Kultúra napi ünneplések

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Herczku Ágnes énekel. Zongorán kísér Djerdj Tímea. Műsoruk előtt Riz Levente polgármester köszöntötte az ünnepet.

Ünnepi kiállítással és műsorral ünnepelte Rákosmente a Magyar Kultúra Napját szombaton este a Vigyázó Sándor Művelődési Házban.
Előbb Karsai Zsigmond festőművész kiállítását nyitotta meg Feledy Balázs művészeti író a Ballonyi Galériában. A tárlat február 19-ig tekinthető meg.
Ezt követően került sor Herczku Ágnes Pár-ének című Bartók-estjére. A népdalénekes produkciója előtt Riz Levente polgármester keresztényi szellemben méltatta az ünnepet.
Elöljáróban köszöntötte Szöllősi Ferencet, Pécel polgármesterét, aki a Karsai Zsigmond kiállítás megnyitóján képviselte a jeles festőművész szűkebb pátriáját, a szomszédos települést.
Riz Levente kiemelte, a magyar kultúra a népi gyökerekbe kapaszkodik. Magában foglalja az őshaza keleti világát a nyugati kereszténység értékeivel. Rámutatott, a magyarság életében e kettősség sajátos egységet alkot. Az európai kultúra napjainkban válságot él át, amelynek fő okaként a keresztény gyökerektől való elfordulást jelölte meg. Illyés Gyula mondja, hogy „a szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol”. Ez az üzenet egyértelműen utal arra, hogy a magyarság, de Európa megmaradása is attól függ, vissza tud-e térni a gyökereihez.
A kultúra is a gyökerekből táplálkozik, húzta alá a polgármester.  Segít megkülönböztetni a jót a rossztól, segít meghozni a jó döntéseket, meghatározva a haladás irányát. Kulturális gyökerei vannak félmúltunkban például 1956-nak, de annak is, hogy a rendszerváltozás előtt éppen Magyarországon szakadt át a vasfüggöny, amivel a magyarság a XX. században is hozzájárult Európa kulturális gazdagodásához. Mint mondta, napjainkban az Alaptörvény is hozzásegít bennünket keresztényi gyökerekkel rendelkező erős kulturális nemzetté váláshoz, a határokon átívelve, összmagyarság tekintetében is. Ez a szellemiség segíthet Európa számára is, hogy az öreg kontinens szintén visszataláljon keresztény alapjaihoz, ahonnan elindult Európa története évszázadokkal ezelőtt. Ezáltal biztosítva népeinek, nemzeteinek nyugodt, fejlődőképes, virágzó territóriumot, biztos holnapot. Végezetül Riz Levente utalt rá, hogy Rákosmente pezsgő kulturális élete szervesen illeszkedik a nemzeti kultúra színes világához, hozzásegítve a helyben élőket is az értékek képviseletéhez, az igényesség fejlesztéséhez, a helyes döntések meghozatalához.    
Egy nappal később, vasárnap este a Rákosmenti képző- és iparművészek a Magyar Kultúra Napja tiszteletére rendezett kiállítást nyitották meg. Közreműködött Herencsár Viktória cimbalomművész. A kiállítás február 16-ig tekinthető meg.

Fotó: Váradi Eszter; Montázs: Tizenhetedik Online