítószámú, „Napelemes rendszer telepítése a Rákoscsabai Jókai Mór Református Általános Iskolában” című projekt támogatási szerződés aláírásához szükséges tulajdonosi hozzájárulás megadásáról, illetve a Jókai Mór Általános Iskola működésére szolgáló ingatlan használatba adásáról szóló megállapodás kiegészítéséről döntöttek egyhangúlag. „Ez a pályázati siker komoly fejlesztést tesz lehetővé az elnyert több 26 millió forintos támogatásnak köszönhetően. Mivel az épület a mi tulajdonunkban van, ezért szükséges a tulajdonosi hozzájárulás megadása és egy nyilatkozattétel arról, hogy a fenntartási időszakban az ingatlant rendelkezésre bocsátjuk a fejlesztéshez.” – tette hozzá Riz Levente.
Egyhangúlag módosították a Budapest Főváros Önkormányzata által kiírt TÉR_KÖZ pályázaton nyertes projektek vonatkozásában korábban megkötött együttműködési megállapodásokat (1. „Litera-tér – multifunkcionális közösségi felület kialakítása Rákoscsaba régi piacterén és környezetében” című projekt. 2.  „Egészségkert – a rákoskerti régi piactér tereprendezése és térrehabilitációja” című projekt.) „A módosítást minden kerületre vonatkozóan a Főváros kezdeményezte a támogatási szerződések megkötése kapcsán annak céljából, hogy a véghatáridőt 2014. december 31-re módosítsák. Nekünk viszont továbbra is az a célunk, hogy a fejlesztést még idén megvalósítsuk, a legkésőbb kora őszig. A támogatási szerződést ehhez nyár elejéig meg kell kötni.”– jegyezte meg a városvezető.
 „Egy hónappal ezelőtt tárgyaltuk a Fejlesztési Program tervezetét, a TSZT-t, az FRSZ-t, és most a Koncepció köszönt be hozzánk, ami ugyanolyan gyermekbetegségekkel küzd, mint a korábbi dokumentumok, nem veszi figyelembe a külső kerületek adottságait, például a barnamezős területek hiányát s ebből fakadóan a munkahelyfejlesztések akadályait. Igyekszik kizárni ez a dokumentum is a zöldmezős beruházásokat. Az M0-s mellett elképzelt munkahely-teremtési övezetünk számára viszont egyértelmű fejlesztési biztosítékot szeretnénk viszontlátni ezekben a dokumentumokban, amikor már a szabályozási folyamatok végére érünk. A korábbi KT-határozatban felsorolt igényeinket most is fenntartjuk, és ehhez a határozati javaslatunkhoz is hozzátesszük. Ez a helyzet azért állt elő, mert a törvény a 2014-2020 közötti fejlesztések uniós költségvetési támogatásaival kapcsolatban egyfajta koordináló szerepkörrel ruházta fel a Fővárosi Önkormányzatot. Jogos elvárásunk, hogy a Főváros ne csupán a Hungária körútig gondolkodjon a fejlesztések kapcsán.” – foglalta össze a polgármester. Budapest Területfejlesztési Koncepcióját nem támogatta a testület.

Horváth Tibor