A polgári védelem világnapjára emlékezett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Tóth Sebestyén honvéd százados, Rákosmente Önkéntes Polgári Védelmi Szervezetének vezetője átveszi a kitüntetést

A polgári védelem nemzetközi világnapját ünnepelte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az ünnepség alkalmából a védelmi igazgatási tevékenységét végzők, valamint karitatív és önkéntes szervezetek munkájában részt vevők kaptak kitüntetéseket. Rákosmente Önkéntes Polgári Védelmi Szervezetének vezetője, Tóth Sebestyén honvéd százados is az elismertek között van.
A világnap alkalmából Tóth József tűzoltó őrnagy mondott ünnepi beszédet. Az őrnagy emlékeztetett arra, hogy a polgári védelmi szervezetek első csoportjai a légoltalmi egységek voltak Magyarországon is az első világháborút követően. Hazánk 1935-ben már elfogadta a hatósági légoltalomra vonatkozó jogszabályokat, majd ’37-ben Légoltalmi Ligát alapítottak. A légoltalom 1964-ben alakult át az országot átfogó polgári védelmi rendszerré. Az elmúlt évek természeti és civilizációs katasztrófái rámutattak, hogy folyamatosan fejleszteni és korszerűsíteni kell a szervezetet. Két éve újult meg teljesen a fővárosi polgári védelem, amikor a szakterület a megalakult Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságba integrálódott. Az integráció hatékonyságát bizonyítja a tavalyi dunai árvíz elleni sikeres védekezés. Az évszázad árvízére a szervezet gyorsan, pontosan és szakszerűen reagált, így helyt állt az első nagyszabású próbatételen. A hivatásos erők mellett kiemelt fontossággal bírnak az önkéntesek és az önkéntes szervezetek. Az őrnagy beszédében kitért arra is, hogy a baj órájában elengedhetetlen a társadalom egészének megszólítása, mert a katasztrófák elleni védekezés nem csak állami feladat, hanem össztársadalmi összefogást igénylő nemzeti ügy.

\"\"

Tóth Sebestyén 2012 majálisán a honvédelmi járművek bemutatóján Riz Levente polgármesterrel és Dunai Mónika képviselővel